Striković: Režimski kumovi duguju državi 700 miliona, a radnici rade najteže poslove za 193 eura

"Sramotno je da imamo najmanju minimalnu cijenu rada u regionu, a u isto vrijeme smo prvim članom Ustava definisani kao država socijalne pravde. SDP je ustavotvorna partija i trudi se da svaka ustavna norma i suštinski zaživi", kazao je Striković
7 komentar(a)
SDP, potpisivanje peticije, Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
SDP, potpisivanje peticije, Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 03.02.2018. 13:05h

Potpisivanje peticije za povećanje minimalne cijene rada na predloženih 50% prosječne, odnosno sa 193 na 256 eura, Opštinski odbor Socijaldemokratske partije (SDP) organizovao je danas na gradskom trgu u Bijelom Polju.

Predsjednik OO SDP Adnan Striković je kazao da ta partija već duže vrijeme nastoji da bar u jednom dijelu unaprijedi težak položaj najvećeg broja zaposlenih, a to su upravo oni sa "minimalcem".

"Prikupljanjem potrebnog broja potpisa želimo da izvršimo dodatni pritisak na Socijalni savjet da konačno razmotri našu inicijativu. Sramotno je da imamo najmanju minimalnu cijenu rada u regionu, a u isto vrijeme smo prvim članom Ustava definisani kao država socijalne pravde. SDP je ustavotvorna partija i trudi se da svaka ustavna norma i suštinski zaživi", kazao je Striković.

On je ocijenio da su reakcije građana odlične, kao ustalom i u drugim opštinama u kojima je organizovano potpisivanje peticije.

"Osjetili smo da građanima fali izvorne socijaldemokratske politike, za šta smo i sami najviše krivi, okupirani krupnim državnim pitanjima. Platili smo cijenu takve politike, ali nije nam žao. Zaokružili smo nezavisnost, NATO i trasirali put ka EU. Socio-ekonomske teme su nam postale prioritet broj jedan. Briga o najugroženijim, radnicima i nezaposlenima, učenicima, studentima i penzionerima su naš fokus. Ne dozvoljavamo da režimski kumovi duguju državi 700 miliona, a da radnici rade najteže poslove za 193 eura", kazao je on, dodajući da je nevjerovatno da za majke država ne može da izdvoji 30 miliona godišnje, ali možemo isti novac naći za 3 helikoptera", rekao je Striković.

Iz SDP ističu da se protive izdvajanju više od 50 miliona godišnje za funkcionere u administraciji, a da za doktore ne možemo obezbijediti dodatnih sedam miliona koji bi bili prihvatljivi za unapređenje njihovog standarda, kao i tome da jedan ministar mjesečno zaradi godišnju platu jednog prosvjetnog radnika.

Poručili su da će, kada dođu na vlast, u prvoj godini riješiti nagomilane probleme.

Bonus video: