Raspopović: Otvorite istragu o finansijskim izvještajima Plantaža

Raspopović je kazao da smatraju da je došlo do “potpunog negiranja postulata tržišta kapitala koje može imati nesagledive posljedice”

4934 pregleda 4 komentar(a)
Negiranje postulata tržišta kapitala koje može imati nesagledive posljedice: Raspopović
Negiranje postulata tržišta kapitala koje može imati nesagledive posljedice: Raspopović

Crnogorska asocijacija manjinskih akcionara (CAMA) tražila je od Komisije za tržište kapitala i Montenegroberze da preduzmu mjere u vezi emitenta - kompanije 13. jul - Plantaže AD Podgorica. Pozvali su nadležne da se otvori istraga o finansijskim izvještajima većinski državnih Plantaža, odnosno ispitaju optužbe o njihovom lažiranju.

“Uprava lokalnih i javnih prihoda Opštine Tuzi najavila je da će odbiti poresku prijavu Plantaža jer je, kako smatraju, nerealno prikazana vrijednost imovine. Navode da uprava Plantaža zemljište procjenjuje na 0,56 eura po kvadratu, dok stvarna vrijednost iznosi od 20, pa i do 100 puta više („12 eura, 25, pa čak i 57 eura”), kako navode u saopštenju za javnost. Emin Hadži, sekretar za finansije Opštine Tuzi, javno optužuje upravu Plantaža da „peglaju knjige i ne prikazuju stvarno stanje“, naveo je Aleksandar Raspopović, direktor CAMA u dopisu predsjedniku Komisije Zoranu Đikanoviću.

Raspopović je kazao da smatraju da je došlo do “potpunog negiranja postulata tržišta kapitala koje može imati nesagledive posljedice”.

On naglašava da je potrebna akcija Komisije da sa drugim državnim organima otvori istragu o optužbama za lažiranje finansijskih izvještaja.

“U slučaju da Komisija smatra da nema indicija da su navodi tačni, potrebno je naložiti gospodinu Hadžiju da pobije svoje tvrdnje i objavi ispravku neistinite informacije u skladu sa Zakonom o tržištu kapitala”, dodaje u dopisu.

Raspopović navodi da CAMA regulatora poziva da reaguje i zbog izjava izvršne direktorice Plantaža Verice Maraš u emisiji Načisto TV Vijesti, tvrdeći da je iznijela “netačne i obmanjujuće informacije koje mogu dovesti u zabludu javnost i ukazala na nezakonite radnje u Plantažama”.

Traže da Komisija naloži direktorici da “javno pobije neistinite tvrdnje o ostvarenom gubitku na akcijama Telekoma, Jugopetrola i Elektroprivrede Crne Gore u posmatranom periodu, o svom a ne o trošku Plantaža, odnosno da objavi ispravku neistinite informacije u skladu sa članom 27 Zakona o tržištu kapitala”. CAMA ističe i da je direktorica Plantaža navela “da su emitenti Crnogorski Telekom (CT), Jugopetrol i Elektroprivreda monopolisti”.

“Takvom neistinitom tvrdnjom želi relativizovati gubitke koje su naši članovi pretrpjeli usljed enormnog pada vrijednosti akcija Plantaža, ponovo dovodi javnost u zabludu i želi opravdati loše poslovne rezultate Plantaža. Dok se za EPCG može tvrditi da faktički uživa monopol u snabdijevanju, iako je tržište zakonski liberalizovano, analizom druga dva emitenta došli smo do podataka da CT ni u kojem tržišnom segmentu odavno ne uživa status monopoliste, a u segmentu mobilne telefonije i plaćene televizije takvu poziciju nikada nije držao… Jugopetrol posjeduje mrežu od 42 benzinske stanice od ukupnog broja od 113 stanica u Crnoj Gori, što čini tržišni udio u retail drumskom segmentu od 37%. Ako uzmemo podatke Uprave carina za 2019. o ukupnom uvozu goriva dolazi se do podatka da 60% od ukupne količine goriva dolazi iz Grčke (što jasno ukazuje da je riječ o Jugopetrolu, dok 34% dolazi iz Hrvatske (ukazuje na kompaniju INA), a ostatak se uvozi iz Albanije”, dodaje se u dopisu.

Oni smatraju da je potrebno da Komisija naloži Verici Maraš da javno pobije (o svom, a ne o trošku Plantaža) tvrdnje o postojanju monopola koji uživaju Jugopetrol i CT, odnosno objavi ispravku u skladu sa Zakonom o tržištu kapitala.

Predlažu i da Komisija svoje istražitelje, koji će se baviti ovom temom, ovlasti da prisustvuju narednoj Skupštini akcionara.

“Za posljednju redovnu skupštinu akcionara čak nam nije bio dostavljen ni revizorski izvještaj, vjerovali ili ne (u toku je sudski postupak za poništenje odluka skupštine iz prethodne godine...). Maraš je u navedenoj emisiji priznala da revizorski izvještaj nije dostavljen akcionarima u zakonskom roku”, istakao je Raspopović.

On je naglasio u dopisu regulatoru tržišta da se ove godine “ponavlja situacija bahatog odnosa prema akcionarima, te još nema informacija da li je redovna godišnja Skupština akcionara sazvana u zakonskom roku”, navodeći da nemaju informaciju kad će biti.

Da kažu sve o pregovorima o vansudskom poravnanju za propalu fabriku briketa

CAMA u dopisu direktorici Montenegroberze Mileni Vučinić, povodom medijskih napisa u vezi s višegodišnjim sporom kompanije Plantaže i firme OMP Engineering, u kojima se tvrdi i da je firma odustala od spora, kao i da su bivši partneri postigli su vansudsko poravnanje - Plantaže će dobiti potpuno vlasništvo nad fabrikom za proizvodnju briketa „Plant-OMP“, a firma u vlasništvu Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića zemljište državne kompanije u Kokotima i razliku u novcu do osnivačkog uloga u bivšoj zajedničkoj kompaniji.

“Ovakva informacija se smatra cjenovno osjetljivom informacijom. Kako se Plantaže nalaze na regulisanom tržištu, u skladu sa Pravilima Montenegroberze, obavezni su da objavljuju javnosti propisane i insajderske informacije, tj. sve informacije koje su važne za zaštitu investitora i osiguranje nesmetanog funkcionisanja tržišta. Na osnovu Memoranduma o saradnji i razmjeni podataka u oblasti razvoja tržišta kapitala i korporativnog upravljanja, tražite od menadžmenta Plantaža da se urgentno i javno izjasne po ovom pitanju i saopšte više informacija o statusu sudskog postupka, pregovora o vansudskom poravnanju”, ističe se u dopisu CAMA.

Bonus video: