Šarić na čelu Pekovićeve firme

Peković je rekao da će sa kumom - Duškom Šarićem poslovati, ali nakon što bude i “pravosnažno oslobođen i čist sa te strane”
1028 pregleda 52 komentar(a)
Nikola Peković, Foto: Facebook.com
Nikola Peković, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 11.02.2018. 08:05h

Ivica Šarić - rođak navodnog kokainskog bosa Darka Šarića, imenovan je za izvršnog direktora i ovlašćeno lice u firmi koju je prije tri mjeseca osnovao košarkaš Nikola Peković.

Ivica Šarić, tvrde sagovornici “Vijesti”, čovjek od povjerenja Zoje Dudić - udovice ubijenog Kotoranina Dragana Dudića Frica i nekada bliskog saradnika optuženog Pljevljaka.

Peković je i vjenčani kum Duška Šarića, rođenog Darkovog brata.

Kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, Peković je 6. novembra registrovao kompaniju Spencer & Hill team, u kojoj je Ivica Šarić izvršni direktor.

Navodi se da je sjedište firme u Mediteranskoj ulici u Budvi, kao i da im je djelatnost - hoteli i sličan smještaj...

Ivica se u registru i dalje vodi kao izvršni direktor i ovlašćena osoba i u firmi Secondo porto, koju je osnovala Zoja Dudić.

Ta firma nekad je gazdovala popularnom kotorskom diskotekom Maximus, koju je prije dva ljeta Pekovićeva firma Top Hill kupila od banke.

Banka je prethodno objekat dobila na sudu, jer Dudićeva nije vratila kredit, koji je njen suprug uzeo.

Peković je u Crnoj Gori raširio biznis preuzimanjem firme Top Hill, koja gazduje istoimenom diskotekom na brdu Topliš iznad Budve.

Proteklog ljeta na licitaciji je kupio i hotel Mediteran u Bečićima, nakon što je uveden stečaj u firmi prethodnog vlasnika - Maestraltours.

To je preduzeće biznismena Blaža Dedića, koji je u više navrata takođe povezivan sa poslovanjem Šarića.

U nedavnom intervjuu beogradskom Blicu, Peković je otvoreno pričao o vezama sa braćom Šarić i biznisu koji ima u Crnoj Gori i u Srbiji.

“Sad se svi dovode u vezu sa Darkom, u medijima smo svi mi sada krivi za sve. Ja sam sve što posjedujem stekao od onoga što sam zaradio košarkom. Da sam zaradio samo pola miliona ili milion - to bi bilo sumnjivo. Ali vi znate da sam ja zaradio mnogo više: 60 miliona dolara bila je vrijednost mog drugog ugovora”, kazao je Peković.

Na pitanje - da li sa Duškom ima zajedničkih ulaganja, nekadašnja NBA zvijezda odgovorila je da nema: “Ali, to ne znači da eventualno jednog dana nećemo imati, ali tek nakon što bude i pravosnažno oslobođen i čist sa te strane”.

Peković je nedavno hotel u Bečićima sa svoga imena preknjižio na drugu firmu Spencer&Hill, čiji je kapital 25 miliona, a koja je osnovana u januaru prošle godine.

Hotel je tada stavio pod hipoteku na šest miliona eura, koliko se vjerovatno zadužio kod jedne crnogorske banke.

Za drugi kredit pod hipoteku je stavio i diskoteku Maximus, koju je takođe kupio pozajmljujući novac od banke.

Peković je u istom intervjuu rekao da je vlasnik firme Top Hill i kazao de ja zadovoljan njenim poslovanjem.

U Centralnom registru privrednih subjekata firmu Top Hill osnovala je of- šor kompanija Domino investment sa Maršalskih ostrva, a izvršni direktor je Dragan Panić. Istu funkciju on obavlja i u Pekovićevoj firmi Spencer & Hill koja se nedavno uknjižila kao vlasnik bečićkog hotela Mediteran.

Top Hill u avgustu 2016. postaje vlasnik „Maximusa“, nakon što sudsku bitku gubi Zoja Dudić.

Vrhovni sud prethodno je odbio njen zahtjev - da se poništi presuda Osnovnog i Višeg suda, kojima je odlučeno da poslovni prostori ostaju u vlasništvu Hipo Alpe Adria lizinga.

Diskoteka Maksimus, kao dio imperije nekada najbogatijeg Kotoranina Dragana Dudića Frica, prešla je u vlasništvo Hypo Alpe Adria lizinga, nakon što nije otplaćivan kredit od pet miliona eura za koji je založen taj popularni noćni klub.

Višegodišnji sudski spor, tokom kojeg je Zoja Dudić pokušala da dokaže da nije znala za poslovne odluke svoga supruga, iako se radi o zajedničkoj imovini, ipak, je završen u korist banke.

Samo mjesec od pravosnažnosti presude, diskoteka prelazi u ruke budvanskog Top Hilla, koji se u Upravi za nekretnine knjiži na 1.689 kvadrata poslovnog prostora u kompleksu kotorske Citadele.

Riječ je o prizemlju od 440 kvadrata i tri suterenska prostora od 596, 315 i 338 kvadrata, koji su prethodnih godina bili uknjiženi na Hypo Alpe Adria lizing iz Podgorice.

Budvanska firma kupila je diskoteku za 2.300.000 eura, koliko je uzet kredit kod jedne banke.

Banka je na tu sumu upisala hipoteku i zabranu otuđenja i opterećenja, a predstavnici Top Hilla se obavezali da će kredit vratiti do 1. septembra 2020.

Za tri mjeseca ljeti plate oko 70.000 eura

Kompanija Top Hill je juna 2012. godine, na javnoj licitaciji, zakupila na 30 godina zemlju Opštine Budva na brdu Toplišu, na kojoj se nalazi istoimena diskoteka.

Predstavnici opštinske vlasti tada su govorili da je to jedan od odličnih poslova, jer se kompanija obavezala da će tokom trodecenijskog zakupa - do 2042. godine, u opštinsku kasu uplatiti gotovo devet miliona eura, odnosno 300.000 eura godišnje.

Za zakup 3.900 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu, firma mjesečno - od 15. juna do 15. septembra, plaća 69.817 eura, a za ostali period godine mjesečna zakupnina je 13.963,42 eura.

Bonus video: