Ekološka rekonstrukcija TE u Pljevljima: Strah od aneksa ugovora i skupljeg posla

Iz Elektroprivrede su krajem prošle godine najavili da će projekat biti završen 2022, a nakon što je 9. juna ove godine potpisan ugovor sa izabranim konzorcijumom, saopšteno je da će ekološka rekonstrukcija biti završena 2023. godine

9403 pregleda 51 reakcija 6 komentar(a)
Najavljeno je da će ekološka rekonstrukcija biti završena 2023. godine: TE Pljevlja, Foto: Ivana Gudović
Najavljeno je da će ekološka rekonstrukcija biti završena 2023. godine: TE Pljevlja, Foto: Ivana Gudović

Kada se obnovila priča o ekološkoj rekonstrukciji termoelektrane (TE) u Pljevljima, očekivalo se da će taj posao biti završen naredne godine.

Iz Elektroprivrede su krajem prošle godine najavili da će projekat biti završen 2022, a nakon što je 9. juna ove godine potpisan ugovor sa izabranim konzorcijumom, saopšteno je da će ekološka rekonstrukcija biti završena 2023. godine.

Ovaj važan projekat košta 54,43 miliona sa porezom na dodatu vrijednost, a posao je dobio konzorcijumom Dec Internacional - Bemax - BB Solar - Permonte.

Mišljenja stručnjaka i analitičara ove oblasti, sa kojima su “Vijesti” zvanično i neformalno razgovarale su podijeljenja - od vjere onih iz državnog preduzeća da će sve biti po planu i ugovoru, preko toga da će ovaj posao značajno duže trajati, da su neminovni aneksi ugovora, veća cijena od ugovore, do bojazni da posao neće biti završen i da bi TE Pljevlja mogla biti ugašena.

Iz EPCG su podvukli da je upravo cilj da radni vijek termo-objekta bude produžen za 30 godina.

EPCG očekuje da svi poštuju obaveze

Potpisivanje ugovora o rekonstrukciji, u odnosu na prvobitno očekivanja EPCG da će do ozvaničenja doći krajem 2019. godine, kasnilo je skoro pola godine.

“Ugovor je, kao što znate, trebalo da bude potpisan prije nekoliko mjeseci, ali je potpisivanje odgođeno zbog razvoja epidemiološke situacije i preventivnih mjera NKT-a. To vrijeme nije izgubljeno već se uveliko radilo na mnogim preduslovima za izradu glavnog projekta kojeg očekujemo u nardenih šest mjeseci. Od tada - nakon izrade glavnog projekta, u roku od oko 18 mjeseci planirana je izrada sistema za odsumporavanje i denitrifikaciji, kao i izrada toplotne stanice za grijanje Pljevalja. EPCG će donirati i dodatnih dva miliona eura Pljevljima za primarni toplovod. Očekujemo odgovoran pristup i poštovanje preuzetih obaveza svih strana uključenih u realizaciji projekta”, saopšteno je iz državne EPCG Vijestima”.

Za izradu i reviziju glavnog projekta i bilo je predviđeno šest mjeseci, a ranije su iz EPCG najavljivali da će 12 mjeseci od potpisivanja ugovora biti obezbijeđen i izvor energije za toplifikaciju Pljevalja.

Na tenderu na kojem su ponude otvorene 15. oktobra 2019, Komisija EPCG je 8. novembra izabrala ponudu vrijednu 54.427.700 eura (sa uračunatim PDV-om) konzorcijuma kojeg predvodi kineski DEC.

U njemu je i firma BB Solar, u suvlasništvu Blaža Đukanovića, sina predsjednika države Mila Đukanovića.

EPCG je tenderom predvidjela 54,45 miliona sa PDV-om za posao koji treba da riješi ekološke probleme, produži radni vijek TE...

Konkurentske ponude kineske Shangai Electric Group Co.Ltd, vrijedne 97.922.683 eura, i njemačko-slovenačkog konzorcijuma Hamon - Rudis od 72.539.500 eura, odbijene su kao neispravne.

​Samo da cijenu ne dignu aneksima

“Jedan od najčešćih načina na koji firme pojedinaca bliskim najvišim funkcionerima vlasti godinama dobijaju tendere u Crnoj Gori je da ponude nerealno nisku cijenu koju im nakon dobijenog posla ti isti funkcioneri naknadno “dotjeraju” aneksima ugovora. Evropska pravila i dobra praksa nalažu da se takve ponude odbace ili da se takav tender poništi i ponovo raspiše. Kod nas se to poštuje samo kada se zbog neke nepredviđene okolnosti “tuđe” ponude moraju proglasiti pobjednicima tendera. Jedina novina koja se odomaćila u posljednje vrijeme je da se ti funkcioneri više ne kriju iza prijatelja već da direktno dijele tendere članovima najbliže familije”, ocijenio je nekadašnji član Odbora direktora EPCG Dejan Mijović.

Zato danas nikoga ne čudi, dodaje Mijović, “što sin predsjednika države i DPS-a redovno “pobjeđuje” na svim važnijim tenderima na kojima učestvuje, niti iko ima iluzija da mu se i ovog puta cijena neće naknadno korigovati”.

Iz EPCG nijesu precizirali šta će se desiti ukoliko izabrani konzorcijum u narednih nekoliko mjeseci naiđe na moguće problemu u odnosu na ono što su se ponuđači ugovorom obavezali i hoće li EPCG, u tom slučaju, biti uopšte u situaciji da onemogući eventualno nove anekse ugovora.

Mijović smatra da će se isplaćivati milionski avans za pogođeni posao te da se radi “o predizbornom obećanju koje se, kao ni drugi blok TE, neće realizovati”.

“Ekološka rekonstrukcija ne bi povećala efikasnost termoelektrane već bi njeni troškovi proizvodnje bili daleko viši od tržišnih, pa ona ne bi mogla opstati bez subvencija (finansijske pomoći) države. A subvencije su, kao što je dobro poznato, u Evropskoj uniji zabranjene...”, istakao je Mijović.

Ugovor pred izbore

Samostalni poslanik, ekonomista Aleksandar Damjanović, upozorio je lani da kasni početak projekta i da će to uticati na rok završetka, kao i na cijenu projekta.

“Nedavno potpisivanje ugovora sa konzorcijumom koji je prvorangiran na tenderu korespondira sa parlamentarnim izborima, pa se stiče utisak da se ovaj ozbiljan projekat stavlja u predizbornu funkciju vladajuće partije, što izaziva dodatno podozrenje javnosti. Aneksi ugovora su situacija koju treba pažljivo pratiti, imajući u vidu da su na tenderu za izbor izvođača izostale ponude većine ozbiljnih svjetskih kompanija iz ove oblasti, dok su oni koji su se pojavili bili značajno skuplji od predviđenog budžeta”, kazao je Damjanović.

U ovom momentu, ukazao je on, “nezahvalno je licitirati sa razlozima za to, ali svakako je to razlog za povećanu pažnju Vlade, odnosno resornog ministarstva za realizaciju projekta”.

“U svakom slučaju, ne sumnjam da su izvođači dobro sagledali sve bitne parametre, ali i izazove sa kojima će se sresti prilikom relizacije ovako značajnog posla, te da niti jedna od strana potpisnica ovog ugovora ne računa sa ikakvim probijanjima, kako po pitanju roka izvođenja radova, tako ni po pitanju budžeta”, istakao je Damjanović.

Projekat podrazumijeva izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda...

Značajan je i sa aspekta obezbjeđivanja izvora toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja.

Poništeni tenderi za nadzor i reviziju glavnog projekta

Državna Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila je, po službenoj dužnosti, dva tendera Elektroprivrede u vezi sa uslugom revizije glavnog projekta ekološke rekonstrukcije TE, procijenjene vrijednosti 121.000 eura, i nabavke stručnog nadzora po revidiranom projektu, procijenjene vrijednosti 980.000 eura.

EPCG je 25.maja ove godine odlučila da reviziju glavnog projekta radi firma Sistem - MNE iz Podgorice, kao i da stručni nadzor obavlja konzorcijum Steag Energy Services GmgH.

Ne ulazeći u žalbene navode firme Civil Engineer, državna komisija je poništila oba tendera jer je utvrdila neusaglašenost tenderske dokumentacije sa Zakonom o javnim nabavkama.

Ukazuju da je to dovelo do ograničavanja konkurencije i diskriminacije ponuđača na ovim nadmetanjima.

Poništenje ovih nabavki vjerovatno neće uticati na realizaciju investicije jer izabrani konzorcijum od 9. juna ima pola godine za izradu glavnog projekta, što znači da će radovi na ekološkoj rekonstrukciji početi dogodine.

Uslovi i radni vijek

Na pitanja da li može biti ugrožen krajnji rok do 31. decembra 2023, do kada TE ima ograničen broj radnih sati sa postojećom tehnologijom, prema odluci Ministarskog savjeta Energetske zajednice, i koliko je još preostalo radnih sati, iz EPCG su odgovorili da upravo odluka EZ vezana za ogrančenje rada termo-objekata stimuliše zemlje regiona da završe obaveze.

“Crna Gora je to prva uradila. U strukturi proizvodnih kapaciteta u regionu preovladavaju termo-kapaciteti i većina njih ne ispunjava zahtjeve evropske regulative iz oblasti zaštite životne sredine. Ekološkom rekonstrukcijom postojećeg bloka, Crna Gora je zasada jedina država koja ispunjava zadate uslove, a time i mogućnost produžetka rada temoenergetskog kompleksa u Pljevljima narednih 30 godina”.

Bonus video: