“Skijališta Crne Gore” još uvijek samo u Vladinim papirima

Ni tri mjeseca od Vladine odluke nije zaposlen nijedan radnik i nije izabrano rukovodstvo
251 pregleda 1 komentar(a)
skijalište, Foto: Obrad Pješivac
skijalište, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 03.02.2018. 12:16h

Preduzeće “Skijališta Crne Gore” još uvijek postoji samo u Vladinim papirima, iako su prošla tri mjeseca od kada je donijeta odluka da država formira tu firmu koja bi gazdovala skijalištima.

Vlada je u novembru, prije lokalnih izbora u Mojkovcu donijela odluku da formira državno preduzeće sa sjedištem u tom gradu.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma “Vijestima” je rečeno da je donošenjem Odluke Vlade o osnivanju preduzeća početkom novembra prošle godine za vršioca dužnosti izvršnog direktora imenovan Miloš Popović, te da se čeka da opština Kolašin predloži člana Odbora direktora, nakon čega će Vlada u najskorijem roku formirati odbor.

“Urađen je statut društva i registrovano privredno društvo, a do sada nije zaposlen nijedan radnik” kazali su u ministarstvu.

Kako su podsjetili, formiranje „Skijališta Crne Gore“ ima za cilj stvaranje uslova za uspješno upravljanje lokalitetima na koja je u prethodnom periodu uložen značajni novac u infrastrukturne objekte (puteve, trafo-stanice, žičare i skijaške terene), kao i radi ostvarivanja nadzora nad primjenom planiranih investicionih aktivnosti na prostoru sjevera Crne Gore, u skladu sa PPPN za Bjelasicu i Komove i PPPN za durmitorko područje.

Iz ministarstva turizma su ranije objasnili da je u dosadašnjem periodu, višegodišnjim kapitalnim budžetom do 2020. godine predviđen značajni novac za projekte koji se realizuju u opštinama koje se nalaze na sjeveru, a u zahvatu Bjelasice i Komova (BiK).

"Za poboljšanje infrastruktura tog regiona obezbijeđeno je oko 70 miliona eura (po investicionim elaboratima za područje BiK), od čega je u 2017. godini planirano 9,96 miliona eura (uključujući Hajlu i durmitorsko područje). Od posebnog značaja je nabavka novih žičara na teritorijama opština Kolašin (za žičaru i četiri kilometra ski-staza devet miliona) i Bijelo Polje (planirano osam miliona za tri kilometra ski-staza i žičaru Cmiljača)”, kazali su u ministarstvu.

Odluka o osnivanju tog preduzeća je 17. novembra prošle godine objavljena u Službenom listu i stupila je na snagu osmog dana od dana njenog objavljivanja.

Prema toj odluci odbor direktora preduzeća trebalo je da se imenuje u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu odluke. Nakon toga, izvršni direktor imenovaće se u roku od 30 dana od dana imenovanja odbora direktora i to na period od četiri godine.

Osnovni kapital novog preduzeća biće 110 hiljada eura, a to preduzeće će se, između ostalog, finansirati novcem iz državnog budžeta.

Vlada je odlučila da sjedište preduzeća bude u Mojkovcu, a ono bi upravljalo javnim skijalištima Kolašin 1600, Cmiljača, Žarski, Torine, Jelovica, planinski centar Komovi i Eco Adventure park Komovi.

Dio javnosti iz turističkog sektora i opozicije ocijenio je da odluka Vlade da osnuje preduzeće koje bi upravljalo skijalištima je zakašnjela, jer je dio tog važnog resursa već prepušten privatnicima, od kojih neki ni do danas nijesu pokrenuli skijališta koja su dobili u zakup, ali i zbog toga što je nedovoljno novca uloženo i imovina kojom je ranije gazdovala država je devastirana.

Ocijenjeno je i da je to prediziborni trik uoči lokalnih izbora.

Bonus video: