Zakon o Fondu PIO neće usvajati u ovoj godini

Ministar Radunović objasnio da se ovoj godini neće usvajati nova zakonska rješenja u vezi Fonda PIO jer bi to bilo veliko opterećenje za budžet

6636 pregleda 38 reakcija 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Ministar finansija Darko Radunović je kazao da je procjena o padu prihoda u turizmu za 450 miliona rađena na osnovu podataka Ministarstva turizma, ali da nije moguće garantovati da će to biti tako.

"Ove procjene su potvrdili u Svjetskoj banci, Evropskoj komisiji i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) sa kojim smo u završnoj fazi pregovora. Ne mogu da garantujem za ove procjene i bio bih neozbiljan kada bih kazao da će se one ostvariti" rekao je Radunović.

On je na komentare da javni finansijama prijeti kolaps kazao da se evo četiri godine o tome priča, a da emisiji obveznica pokazuju suprotno. "To je dokaz da imamo održivost" poručio je Radunović.

On nije odgvorio na pitanje Raška Konjeivća (SDP) zašto u srednjeročnim projekcijama nema nastavka izgradnje autoputa, da li u budžetu u ovoj godini ima novac za nabavku aviona za Monengro Airlines.

Ministar je saopštio da se ovoj godini neće usvajati nova zakonska rješenja u vezi Fonda PIO jer bi to bilo veliko opterećenje za budžet.

"Ako sačuvamo da isplaćujemo sve zakonske obaveze iz budžeta i održimo finansije to će biti uspjeh" poručio je Radunović.

Odbor je glasovima vladajuće koalicije usvojio predlog rebalansa, dok su protiv bili u opoziciji.

Odbor za ekonomiju,finansije i budžet poćeo je raspravu o predlogu rebalansa ovogodišnjeg budžeta koji se radi zbog ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirisa.

U uvodnom izlaganju ministar finansija Darko Radunović je dao isto obrazloženje predloga rebalansa koje je saopštio na konferenciji za novinare kada ga je Vlada utvrdila.

Ovogodišnjoj državnoj kasi, prema objavljenom predlogu izmjena budžeta, ukupno nedostaje 878 miliona eura i dio od 540 miliona se finansira iz depozita (koji u najvećem dijelu čini nepotrošenu pozajmicu od lani), a ostatak od 331 miliona kroz novo zaduženje. U odnosu na prethodni plan, korišćenje depozita je povećano za 56 miliona, a iznos zaduženja za 231 milion uz mogućnost povećanja.

Radunović je tada rekao da je pandemija koronavirusa šok za ekonomiju cijelog svijeta i da praktično nema države čija ekonomija ne trpi zbog čega cijeli svijet pravi nove proračune i projekcije tako to radi i Crna Gora.

Bonus video: