Da se može dati nekom turistički vaučer

Podatak MORT-a je da 1,23 miliona eura iznose potraživanja građana od 16 većih agencija za uplaćene aranžmane koji nisu realizovani zbog pandemije

3456 pregleda 0 komentar(a)
Građani od 16 najvećih agencija potražuju 1,23 miliona (Ilustracija), Foto: Zoran Đurić
Građani od 16 najvećih agencija potražuju 1,23 miliona (Ilustracija), Foto: Zoran Đurić

Opozicija ne vjeruje u projekcije Vlade da će u ovoj godini pad prihoda od turizma biti oko 40 odsto (450 miliona eura) u odnosu na prošlu godinu, poručujući da se država mora okrenuti domaćim gostima i da im obezbijedi besplatne vaučere za ljetovanje u hotelima u Crnoj Gori. Traže i da se zakonski definiše da građani koji su uplatili turističke aranžmane preko agencija mogu da ih prenesu na putnike koje izaberu, što su smjernice Evropske komisije (EK).

Poslanici iz redova vlasti očekuju da će otvaranje granica za državljane EU donijeti turizmu pozitivna kretanja koja će pomoći za izlazak iz velike krize. Ovo su najvažnije poruke koje su se čule tokom rasprave o dopunama Zakona o turizmu koja će biti danas nastavljena u parlamentu.

Državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) Damir Davidović objasnio je da je dopunama zakona definisano da građani koji su turističkim agencijama uplatili paket aranžmane za putovanja od 1. marta ove godine, a koja su otkazana zbog pandemije kronavirusa, dobiju od agencije vaučer na osnovu kojeg će imati pravo na zamjensko putovanje do kraja iduće godine. Ako do tada putnik ne iskoristi vaučer, imaće pravo da raskine ugovor sa agencijom koja mu mora vratiti novac u roku od dvije sedmice od dana raskida ugovora.

Podatak MORT-a je da 1,23 miliona eura iznose potraživanja građana od 16 većih agencija za uplaćene aranžmane koji nisu realizovani zbog pandemije. Usvajanje zakona, koji je 20. maja poslat parlamentu, traženo je po skraćenoj proceduri.

Amandmani

“Predlog je poslat po hitnom postupku, a evo je prošlo 40 dana od tada što dosta govori kako radimo. Za ovaj period neko je po Zakonu o obligacionim odnosima mogao da traži povraćaj novca od agencija. Podržavam predlog zakona, ali imam dva amandmana koji su na fonu smjernica EK. Prvi je da vaučeri važe do marta naredne godine, što je godinu od izbijanja pandemije.

Mnogo je da građani do 31. decembra 2021. finansiraju likvidnost turističkih agencija. Drugi amandman je da se građanima omogući da na nekog drugog prenesu vaučere, jer je mnogo da neko ko neće da putuje čeka na povraćaj novca tek posle isteka naredne godine”, kazao je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović je rekao da je pozitivno što se otvaraju granice za građane EU.

Predstavnik DF-a Branko Radulović ne vjeruje u pad prihoda od samo 40 odsto, što je nedavno ocijenjeno iz opozicionih klupa tokom rasprave o rebalansu budžeta.

Poslanik Srđan Milić je ukazao na podatak Monstata da su po broju noćenja, nakon gostiju iz Rusije i Srbije, najbrojniji domaći gosti i da su oni važan potencijal o kome treba voditi računa.

“Dostavite podatke koje smo sve hotelske firme pomogli sa isplatom minimalne zarade. Pomognute su novcem građana i treba im omogućiti da imaju vaučere za te hotele”, predlog je Milića.

Predrag Sekulić (DPS) smatra da će građani i agencije biti zadovoljni predloženim rješenjima.

Bonus video: