Franović: Očekujemo značajno rasterećenje kupališta od plažnog mobilijara

„Plan je da, u saradnji sa javnom ustanovom Grad teatar, postavimo i nove pozorišne tribine na prostoru između crkava u Starom gradu i povećamo kapacitet gledališta“, rekao je Franović
76 pregleda 0 komentar(a)
Slovenska plaža, Budva, Foto: Vuk Lajović
Slovenska plaža, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.04.2018. 10:00h

Ovogodišnja ljetnja turistička sezona trebalo bi da bude jedna od uspješnijih posljednjih decenija, saopštili su iz Turističke organizacije Budva (TOB) i dodali da se tokom prvomajskih praznika očekuje veliki broj gostiju u hotelima.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora TOB-a, Darko Franović kazao je agenciji Mina-business da se tokom prvomajskih praznika očekuje dobra posjećenost velikog skupa evropskih dermatologa, zatim studenata turističkih i medicinskih fakulteta iz regiona i organizovanih grupa iz cijele Evrope.

On je rekao da turistička ponuda Budve raste iz godine u godinu.

„Ono što je karakteristično za prethodnu godinu, a što se najavljuje i u narednom periodu, jeste izgradnja novih hotelskih kapaciteta, koji Budvi, bez obzira na to što prednjači u Crnoj Gori i dalje nedostaju“ naveo je Franović.

Pored malih, gradskih, porodičnih hotela, u izgradnji su, kako je kazao, i nekoliko hotela sa ozbiljnim kapacitetima.

„Ove godine očekujemo i značajno rasterećenje kupališta od plažnog mobilijara, u saradnji sa inspekcijskim službama preduzećem Morsko dobro“, naveo je Franović.

On je kazao da su tokom jeseni i zime nadležne opštinske službe uredile i stavile u funkciju nova parkirališta, koja predstavljaju ozbiljan problem u jeku turističke sezone i da je uređena i pješačka staza u glavnoj Mediteranskoj ulici.

Franović je dodao da je u završnoj fazi i sređivanje šetališta od Zeta filma do hotela Mogren, priprema pješačkih staza u zaleđu budvanske rivijere, kao i postavljanje malih teretana na otvorenom u Petrovcu, Rafailovićima i Budvi.

„Plan je da, u saradnji sa javnom ustanovom Grad teatar, postavimo i nove pozorišne tribine na prostoru između crkava u Starom gradu i povećamo kapacitet gledališta“, rekao je Franović.

On je saopštio da sve institucije i nadležne službe rade na poboljšanju kvaliteta destinacije, koje će, kako je uvjeren, turisti ove godine primjetiti.

Franović je rekao da trenutno rade na rješavanju akutnih problema, kao što su uklanjanje deponija uz glavne i sporedne magistralne puteve, asfaltiranje gradskih i prigradskih ulica, uređenje plaža i zelenih površina.

„Bez obzira na napore svih subjekata, ostaju evidentni problemi kao što su nedostatak parking prostora u jeku turističke sezone“, poručio je Franović.

On je rekao da se nadaju da će, kao što je najavljeno, uskoro biti i potpuno otvoren saobraćajni pravac Cetinje – Budva, koji je od izuzetnog značaja.

Što hitnije treba riješiti, kako je kazao, proširenje magistrale u pravcu aerodroma Tivat, ali i razmišljati o novim kupalištima, akva-parkovima i bazenima.

„Naša obala, ma koliko da je lijepa i prostrana na području budvanske rivijere, nije dovoljno velika da primi toliki broj gostiju koji u Opštini Budva boravi tokom jula, avgusta, sve više i septembra“, rekao je Franović.

On je kazao i da je formirana komisija koja se bavi problematikom privremenih lokacija, koja je u Budvi prisutna već decenijama, ali da zbog blokiranog rada lokalnog parlamenta, još nijesu u mogućnosti da usvoje plan.

„On će sigurno biti revidiran u odnosu na prošlu godinu, a taj trend se mora nastaviti i u narednom planiranju našeg prostora, koji je zlata vrijedan resurs“, zaključio je Franović.

Bonus video: