Sudija pod izuzećem dopunjuje blokadu

Opština Budva oštro odgovorila na novo dopunsko rješenje privremene mjere zabrane raspolaganja novcem na bankovnim računima i tvrdi da je u njemu mnogo nezakonitosti

5754 pregleda 58 reakcija 10 komentar(a)
Dio zaposlenih ostao bez plata: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Dio zaposlenih ostao bez plata: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović

Opštini Budva dostavljeno je iz Privrednog suda dopunsko rješenje privremene mjere zabrane raspolaganja novcem na bankovnim računima, nakon što je sutkinja zaboravila u prvobitnom rješenju da upiše matični broj lokalne uprave.

Iako je prethodno Opština tražila izuzeće sutkinje Milice Popović, ona je i pored toga donijela dopunsko rješenje.

Opštinski račun je već punih šest dana blokiran i lokalna uprava ne može da koristi novac, čime je praktično grad paralisan i za najmanje potrebe, od nabavke kancelarijskog materijala, pa do isplata zarada onima za koje se nije uspjelo izmiriti minulog petka uoči blokade.

Ministarstvo finansija preko Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa izdejstvovalo je od Privrednog suda donošenje privremene mjere, jer traže da im Opština plati 29,3 miliona eura, koliko je iz državnog budžeta isplaćeno uoči Nove godine njemačko-austrijskom koncernu WTE/EVN koji je aktivirao državnu garanciju u tom iznosu.

Advokatsko ortačko društvo “Iustitia”, advokata Vladana Bojića, koji zastupa Opštinu u prigovoru koji je dostavilo Privrednom sudu, navodi da je Opština 2. juna dobila dopunsko rješenje.

“Rješenje je apsolutno nezakonito do mjere da već zalazi u krivično-pravnu sferu ili najmanje disciplinsku odgovornost sudije“, navodi se u prigovoru.

Iz advokatske kancelarije podsjetili su da su prilikom donošenja prvog rješenja zahtijevali izuzeće sutkinje Milice Popović, koja je “iako pod izuzećem donijela dopunsko rješenje“.

“Kada sudija sazna da je podnijet zahtjev za njegovo izuzeće, dužan je odmah da obustavi svaki rad na predmetu. Ovakav slučaj nije zabilježen u sudskoj praksi. Sudija je napravila i treći elementarni propust, nije dostavila Opštini Budva nikakav predlog Ministarstva finansija za dopunu privremene mjere, pa ispada da se sudija ponaša i postupa kao organ izvršne vlasti odnosno Ministarstva finansija, a ne kao nezavistan i nepristrasan činilac treće grane vlasti što je temelj i osnovna postavka pravne države, odnosno vladavine prava“, navodi se u prigovoru advokata Bojića.

Kao flagrantan propust navode i to da je sutkinja trebalo da odbaci tužbu Ministarstva finansija sa predlogom privremene mjere jer u njoj nije bilo identifikacionih podataka Opštine Budva.

“Umjesto da odbaci takvu tužbu kao neurednu, sudija je nastavila sa daljim pravnim srljanjima bez obzira na očigledne nedostatke, zbog čega se stiče neotklonjiv utisak o poistovjećivanju tužioca (Ministarstva finansija) sa sudijom, a u velikoj žurbi. Opšte poznate su okolnosti crnogorskoj javnosti da se u Opštini Budva odvijaju pokušaji razrješenja predsjednika Opštine i Skupštine opštine, pa je logičan zaključak da se sudija stavila u funkciju tih zahtjeva, kako bi se blokadom svih računa pospješilo njihovo razrješenje“, navodi se u prigovoru.

Upozoravaju da je riječ o različitim vlastima na državnom i lokanom nivou koje su u oštrom sukobu.

“Neprihvatljivo je da sudstvo postaje oruđe u rukama izvršne vlasti za razrješenje lokalne vlasti“, ističe se u prigovoru.

Oni su ponovili da je država dala garanciju za kredit u iznosu od 29,25 miliona eura, iako nikakvog kredita nije bilo.

“Niti je predstavljeno Opštini da postoji kredit, kao ni samom Ministarstvu finansija, već se radi o zajmu majke firme WTE Wassertechnik GmbH iz Esena i kćerke firme WTE otpadne vode iz Podgorice, što prema sudskoj praksi i mišljenju Ministarstva finansija je zajam, a nikako kredit, jer je kredit isključivo vezan za banke i o tome nema spora“, ističe se u prigovoru.

Odluku Privrednog suda ranije je osudio i gradonačelnik Marko Carević, smatrajući da je politički motivisana, te da se to radi u sprezi sa lokalnim DPS koji uz političku korupciju predvodi smjenu demokratski izabrane vlasti u Budvi.

Novac na računu, a radnici ostali bez plata

Prvi su na svojoj koži posljedice blokade opštinskog računa osjetili zaposleni u javnom servisu Radio televizija Budva i javnoj ustanovi Muzeji i galerije Budve.

Iako na opštinskom računu ima novca, zbog privremene mjere zabrane raspolaganja, Opština nije minulog petka uspjela da prebaci sa svog na račune ovih opštinskih ustanova novac kako bi zaposleni primili plate. Opština pokušava da što prije deblokira račun osporavajući privremenu mjeru, a do tada će zaposleni morati da čekaju.

Bonus video: