Platu manju od 250 eura prima 55.000 radnika, pomoć od 222 eura za Vladu je populizam

Godinu se najavljuje stečaj za firme iz grupe Vektra koje duguju preko 20 miliona eura za porez

12290 pregleda 225 reakcija 13 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Screenshot
Raško Konjević, Foto: Screenshot

Na kraju prošle godine formalno je bilo 191.833 zapolenih, ali su za 157 hiljada poznati podaci o zaradama, odnosno za preostale 34 hiljade poslodavac nije uplatio poreze i doprinose.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović je u odgovoru na poslaničko pitanje Raška Konjevića iz SDP-a kazao da je u decembru neto platu do iznoosa od 250 eura primalo 55 hiljada zaposlenih, a između 251 eura i 400 eura još 36 hiljada.

Platu između 401 i 500 eura imalo je 18 hiljada radnika, od 501 do 700 eura 25 hiljada radnika, a od 701 do 1.000 eura platu ima 13 hiljada radnika.

Iznos plate preko hiljadu eura primalo je 10 hiljada zaposlenih.

Konjević je pitao Simovića zbog čega Vlada nije prihvatila podnijeti predlog te partije da se za 40 hiljada nezaposlenih i 65 hiljada penzionera sa primanjima ispod 250 eura isplati pomoć u iznosu minimalne zarade od 222 eura.

On je kazao da trećina zaposlenih radi za platu manju od 250 eura, kao i 60 odsto ima zarade manje od 400 eura.

"Ovi podaci ukazuju da je naš predlog bio itekakao opravdan. Novac se mogao naći umanjenjem stavke od 51 milion eura za konsultantske usluge i 37 miliona za meterijal i druge usluge. Ukupan iznos te pomoći je 20 miliona eura, koliko naprimjer za porez duguje samo jedna poslovna grupacije (Vektra). Prihvatanjem predloga vlast bi pokazala solidarnost i političku odgovornost prema ove dvije ugrožene kategorije stanovništva", kazao je Konjević

Simović je kazao da je Vlada dobila razne predloge ali da nije davala mišljenje na one koji nisu obuhvatali način kako da se obezbjedi novac za takvu pomoć.

Milutin Simović
Milutin Simovićfoto: Screenshot

On je predlog SDP-a nazvao populističkim čiji je cilj da stavi u sjenku rezultate koje je ostvarila Vlada

Simović je podsjetio da je Vlada uplatila jednokratnu pomoć od 50 eura korisnicima socijalne pomoći, nezaposlenima i penzionerima sa primanjima ispod 125 eura.

"Vladi je jednak svaki građanin i biznismen kao i student, nezaposleni ili penzioner. Odnos prema biznismenima biće jednak njihovoj brizi prema zaposlenima i poreskoj obavezi", kazao je Simović.

Konjević je kazao da pomoć u iznosu od najmanje minimalne zarade u regionu nije populizam kada zarade manje od 400 eura prima 90 hiljada radnika ili 60 odsto kupnog broja. On je kazao i da su precizno naveli gdje se i kako taj novac može obezbjediti.

"Prije godinu 22. aprila 2019. ovdje u Skupštini ste mi kazali da je pokrenuta procedura za uvođenje stečaja u Vektri Jakić, što se još nije desilo. Da li je to primjer efikasnosti državne uprave, jednakosti pred zakonom ili privilegije povlašćenog DPS biznismena", kazao je Konjević.

Bonus video: