Hoteli većinom skupi za radnike

Sindikalni fondovi za odmor pokušavaju da se dogovore o slanju što više radnika u domaće hotele, ali mnogi hotelijeri nijesu spremni da smanje cijene iako je kriza
13560 pregleda 28 komentar(a)
Prilagoditi se i džepu domaćih gostiju u kriizi zbog koronavirusa: sa crnogorske obale, Foto: Samir Adrović
Prilagoditi se i džepu domaćih gostiju u kriizi zbog koronavirusa: sa crnogorske obale, Foto: Samir Adrović

Sindikalni fondovi za odmor i rekreaciju radnika, koji godišnje pošalju na odmor oko deset hiljada radnika i članova njihovih porodica, zbog pandemije koronavirusa i pauze u radu hotela ove godine, kasne sa dostavljanjem ponuda članovima, a imaju problema i zbog toga što mnogi hotelijeri ne žele da spuste cijene i pored krize.

Zbog pandemije se očekuje značajan pad stranih gostiju koji su činili 95 odsto potrošnje, pa se turistička privreda značajnije mora osloniti na domaćeg gosta. Cijene u hotelima nijesu prilagođene domaćoj radničkoj klasi, jer bi jedna četvoročlana porodica i u hotelu sa niskom kategorijom za sedam dana odmora potrošila jednu prosječnu zaradu od oko 520 eura, s tim što je za dvoje djece uglavnom besplatno. To pokazuju ponude hotelijera za ovu godinu koje su većinom na lanjskom nivou.

Sindikalni fondovi se finansiraju tako što su poslodavci obavezni da 0,2 odsto bruto zarade uplaćuju u fond za odmor i rekreaciju za koji se radnici izjasne. Na prosječnu bruto platu, to iznosi oko 1,5 eura. U kompanijama gdje nema sindikata poslodavci, novac uplaćuju po ranijoj navici Savezu sindikata, koji zbog toga ima značajno veći fond.

Upravni odmor Fonda za odmor i rekreaciju Unije slobodnih sindikata (USS) je sredinom marta dobio ponude koje nisu poslate sindikalnim organizacijama zbog pojave koronavirusa i pauze u radu hotela.

“U međuvremenu je dogovoreno da se sa hotelima pokuša ponovo pregovarati oko cijena, jer se nadamo da će izaći u susret i korigovati cijene zbog pandemije koronavirusa, te se očekuje finalno slanje ponuda krajem maja. Interesovanje hotelijera postoji, ali ne i pretjerana želja da se koriguju cijene. Do sada smo uspješno korigovali cijene za pojedine hotele, dok su neki od njih korigovali cijene samo za zaposlene u zdravstvenim ustanovama, kako bi se na taj način odužili onima koji su u ovim teškim vremenima podnijeli najveći teret u borbi protiv ove pošasti”, kazali su “Vijestima” iz Unije.

Lani je preko Fonda USS-a na odmor poslato 1.387 radnika, iz preko 60 sindikalnih organizacija, kao i oko hiljadu članova njihovih porodica za koje plaća sam korisnik u više rata.

“Broj korisnika Fonda iz godine u godinu raste, te svake naredne pošaljemo 10-20 odsto više nego prethodne. Najveća prednost Fonda je što ima mogućnosti da pregovara o nižim cijenama u rasponu od 10 pa do čak 50% u odnosu na regularno tržište i ponude hotelijera na zvaničnim sajtovima. Raduje nas i to što su brojni hoteli omogućili besplatan boravak djece, pa se tako možemo pohvaliti da u pojedinim besplatno mogu boraviti djeca do čak 15 godina”, naveli su iz USS-a dobar primjer.

Iz Saveza sindikata (SSCG) su “Vijestima” kazali da je preko njihovog fonda prošle godine na odmor, banjsko liječenje i rekreaciju otišlo šest hiljada članova sa plaćenim punim pansionom.

“Za ovu godinu ugovoreno je 7.013 mjesta sa plaćenim punim pansionom na 13 destinacija koje su se javile na javni oglas. Kako se zbog pandemije koronavirusa kasne sa otvaranjem, izvjesno je da hoteli i banje sa kojima smo ugovorili pansione neće moći pružiti usluge za svih 7.013 naših članova. Iz tog razloga već smo u pregovorima sa drugim hotelima u Crnoj Gori“, istakli su iz SSCG.

Država da obezbijedi vaučere za odmor građanima

Na pitanje da li bi se sindikalni fondovi mogli koristi, uz određenu podršku Vlade koja postoji u drugim zemljama - da se poveća broj domaćih turista u crnogorskim hotelima i većem broju radnika omogući ljetovanje, iz sindikata kažu da bi to bilo poželjno.

U Srbiji i Hrvatskoj građani dobijaju vaučere sa određenom svotom novca koju mogu potrošiti na odmoru u domaćih hotelima.

“Svakako bi bila poželjna podrška ne samo Vlade, već i ostalih nadležnih institucija, uključujući i Nacionalnu turističku organizaciju Crne Gore. Neminovno je da bi eventualni potpuni krah turističke sezone uticao na cjelokupnu ekonomiju, te dodatno pogoršao životni standart stanovništva. Kako bi se posljedice krize ublažile u što je moguće većoj mjeri, turistički poslenici bi trebalo da se fokusiraju na domaće goste. Pominjali smo i mogućnost dodjele vaučera od strane države, čime bi se stimulisalo domaće stanovništvo da ove godine ljetuje u Crnoj Gori. Drugi način bi bilo snižavanje cijena hotelskih usluga i njihovo prilagođavanje platežnoj sposobnosti domaćih gostiju. Taj sistem bi zasigurno donio odlične rezultate, jer bi građanima bilo omogućeno da pođu na ljetovanje uz značajno manje troškove, posebno ukoliko se radi o porodicama sa većim brojem članova, a novac bi ostao u zemlji i dobrim dijelom se vratio u državnu kasu”, kažu iz USS-a navodeći da nije kasno da se do kraja maja napravi slična akcija.

Iz SSCG kažu da im je cilj da omoguće radnicima odlazak na odmor kao i da pomognu domaću turističku privredu.

„Kako je određeni broj naših članova za vrijeme pandemije bio radno angažovan mnogo više u odnosu na redovno stanje i potreban im je odmor i rekreacija, ugovorićemo dodatni broj pansiona za te naše članove, a time pomoći i našoj turističkoj privredi“, naveli su iz SSCG.