Aerodromi otvorili vrata, aviona još nema

Vazdušne luke u Podgorici i Tivtu otvorene prije dva dana za više evropskih zemalja

12667 pregleda 298 reakcija 17 komentar(a)
Aerodromi čekaju prve putnike, Foto: Boris Pejović
Aerodromi čekaju prve putnike, Foto: Boris Pejović

Vazdušne luke u Podgorici i Tivtu od prije dva dana zvanično su otvorene za komercijalne letove za građane zemalja u kojima je stopa aktivnih slučajeva koronavirusa manja od 25 na 100.000 stanovnika, ali do juče nije bilo slijetanja velikih aviona na te aerodrome.

Listu država, kako je najavljeno, jednom sedmično će ažurirati Nacionalno koordninaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT).

Na njoj su od evropskih država trenutno Slovenija, Hrvatska, Slovačka, Gruzija, Švajcarska, Albanija, Austrija, Norveška, Monako, Kosovo, Njemačka, Grčka, Mađarska, Danska, Litvanija, Letonija, Azerbejdžan, Luksemburg, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Izrael, Češka, Finska i Estonija.

Među njima međutim, nema nekih od država koje su prije koronavirusa bile vodeće po broju putnika na redovnim avio-linijama za Crnu Goru (Srbija, Rusija, Turska, Velika Britanija, Francuska ili Italija).

“Jedva čekamo prve letove i putnike. Dobro došli”, poručili su iz kompanije Aerodromi Crne Gore (ACG) na društvenim mrežama.

Na sajtu ACG mogu se naći i detaljna uputstva o načinu planiranja putovanja. Osnovna djelatnost ACG praktično je blokirana od sredine marta, kada je NKT kao mjeru prevencije donijelo odluku o privremenoj obustavi avio-saobraćaja. Prema nezvaničnim informacijama, u ACG smatraju da posljednja mjera NKT neće dovesti do obnove komercijalnog avio-saobraćaja.

Epidemiolozi smatraju da saobraćaj treba uspostvatiti samo sa zemljama koje su ispod praga od 25 slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika. Međutim, nezvanični izvori iz vrha ACG za “Vijesti” tvrde “iluzorno je očekivati od bilo koje aviokompanije da će ponovno početi da leti za Crnu Goru kada sa sigurnošću ne zna da li će se ti letovi odvijati samo jedan, dva ili sedam dana ili možda više jer uvijek postoji mogućnost da u međuvremenu dođe do povećanja broja oboljelih u državi iz koje bi ona letjela za Crnu Goru, iznad praga koji je postavio NKT na 25 slučajeva Covida-19 na 100.000 stanovnika...”.

Bonus video: