Agencija za zaštitu konkurencije biće nezavisna institucija i kontrolisaće dodjelu državne pomoći

Opozicioni poslanici su uputili brojne kritike na račun dodjele državne pomoći, dok su u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) kazali "da vjeruju da se Vlada u prethodnom periodu pridržavala svih propisa prilikom davanja državne pomoći"
551 pregleda 2 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Skupstina.me
Skupština Crne Gore, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 14.02.2018. 14:27h

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) u narednom periodu biće nezavisna institucija koja će kontrolisati dodjelu državne pomoći, a zbog tog novog posla imaće drugačiji menadžemt.

Osim direktora, AZK će imati dva pomoćnika od kojih je jedan za sektor kontrole državne pomoći, a drugi za zaštitu konkurencije, kao i odbor direktora sa predsjednikom i dva člana. Jednog člana u odbor direktora predlagaće ministarstvo ekonomije, a drugog ministarstvo finansija. Vlada će birati direktora AZK i njegove pomoćnike.

Te novine su sadržane u izmjenama zakona o AZK koje je Skupština Crne Gore danas razmotrila zajedno sa izmjenama zakona o kontroli dodjele državne pomoći.

Promjene su bile nužne da bi se ispunila mjerila iz pregovaračkog poglavlja 8 koje se odnosi na zaštitu konkurencije.

Rok za imenovanje novog rukovodstva AZK je 30 dana od dana stupanja na snagu zakona. Paralelno sa tim prestaće da funkcioniše Komisija za kontrolu dodjele države pomoći, a radnike tog odjeljenja iz ministarstva finansija preuzeće AZK.

Opozicioni poslanici danas su uputili brojne kritike na račun dodjele državne pomoći, dok su u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) kazali "da vjeruju da se Vlada u prethodnom periodu pridržavala svih propisa prilikom davanja državne pomoći".

"Za devet godina je dodijeljeno 470 miliona eura države pomoći, od čega je 145 miliona palih garancija. Mislim da je ova pomoć bila u funkciji političke podrške, što se može vidjeti i iz prošlogodišnjeg izvještaja Komisje za kontrolu dodjele države pomoći", ocijenio je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

On sumnja da će novo zakonsko rješenje kojim je definisano pokretanje sudskog procesa ako se dodijeljena pomoć nezakonito potroši poštovati.

To iz razloga što se, kako je objasnio, zna kakva je efikasnost sudova.

Damjanović nije dobio odgovor od ministra finansija Darka Radunovića šta je na prošlogodišnjem sastanku sa predstavnicima Evropske komisije (EK) ( gdje je tema bila državna pomoć) interesovalo EK u vezi KAP-a, autoputa, izgradnje drugog bloka Termoelektrane i o PDV-u za hotele sa četiri i više zvjezdica i šta su predstavnci EK rekli u vezi tih subjekata.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je objasnila da je model da AZK kontroliše državnu pomoć iskorišćen u sedam zemalja EU i da je Crna Gora preuzela hrvatski model po kome je do ulaska u EU u toj državi AZK kontrolisala državnu pomoć.

Ona je dodala da će Vlada birati rukovodstvo agencije i da će se sa njenim izvještajem parlament upoznavati.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Branko Radulović je kazao da Crna Gora ne primjenjuje hrvatski model zato što je u toj državi odbor AZK birao parlament što nije slučaj sa Crnom Gorom.

Tvrdi da je zbog toga Sekulić obmanula javnost, što je ona negirala.

Radulović je ocijenio da u Crnoj Gori ne postoji konkurencija, nego samo karteli, monopoli i miljenici Vlade.

Damjanović je kazao da se iz zakona o zaštiti konkurencije treba izbrisati rješenje gdje se navodi da će parlament samo imati na uvid izvještaj AZK, a ne i da o njemu raspravlja.

Vučinić ne zna da Agencija za zaštitu konkurencije već postoji

Poslanik DF-a Janko Vučinić, danas je tokom diskusije pokazao da nije informisan da AZK već postoji. To uprkos činjenici da je i u prethodnom parlamentarnom sazivu bio poslanik i predsjednik skupštinske Komisije za kontrolu privatizacije.

On je kazao da je novina da se "otvara još jedna agencija uprkos činjenici da nam je državna uprava preglomazna i ispolitizovana", te da će i "nova agencija služiti za uhljebljeneje kadrova DPS -a".

Parlament je svake godine na plenumu razmatrao godišnje izvještaje o radu AZK.

Bonus video: