Bivša uprava sebi odobrila kredite od 1,7 miliona koje nisu vratili?

Advokat iz Podgorice Vaso Bečanović podnio prijavu tužilaštvu protiv bivšeg direktora “Monte Credita” i njegovog osnivača zbog štete nanijete toj firmi i državi Crnoj Gori

11801 pregleda 22 reakcija 3 komentar(a)
Na sporne ugovore upozoravao i kontrolor Centralne banke 2015. godine (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Na sporne ugovore upozoravao i kontrolor Centralne banke 2015. godine (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeta je krivična prijava protiv bivšeg izvršnog direktora mikrofinansijske kreditne institucije “Monte Credit” Josipa Pecirepa i bivše direktorice 100% vlasnika i osnivača Monte Credita - Holding kompanije “Vision Funda Agroinvest” Karoline Tsilikounas.

Krivičnu prijavu SDT-u je u ponedjeljak podnio advokat iz Podgorice Vaso Bečanović navodeći da je odlukom borda firme (osnivača MFI) “oštećen Monte Credit sklapajući fiktivne ugovore o zajmu, u ukupnom iznosu od 1.771.000 eura, sa svojim osnivačem, a državu Crnu Goru oštetili su za iznos od 159.390 eura, izbjegavajući plaćanje poreza na dobit”. Ovi krediti odobravani su u periodu od 2012. do 2015. godine i nikada nisu vraćeni.

Monte Credit je nastao 2012. godine iz bivšeg Agroinvesta.

Krivičnom prijavom se tvrdi da je kompletan iznos novca po uplati na račun firme “Vision Fund Agroinvest”, transferisan na račune van Crne Gore po nalogu članova borda i izvršne direktorice Tsilikounas.

“Ovlašćeno lice, pored Karoline Tsilikounas, i jedini zaposleni na mjestu finansijskog kontrolora bila je i Svetlana Roganović, sadašnja direktorica Monte Credita, koje su naznačena sredstva prebacile na nepoznate račune u inostranstvu, čime su još jednom prekršeni svi zakonski i podzakonski akti koji regulišu finansijsko i poresko poslovanje, kao i Zakon o sprečavanju pranja novca u Crnoj Gori”, tvrdi advokat Bečanović.

Prijava Bečanovića predata Specijalnom državnom tužilaštvu
Prijava Bečanovića predata Specijalnom državnom tužilaštvu foto: Arhiva Vijesti

On navodi da su navedena lica od 15. 6. 2012. godine do 26. 3. 2015. suprotno internim propisima Monte Credita, kao i zakonima Crne Gore, iskoristila svoje službene položaje i ovlašćenja i sklopila tri ugovora o zajmu, kao i jedan ugovor o preuzimanju ispunjenja sa povezanim privrednim društvom “Vision Fund AgroInvest”.

Bečanović tvrdi da su u istom periodu navedena lica izvršila višestruko aneksiranje ugovora o zajmu i time više puta prekršila zakone, podzakonske akte i interne propise koji regulišu poslovanje mikrofinansijskih institucija u Crnoj Gori, što se navodi i u izvještaju Centralne banke Crne Gore, koji je dostavio u prilogu prijave.

Kontrola CBCG u izvještaju iz 2015. godine, u koji su “Vijesti” imale uvid, konstatuje da ova MFI treba u što ranijem periodu da obavi naplatu potraživanja po osnovu prethodno navedenih ugovora, kako bi uskladila svoje poslovanje sa Odlukom o minimalnim standardima za upravljanje rizicima u MFI, Zakonom o bankama i sopstvenim statutom.

Konstatuje sa da ubuduće ova MFI ne bi trebalo da zaključuje ugovore koji će dovesti do stvaranja kreditne izloženosti prema jednom privrednom društvu, preduzetniku ili fizičkom licu veće od one koja je propisana regulativom.

“Sklapanjem navedenih ugovora, navedena lica su zlo­u­po­trijebila po­lo­žaj od­go­vor­nih oso­ba i gru­bim kr­še­njem ovlašće­nja u po­gle­du upra­vlja­nja i ras­po­la­ga­nja imo­vi­nom “Monte Credita”, istu oštetili za navedeni iznos od 1.771.000 eura, jer su zajmove odobrili bez sačinjavanja kreditnih elaborata, pribavljanja potrebne dokumentacije, procjene kreditnih rizika i izloženosti MFI “Monte Credit”, kao i bez adekvatnih sredstava obezbeđenja”, dodaje se u prijavi.

Bečanović navodi i da su Pecirep i Tsilikounas sačinili sporne ugovore o zajmu, suprotno svim pravilima ne konsultujući nijednu nadležnu službu o okviru Monte Credita - pravnu, operativnu, niti službu za upravljanje rizicima.

“Bez mišljenja navedenih službi realizovali su ove ugovore ne ispunjavajući nijedan od uslova navednih za odobrenje plasmana”, zaključio je Bečanović. On je napomenuo na kraju “da je novac transferisan van Crne Gore, potpuno nelegalno, a isti je zarađen u poslovanju Monte Credita, po veoma visokim kamatama od najsiromašnijih i najugroženijih građana Crne Gore”

Roganović tvrdi da su ugovori zakoniti

Izvršna direktorica Monte Credita Svetlana Roganović kazala je “Vijestima” da nije upoznata sa krivičnom prijavom SDT-u i tvrdi za “Vijesti” da su ugovori zakoniti, da nikakav novac nije iznijet iz Crne Gore i da nije bilo utaje poreza. Ona sumnja da se radi moguće o nezadovoljstvu pojedinih zaposlenih u toj MFI, odlučno negira optužbe na račun svojih bivših kolega, ali nije mogla obezbijediti njihove kontakte.

“Pecirep nije više član naše grupacije, a ostali su po svijetu”, dodala je Roganović koja je za danas najavila detaljnije odgovore na prijavu.

Bonus video: