Stopirano plaćanje 36,4 miliona poreza i doprinosa na zarade

„Od stupanja na snagu Uredbe, odložene su obaveze prijavljene kroz GPPFL prijave po rješenjima o paušalnom plaćanju poreza na dohodak i obaveze po osnovu doprinosa za poljoprivrednike u ukupnom iznosu od 212.657,64 eura. Kada je u pitanju odlaganje obaveza po rješenjima o reprogramu, odnosno odlaganju poreskih obaveza, to je učinjeno u iznosu od 891.949 eura”, odgovorili su iz PU

1912 pregleda 0 komentar(a)
Darko Radunović i Miomir M. Mugoša, Foto: Savo Prelević
Darko Radunović i Miomir M. Mugoša, Foto: Savo Prelević

Poreski obveznici do sada su odložili plaćanje obaveza po osnovu zarada zaposlenih u ukupnom iznosu od 36.372.631 eura, saopšteno je “Vijestima” iz Poreske uprave (PU), na čijem čelu je Miomir Mugoša.

Prema Uredbi za odlaganje naplate dospjelih poreskih i neporeskih potraživanja, građani i privreda mogu zamrznuti plaćanje obaveza do 90 dana. Vlada je izmjenom uredbe omogućila da se odgođena dugovanja, nastala u martu, aprilu i maju, mogu platiti u 24 jednake rate od dana dospijeća obaveze.

„Od stupanja na snagu Uredbe, odložene su obaveze prijavljene kroz GPPFL prijave po rješenjima o paušalnom plaćanju poreza na dohodak i obaveze po osnovu doprinosa za poljoprivrednike u ukupnom iznosu od 212.657,64 eura. Kada je u pitanju odlaganje obaveza po rješenjima o reprogramu, odnosno odlaganju poreskih obaveza, to je učinjeno u iznosu od 891.949 eura”, odgovorili su iz PU.

“Vijesti” su pitale PU da li će krenuti ove sedmice u prinudnu naplatu potraživanja od poreskih dužnika ili će sačekati da država zvanično objavi kraj epidemije. Najavili su da će intenzivirati pokretanje stečajnih postupaka kod poreskih dužnika i prinudnu naplatu dugovanja, nakon što je Privredni sud, poslije dvomjesečne pauze usljed epidemije virusa korona, početkom ove sedmice nastavio rad u punom kapacitetu.

„Imajući u vidu da je epidemiološka situacija po pitanju zarazne bolesti kovid-19 stabilizovana, Poreska uprava se vratila uobičajenom funkcionisanju u segmentu pružanja usluga i rada sa strankama, a i do sada preduzimane su sve zakonom propisane mjere u administraciji poreza, uključujući i mjere prinudne naplate, radi obezbjeđenja dospjelih poreskih potraživanja“, istakli su iz PU. Na pitanje da li će podnošenje predloga za pokretanje stečajeva kod dužnika, kod kojih se potraživanja države ne mogu naplatiti prinudno, sačekati do zvanične objave kraja epidemije u Crnoj Gori, iz PU su odgovorili:

„Aktivnost na pripremi predmeta kod kojih će biti predloženo otvaranje stečajnog postupka zbog nemogućnosti da se poreski dug naplati kroz ostale mehanizme, koja je tokom prethodna dva mjeseca bila usporena zbog epidemiološke situacije u zemlji, biće intenzivirana. Privrednom sudu, koji ponovo radi u punom kapacitetu, isti će biti dostavljeni na dalje postupanje po preduzimanju svih koraka shodno propisanoj proceduri“.

Bonus video: