Nezakonita dva tendera CEDIS-a vrijedna 800.000 eura

Po pravosnažnosti novog rješenja Komisija će beogradskoj firmi vratiti 4.165 eura uplaćenih za vođenje žalbenog postupka

9061 pregleda 3 komentar(a)
Sporna i nabavka kamiona i dizalice (Ilustracija), Foto: Luka Zeković
Sporna i nabavka kamiona i dizalice (Ilustracija), Foto: Luka Zeković

Komisija za javne nabavke poništila je tender Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), procijenjene vrijednosti 416.500 eura iz 2017. godine, nakon što je presudom Upravnog suda od 19. maja ove godine poništeno prethodno rješenje ove državne komisije.

Radilo se o nabavci specijalizovanih vozila za potrebe CEDIS-a (kamion, dizalica i autodizalica-korpa).

Taj posao je krajem 2017. godine dodijeljen firmi “Ben Kov” iz Tivta, dok je ponuda beogradske firme “Dewaco” odbijena kao neispravna.

Beograđani su se žalili na ovu odluku Državnoj komisiji ali je žalba odbijena, nakon čega je “Dewaco” pokrenuo spor pred Upravnim sudom.

Ta sudska instanca je poništila rješenje Državne komisije o odbijanju žalbe jer mu nijesu dostavljeni kompletni spisi u vezi ove nabavke.

Zbog nekompletne dokumentacije Komisija je, u obnovljenom postupku, poslije dvije i po godine poništila ovu javnu nabavku.

Po pravosnažnosti novog rješenja Komisija će beogradskoj firmi vratiti 4.165 eura uplaćenih za vođenje žalbenog postupka.

Komisija je usvojila i žalbu firme Electro Team iz Budve i poništila odluku CEDIS-a od 3. juna o izboru najpovoljnije ponude za nabavku građevinskih radova na održavanju distributivnih objekata u regionu 1 (Nikšić i Plužine) - tekuće i havarijsko održavanje, uz mogućnost zaključivanja okvirnog sporazuma na period od dvije godine.

CEDIS-u je naloženo da na tenderu, procijenjene vrijednosti 374.095 eura, u roku od 15 dana otkloni nepravilnosti, ponovo vrednuje ponude i donese zakonitu odluku. Po pravosnažnosti rješenja, firmi Elektro Team, koja se žalila, Komisija će vratiti 3.740,95 eura, uplaćenih za vođenje žalbenog postupka, dok će istoj firmi CEDIS morati da nadoknadi i 484 eura za sastavljanje žalbe. Kao najpovoljniju na ovom nadmetanju CEDIS je izabrao ponudu konzorcijuma dviju nikšićkih firmi Ramel i “RMA Inženjering”. Ponuda firme “Raduč” iz Nikšića bila je drugorangirana, PTT Inženjeringa trećerangirana, dok je ponuda Electro Teama, koji se i žalio, bila ispravna i četvrtorangirana.

Bonus video: