Država mlinarima nije prodala "ni gram" pšenice iz Francuske

Nabavljena pšenica se još čuva kao rezerva, koja bi bila plasirana u slučaju poremećaja na tržištu, odgovoreno je “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije

8740 pregleda 9 komentar(a)
Bliži se nova žetva u Evropi - cijene pšenice na Pariskoj berzi posljednji mjesec padaju, Foto: Shutterstock
Bliži se nova žetva u Evropi - cijene pšenice na Pariskoj berzi posljednji mjesec padaju, Foto: Shutterstock

Država domaćim mlinarima nije prodala "ni gram" od 10.500 tona pšenice iz Francuske koju je krajem aprila, tokom epidemije koronavirusa, kupila za 2,4 miliona eura, odnosno 229,23 eura po toni.

Pošto se bliži nova žetva u Evropi, cijene pšenice na Pariskoj berzi posljednji mjesec konstantno padaju, a sada iznosi oko 177 eura po toni.

“Imajući u vidu trenutne okolnosti na tržištu, kao i permanentne procjene rizika pojave novog talasa pandemije novog korona virusa, te efekata na slobodan promet roba u regionu, koje bi mogao imati, nabavljena rezerva se još čuva kao rezerva, koja bi bila plasirana u slučaju poremećaja na tržištu”, odgovoreno je “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije.

Upitani su po kojoj cijeni po kilogramu država prodaje crnogorskim mlinovima francusku pšenicu, koliko je i kome do sada prodato.

Više stručnjaka iz ove oblasti “Vijestima” su potvrdili da je kupljenu pšenicu, pod uslovom da se lageruje u kvalitetnim silosima, najbolje upotrijebiti u roku od sedam do osam mjeseci od njene kupovine. Ukoliko se to kojim slučajem ne desi za godinu i po ili dvije, njeno zrno će biti dodatno osušeno i energetska vrijednost pšenice značajno manja.

"Na pitanje da li su se u Ministarstvu ekonomije pokajali što su krajem aprila preplatili pšenicu koja nije vrhunskog nego dobrog ili solidnog kvaliteta, iz vladinog resora su odgovorili da realizovano ne ostavlja prostor za bilo kakvu žal ili kajanje, te da se radi o nabavci prve klase, a “nikako tek solidnog kvaliteta"

Poslije dopremanja francuske pšenice u Luku Bar, početkom maja ove godine, njen pretovar u barskom silosu je koštao dodatnih oko 38.000 eura. Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je 3. maja saopštila da će nabavljenih 10.500 tona pšenice podmiriti domaće potrebe za tri mjeseca.

MEK: Nema razloga za kajanje

Berzanska cijena standardizovane tone pšenice (sa 13 odsto proteina, oko 12 odsto vlage i dva odsto nečistoća), koja je kvalitetnija od one koju je kupila Crna Gora iznosi oko 177 eura po toni. Na tenderima se pšenica sada može kupiti po cijeni nižoj od trenutne berzanske u Parizu.

Na pitanje da li su se u Ministarstvu ekonomije (MEK) pokajali što su krajem aprila preplatili pšenicu koja nije vrhunskog nego dobrog ili solidnog kvaliteta, iz ovog vladinog resora su odgovorili da realizovano ne ostavlja prostor za bilo kakvu žal ili kajanje, te da se radi o nabavci prve klase.

“Nabavka francuske pšenice prve klase, prema zvaničnoj nomenklaturi, u skladu sa svim njenim parametrima, a nikako tek solidnog kvaliteta, aktivnost koja je dala višestruke pozitivne efekte, od stabilizacije regionalnog tržišta, koje je bilo ugroženo monopolističkim pozicijama i paničnim intervencionizmom, preko obaranja cijena i podizanja kvaliteta, pa do najvažnijeg efekta - obezbjeđenja višemjesečnih zaliha za slučaj potrebe. U poređenju sa alternativom, koja je podrazumijevala neizvjesnu nabavku robe veoma lošeg kvaliteta, realizovana ne ostavlja prostor za bilo kakvu žal ili kajanje. Naprotiv”, stav je Ministarstva.

Ministarka Sekulić je, nakon kupovine francuske pšenice, izjavila da se radi o proizvodu “izuzetno dobrog kvaliteta”.

Istaknuto je tada da je firmom “Trans Grain France sas” potpisan ugovor o kupovini pšenice tipa 11,5 proteina, sa rigorozno propisanim parametrima kvaliteta, te da je isporuka “ispraćena odgovarajućim sertifikatima za garanciju da nije u pitanju genetski modifikovana hrana i ostalim potvrdama vezanim za udio pesticida, fitosanitarne kontrole, usaglašenosti sa EU propisima”.

Bivši direktor Produktne berze iz Novog Sada, agroekonomski analitičar Žarko Galetin je nedavno ocijenio da se pšenica sa proteinskim učešćem od 11,5 odsto može smatrati “uslovno dobrom za preradu”, a ne i vrhunskom.

Bonus video: