MA: Industrija u kojoj poslujemo ne bi trebalo da zavisi od političkih odluka

"Bez obzira na ovu nenadanu odluku Beograda, Srbija svakako ostaje dio naših saobraćajnih planova i pokušaćemo da damo doprinos da se posljedice COVID19, u ekonomskim smislu, što prije saniraju", navodi se u saopštenju MA
65333 pregleda 173 komentar(a)
Aerodrom "Nikola Tesla", Foto: Shutterstock, Shutterstock
Aerodrom "Nikola Tesla", Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 26.05.2020. 22:39h

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije obavijestio je kasno danas Montenegro Airlines (MA) da se suspenduje pravo slijetanja aviona crnogorske nacionalne avio-kompanije na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, saopšteno je iz MA.

"Montenegro Airlinesu predstoji borba za što brže i kvalitetnije povezivanje Crne Gore avio-linijama prema svim evropskim destinacijama i mi ćemo tom zadatku biti posvećeni. Industrija u kojoj poslujemo ne bi trebalo da zavisi od političkih odluka. Bez obzira na ovu nenadanu odluku Beograda, Srbija svakako ostaje dio naših saobraćajnih planova i pokušaćemo da damo doprinos da se posljedice COVID19, u ekonomskim smislu, što prije saniraju", navodi se u saopštenju MA.

Vijest o zabrani slijetanja je "Vijestima" prethodno, osim iz MA, nezvanično potvrđena i iz izvršne vlasti.

"Blic" je ranije večeras objavio da je Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije na osnovu reciprociteta donio mjeru kojom se zabranjuje slijetanje aviona MA na beogradski aerodorom “Nikola Tesla".

Vlada Crne Gore juče je najavila otvaranje crnogorskih granica za više država, među kojima nema Srbije.

U obrazloženju ove odluke, u koju je “Blic” imao uvid, stoji da je kako je navedena mjera i dalje na snazi, državljanima Srbije onemogućen ulazak u Crnu Goru.

"Nasuprot tome, u skladu sa Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID - 19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću uklonjena su ograničenja za ulazak stranih državljana, uključujući i državljane Crne Gore, u Republiku Srbiju.Imajući navedeno u vidu, princip reciprociteta u kretanju putnika između dve države je ozbiljno narušen, što neposredno utiče na reciprocitet u obavljanju redovnog avio-prevoza iz člana 13. stav 1. Pravilnika o izdavanju odobrenja stranom avio - prevozniku za obavljanje međunarodnom javnog avio-prevoza sa Republikom Srbijom, i to na štetu avio- prevoziolaca registrovanih u Republici Srbiji", navodi se obrazloženju, kako je naveo srbijanski list.

"Blic" je prenio i da je na beogradski aerodrom večeras sletio jedan avion "Montenegro erlajnsa" sa 115 crnogorskih studenata, a kako odluka Direktorata, kako navodi list, važi od sjutra, studenti će moći da ostanu u Srbiji.

Juče je donešena odluka da Crna Gora otvara granice za zemlje koje imaju najviše 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika, te granice sa Srbijom nijesu otvorene. Ova odluka izazvala je oštre reakcije među srbijanskim političarima.

Bonus video: