Mićunović i Grbović bez nadzora države

Svrha on-line nadzora je da utvrdi tačne iznose svih uplata i isplata, ali i da li automati daju potrebnu šansu za dobitak
323 pregleda 9 komentar(a)
igre na sreću, Foto: Shutterstock.com
igre na sreću, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.02.2018. 20:30h

Na državni on-line nadzor priređivača igara na sreću nijesu priključene kompanije Lutrija Crne Gore, Džek pot i Flesh& As, čiji su vlasnici biznismeni Branislov Brano Mićunović i Sava Džigi Grbović, ali i dalje rade iako je Uprava za igre na sreću sa ostalim priređivačima, koji nijesu ispunili tu zakonsku obavezu, raskinula ugovor.

Lutrija i Flesh&As, kao i ostali priređivači igara na sreću u automat klubovima i kladionicama, još od 9. januara prošle godine imaju zakonsku obavezu da na državni on-line nadzor priključe svoje automat klubove, a Džek pot automate za igru u svojim kazinima.

"Vijesti" su 24. januara ove godine poslale pitanja Upravi za igre na sreću - da li su ove kompanije priključene na on-line nadzor i ukoliko nijesu zašto im nije oduzeta licenca, odnosno da li postoji neki razlog zbog čega su nastavili sa priređivanjem igara na sreću iako nijesu povezani na on-line nadzor Uprave za igre na sreću.

Kako odgovor nije stizao, “Vijesti” su 30. januara ponovile pitanje, uz molbu da im se kaže da li će i kada dobiti odgovore. Isti mejl proslijeđen je i Ministarstvu finansija i vladinom Birou za informisanje, ali nije stigao bilo kakav odgovor.

Prema informacijama "Vijesti" ove firme su Upravi uputile primjedbu na tehničku proceduru, što već mjesecima koriste da budu mimo državnog nadzora a da istovremeno ne ostanu bez licence.

Iz Uprave su “Vijestima" u julu prošle godine saopštili da će svi priređivači koji ne ispune ovu zakonsku obavezu ostati bez koncesije. Bez koncesije je ostalo više manjih priređivača, a veliki, osim Mićunovića i Grbovića, su priključili svoje sisteme na on-line nadzor.

Krajem prošle godine iz Uprave su "Vijestima" saopštili da je uvođenje on-line nadzora povećalo državne prihode od varijabilne koncesije za igre na sreću za 63 odsto. Varijabilna koncesija iznosi 10 odsto na razliku svih uplata i isplata.

Svrha on-line nadzora je da utvrdi tačne iznose svih uplata i isplata kod priređivača u realnom vremenu, kako bi se utvrdila stvarna obaveza za plaćanje koncesije ali i spriječile mogućnosti pranja novca.

Kod automat klubova i automat mašina za igre na sreću u kazinima, dodatna svrha je da utvrdi da li priređivači varaju svoje igrače i kako su naštelovane te mašine. Zakonska obaveza je da automati za igre na sreću budu podešene da dobici igrača moraju iznositi najmanje 80 odsto uplata. Odnosno zarada priređivača ne može biti veća od 20 odsto ukupne realno prikazane uplate.

Lutrija Crne Gore ima 19 automat klubova, a Flesh& As jedan. Ove dvije firme u zvaničnom su vlasništvu Grbovića. Džek pot, u kojem Grbović i Mićunović, dijele vlasništvo, ima licence za jedan automat klub u Budvi kao i tri kazina u hotelima Splendid, Hilton Crna Gora i “The Queen of Montenegro”. Kazina u hotelima Splendid i Hilton rade pod brendom Merit, preko ugovora o menadžmentu upravlja turska kompanije Net holding.

Prema plaćenim koncesijama za 11 mjeseci prošle godine Džek pot se nalazi tek na devetom mjestu, dok se HIT Montenegro koji ima samo kazino u hotelu Maestral nalazi na trećem mjestu po visini uplata.

Bonus video: