Obradoviću i Ivanoviću od "Plantaža" novac i plac na Kokotima

Sporazumom o poravnanju državna kompanija preuzima potpuno vlasništvo nad imovinom bivše fabrike briketa

24869 pregleda 91 reakcija 22 komentar(a)
Proizvodnja trajala koliko i presijecanje vrpce: sa svečanog otvaranja fabrike 2011. godine, Foto: Arhiva Vijesti
Proizvodnja trajala koliko i presijecanje vrpce: sa svečanog otvaranja fabrike 2011. godine, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.06.2020. 11:53h

Predstavnici “Plantaža” i preduzeća “OMP-Engineering”, u vlasništvu Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića, postigli su vansudsko poravnanje - državna kompanija će dobiti potpuno vlasništvo nad fabrikom za proizvodnju briketa “Plant-OMP”, a firma Obradovića i Ivanovića zemljište “Plantaža” u Kokotima i razliku u novcu do osnivačkog uloga u bivšoj zajedničkoj kompaniji.

Iz Plantaža nijesu precizirali o kolikom iznosu se radi.

Pakuju dogovor sa Obradovićem i Ivanovićem>>>

Fabrika briketa je svečano otvorena u julu 2011. ali nije proradila, jer poslovni partner “Plantaža” nije nabavio odgovarajuću opremu, što je utvrdio sudski vještak.

Obradović i Ivanović
Obradović i Ivanovićfoto: Savo Prelević

U zajediničkoj firmi ovi partneri su imali po 50 odsto vlasništva. Spor je počeo 2014. godine kada je “OMP-Engineering” podnio tužbu protiv partnera tražeći prvo obeštećenje od šest pa onda od dva miliona eura, a “Plantaže” odgovorile kontratužbom. Kada je otvorena fabrika, saopšteno je da ukupna investicija vrijedi 2,5 miliona eura.

“Parnične stranke su postigle dogovor o mirnom rješavanju ovog spora 23. aprila ove godine i, u formi notarskog zapisa, zaključile vansudsko poravnanje koje je nakon toga stupilo na pravnu snagu. Polazeći od uslova poravnanja, parnične stranke su se u bitnom dogovorile da “OMP-Engineering” ustupi „Plantažama“ potpuno vlasništvo nad kompanijom “Plant-OMP” (a time i potpunu kontrolu nad fabrikom za proizvodnju briketa), dok bi na drugoj strani „Plantaže“ bile dužne da bivšem partneru isplate dio njegovog uloga u novcu i prenesu mu u vlasništvo zemljište do pune vrijednosti uloga u “Plant-OMP”, navedeno je u odgovoru “Vijestima” iz ove državne kompanije.

Dodaju da imovinu koju su „Plantaže“ opredijelile za materijalizaciju poravnanja čini nekoliko zemljišnih parcela na lokaciji Kokota, za koje je kompanija procijenila da “ne predstavljaju površine na kojima se u perspektivi može organizovati voćarsko-vinogradarska proizvodnja”.

Upis pa povlačenje tužbi

Precizirli su da je u toku postupak upisa „Plantaža“ kao isključivog vlasnika kompanije “Plant-OMP” i očekuju da će biti okončan ko kraja juna, nakon čega će, prema uslovima poravnjanja, biti povučene i tužbe u ovom predmetu i pravosnažno okončana parnica koja je trajala više od šest godina.

Osim što će manjim dijelom biti isplaćen u novcu, ‘OMP Engineering’ će steći vlasništvo nad zemljištem koje će u perspektivi moći da valorizuje na tržištu i tako do kraja monetizuje svoj ulog u kompaniji ‘Plant-OMP’. Ovim poravnanjem pronađeno je optimalno i pravedno rješenje za oba učesnika posla”, tvrde u “Plantažama”

Ročište u Privrednom sudu je juče odgođeno za 7. septembar.

Obje kompanije su se sporazumom obavezale da jedna drugoj prenesu imovinu iste (uložene) vrijednosti, odnosno “OMP Engineering” je dužan da ustupi „Plantažama“ svoj cjelokupan ulog u kompaniji “Plant-OMP”, a „Plantaže“ da bivšem partneru ustupe imovinu jednake vrijednosti njihovim ulogom.

“Na ovaj način, učesnici poravnjanja su praktično razmijenili jednake materijalne vrijednosti i obavezali se da će svaka stranka snositi svoje troškove parničnog postupka. Ukoliko analiziramo pravne posljedice koje će poravnanje proizvesti, „Plantaže“ će uskoro steći isključivo vlasništvo nad modernim građevinskim objektom, koji je kompanija i do sada koristila za svoje potrebe, a isti se može staviti u funkciju na razne načine, tako da njegova namjena bude u svrhu njene osnovne djelatnosti. Zaključenjem ovog poravnanja, “Plantaže” su na nesumnjiv i siguran način otklonile svaku dalju neizvjesnost i svaki rizik od mogućeg nepovoljnog ishoda predmetnog spora, koji inače podrazumjeva i visoke troškove ovog, po svojoj prirodi, vrlo složenog sudskog postupka”, tvrde iz “Plantaža”.

Naglasili su da za ovaj objekat postoji veliko interesovanje domaćih preduzeća za korišćenje kao mogućeg logističko-distributivnog centra kroz dugoročni zakup ili javno-privatno partnerstvo.

“Na drugoj strani, osim što će manjim dijelom biti isplaćen u novcu, ‘OMP Engineering’ će steći vlasništvo nad zemljištem koje će u perspektivi moći da valorizuje na tržištu i na taj način do kraja monetizuje svoj ulog u kompaniji ‘Plant-OMP’. Ovim poravnanjem pronađeno je optimalno i pravedno rješenje za oba učesnika u navedenom poslu”, smatraju u “Plantažama”, čija je izvršna direktorica Verica Maraš, a predsjednik Odbora direktora Veselin Vukotić.

Prema finansijskom izvještaju sa kraja prošle godine “Plant-OMP” ima akumulirani gubitak od 1,56 miliona eura.

Vrijednost nekretnina i opreme te kompanije procjenjena je na 1,28 miliona, a ima i obrtna sredstva od 314 hiljada eura.

Kratkoročne obaveze kompanije iznose 3,1 milion eura, dok nema dugoročnih obaveza.

Vjeruju da proizvodnja briketa i dalje ima budućnost

Iz “Plantaža” ocjenjuju da proizvodnja briketa ima budućnost.

“Uzimajući u obzir rastuću cijenu ekološki prihvatljivih energenata, kao i sve veće interesovanje za goriva koja emituju manju količinu štetnog CO2, jasno je da posao proizvodnje briketa ima i dalje svoju poslovnu perspektivu u ekološkom i finansijskom smislu. U ovom objektu moguće je organizovati preradu sirovine koja nastaje zimskom rezidbom voćnjaka i vinograda (tzv. lozovina), kao i krčenjem starih zasada, jer po ovom osnovu kompanija godišnje raspolaže sa oko 10.000 tona energetski kaloričnog otpada čiji upotrebni potencijal može da se valorizuje aktiviranjem njegove postojeće infrastrukture i raspoložive funkcionalne opreme”, naveli su iz većinski državne kompanije.

Poravnanjem “Plantaže” preuzimaju i postojeće “ne male zalihe lozovine, koje su od dana nastanka spora nagomilane i čuvane kao predmet vještačenja za potrebe sudskog postupka”.

Sada će taj materijal, kako su pojasnili, moći da koriste i prerade za potrebe kompanijskog kotla na biomasu.

Tužba “OMP-Engineering” zasnivala se na tome da “Plantaže” nijesu mogle godišnje da isporuče ugovorenih 10.000 tona lozovine već samo oko hiljadu i po što je, kako su tvrdili, bilo nedovoljno za ekonomičnu proizvodnju

Bonus video: