hipotekarna banka prva koristi sredstva iz EBRD Paketa solidarnosti

Pet miliona za mala i srednja preduzeća pogođena korona krizom

Hipotekarna banka potpisala ugovor sa EBRD za podršku SME, odnosno saniranje posljedica pandemije koronavirusa. Kredit je za obezbjeđivanje likvidnosti malih biznisa u fazi oporavka
 

21104 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Hipotekarna banka
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Hipotekarna banka

Hipotekarna banka je potpisala ugovor o kreditu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, vrijedan pet miliona eura, kojim će obezbijediti pomoć malim i srednjim preduzećima koja su pogođena uticajem pandemije novog koronavirusa.

Ovo je prvi projekat koji je potpisan u Crnoj Gori u okviru Paketa solidarnosti EBRD-a namijenjen da zadovolji trenutne kratkoročne potrebe za finansiranjem malih i srednjih preduzeća u cilju oporavka od oštrog usporavanja ekonomskih aktivnosti tokom pandemije novog koronavirusa.

''Hipotekarna banka se odlučila za proaktivni pristup, u cilju odgovora na izazove koje je pokrenula pandemija, osiguravajući sredstva za pomoć svojim klijentima i podršku ekonomskom oporavku u Crnoj Gori. Zdravstvene mjere, koje je bilo neophodno uvesti u cilju sprečavanja širenja virusa, dovele su do pada prometa i profitabilnosti, što je dovelo do kašnjenja u plaćanjima i hitne potrebe za likvidnošču, posebno kod malih i srednjih preduzeća. Vjerujemo da će ovaj finansijski podsticaj tim preduzećima, koja predstavljaju oslonac lokalne ekonomije, pomoći da održe likvidnost i nastave uspješno da posluju'', istakao je Esad Zaimović, glavni izvršni direktor Hipotekarne banke.

Prva transakcija EBRD-a potpisana u Crnoj Gori u okviru Paketa solidarnosti

Šef kancelarije EBRD-a u Podgorici Jaap Sprey iskazao je zadovoljstvo zbog kontinuiteta saradnje sa Hipotekarnom bankom kao dugogodišnjim partnerom, naglašavajući značaj brze reakcije i dostupnosti sredstava malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori.

„Veoma nam je drago da još jednom u partnerstvu sa Hipotekarnom bankom pružimo podršku malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori. Sa zadovoljstvom ističem da je ovo prvi u nizu zajmova iz EBRD Paketa solidarnosti koji smo za naše klijente obezbijedili kao podršku crnogorskoj ekonomiji u suočavanju sa posljedicama krize izazvane pandemijom koronavirusa".

EBRD svojom finansijskom i savjetodavnom podrškom, pomoći će u rješavanju izazova usljed pada prometa i profitabilnosti tokom pandemije, a očekuju da u tu svrhu u šest zemalja Zapadnog Balkana investiraju 1,7 milijardi eura do kraja 2020. godine.

Hipotekarna banka je od 2012. uspostavila dugoročnu saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, vodećim investitorom koji je od 2006. godine u 71 projekat u Crnoj Gori investirao 622 miliona eura.

Preporučujemo za Vas