EK tražila novu studiju za autoput

Damjanović ministra Nurkovića pitao o dokumentu za čiju je izradu iz EU fondova dato 1,5 miliona eura
59 pregleda 3 komentar(a)
Osman Nurković, Foto: Boris Pejović
Osman Nurković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.05.2018. 10:06h

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović tražio je od ministra saobraćaja Osmana Nurkovića da mu dostavi detaljne informacije o izradi studije opravdanosti za puni profil autoputa Bar - Boljare, čiju je izradu zahtijevala Evropska komisija.

Ta studija treba da sadrži analizu troškova i koristi za cijeli autoput Bar - Boljare, predlog strategije za naplatu putarine, stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu... Za izradu studije Ministarstvo je apliciralo kod Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) za tehničku pomoć zahtijevajući dodjelu bespovratnog novca od 1,3 miliona eura i taj novac je odobren u decembru prošle godine.

Damjanović je od Nurkovića tražio i informacije o tome kada će ekspertski tim da predloži model za nastavak realizacije autoputa, nakon završetka prve dionice, te kada se planira početak gradnje priključka za prvu dionicu od Smokovca do Mateševa i koliko će to koštati. Pošto petlja oko Smokovca nije ušla u idejni projekat prve dionice od Smokovca do Mateševa i pošto su Kinezi odbili da je rade, Nurković je u oktobru prošle godine kazao da će se za sada napraviti samo priključak za tu dionicu. Nurković treba da Damjanoviću dostavi i informaciju o rezultatima pregovora sa kineskim izvođačem CRBC-om o gradnji priključka.

Damjanović je tražio i da mu se dostavi informacija da li izmještanje dva dalekovoda sa postojeće dionice ulazi u prvobitnu cijenu koštanja od 809 miliona eura i ko je izvođač i podizvođač tih radova.

Sve informacije Damjanović je od Nurkovića tražio na osnovu člana 50 poslovnika Skupštine.

Bonus video: