ASP: Ustavni sud da se pozabavi ustavnošću i zakonitošću zaduženja Crne Gore

"Rebalansom se iznos nedostajućih sredstava za državnu kasu projektuje na 878 miliona, pri čemu će se koristiti depoziti od 540 miliona, a 338 miliona treba da bude obezbijeđeno kroz zaduživanje i donacije. Međutim, posebno se predviđa da se Vlada može dodatno zadužiti za finansiranje troškova Budžeta za ovu godinu ili stvaranje fiskalne rezerve za narednu 2021., ali se uopšte ne projektuje iznos dodatnih pozajmica"

1738 pregleda 4 komentar(a)
Mrdović, Foto: Boris Pejović
Mrdović, Foto: Boris Pejović

Limit zaduženja države u ovoj godini nije ograničen usvojenim rebalansom budžeta, zbog čega je nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputila inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu njegove ustavnosti i zakonitosti, saopšteno je danas iz ASP.

"Rebalans budžeta usvojen je u Skupštini Crne Gore u utorak, 23. juna, a dan kasnije je ekspresno potpisan od predsjednika države i objavljen u Službenom listu. Rebalansom se iznos nedostajućih sredstava za državnu kasu projektuje na 878 miliona, pri čemu će se koristiti depoziti od 540 miliona, a 338 miliona treba da bude obezbijeđeno kroz zaduživanje i donacije. Međutim, posebno se predviđa da se Vlada može dodatno zadužiti za finansiranje troškova Budžeta za ovu godinu ili stvaranje fiskalne rezerve za narednu 2021., ali se uopšte ne projektuje iznos dodatnih pozajmica. To znači da nema ograničenja za zaduženje Vlade, što je suprotno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kojim je propisano da se "Država u toku fiskalne godine može zaduživati do nivoa utvrđenog godišnjim zakonom o budžetu"", navodi se u saopštenju ASP koje potpisuje pravna savjetnica Ines Mrdović.

U saopštenju se dodaje da ASP u Inicijativi navodi da je na ovaj način narušen osnovni princip ustavnosti i zakonitosti, jer, kako dodaju, godišnji zakon o budžetu nije saglasan sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti kao organskim zakonom.

"Ukazuje se i da je vlast vezana ustavom i zakonima koje sama donosi, a da je poštovanje ustava i zakona osnov pravne države. Nivo zaduženja države posljednjih godina dostiže zapanjujuće iznose, a Vladine projekcije o stvarnim potrebama za uzimanjem pozajmica su bile potpuno pogrešne. Tako je u poslednjih pet godina Vlada projektovala zaduženja od 2,6 milijardi eura, a stvarno se zadužila 4,2 milijarde. U procjenama je omašila za čak 62 odsto", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: