Carević: Jeste li pod pritiskom Ćoća Bećirovića objavili tender za Ploče?

A sada ukratko VELIKI PRITISAK se ogleda u pisanju portala Standard a posebno portla Aktuelno čiji je vlasnik gospodin Zoran Ćoćo Bećirović, a koji već duži vremenski period pisajući na sraman način obmanjujući i dezinformišući crnogorsku javnost iznoseći neistine, laži, manipulišući činjenicama, zamjenom teza, pokušavajući na taj način LAŽ PRETVORITI U ISTINU, i prikazati da je sve oko plaže Ploče tobož neregularno

67251 pregleda 369 reakcija 0 komentar(a)
Ploče, Foto: Privatna arhiva
Ploče, Foto: Privatna arhiva

JAVNO PREDUZEĆE ZA UPRAVLJANJE

MORSKIM DOBROMCRNE GORE

  • Menadžmentu
  • Predsjedniku
  • Svim članovima upravnog odbora
  • Sredstvima javnog informisanja
  • Ministrastvu održivog razvoja i turizma

PREDMET:ZAHTJEV ZA HITNO POSTUPANJE

Poštovani! Obraćam Vam se u svojstvu zakupca strme stjenovite nepristupačne obale u donjem Grblju selu Krimovice potez Platamuni po dugoročnom investicionom ugovoru od 10.03.2003. godine koji je nastao nakon raspisivanja tendera o zakupu na koji smo mi učestvovali i bili najbolji ponuđač, a nakon investecionih ulaganja i izgradnje nastala je plaža Ploče, a na bazi novonastale situacije tj. Vaše odluke o davanju na tender iste na sjednici Upravnog odbora JPMD održanog 26.06.2020 godine u Ulcinju.

Ali da krenemo redom, ukratko kako je nastala plaža Ploče. Nakon zakupa gore pomenute obale počela je izgradnja, uloženi milionski iznosi, dugogodišnji veliki i težak rad te uređenje i opremanje lokaliteta sa svim sadržajima koji predviđaju savremena i uređena kupališta u uslovima daleko od grada bez bilo kakve infrastrukture koja ni danas ne postoji sem u mjeri osnovne koju smo uspjeli sami izgraditi, voda se i danas dovozi kamionima, električno napajanje se vrši putem agregata, uz izgradnju potpuno novog pristupnog puta u dužini od 1km i još jedan kilometar rekonstrukcije starog seoskog puta gradeći ga u savremenu cestu sa dvije saobraćajne trake, parking, betonski rezervoari za vodu i još puno toga ali da ne dužimo, sve to u skladu sa potpisanim ugovorom i članovima koji u njemu stoje a koji se odnose na naše preuzete obaveze iz istog, kao i naravno sva potrebna akta pribavljena od nadležnih državnih organa (rješenja, dozvole, saglasnosti itd.) Znači, uz sve pozitivno pravne propise koji su pratili izgradnju ovog i ovakvo ugovorenog investicionog projekta, upravo je danas kako ja, Vi i mnogi nazivaju nastala atraktivna plaža Ploče. Koja nadamo se kako našoj porodici tako i Vama kao i čitavnom crnogorskom turizmu služi na čast i ponos, a sa aspekta nivoa komfora uređenosti te doživljaju domaćih i stranih turista koji ovdje borave na potpuno novom lokalitetu gdje plaže nikada nije bilo. Evo ukratko kako je i na koji način nastala poznata plaža Ploče a koju Vi danas kao gotov proizvod želite na bezobziran način nama oteti a dodijeliti drugim licima kojima ni na jedan način ne može pripasti.

Gospodo! S obzirom na Vaš raniji rad, stavove i odluke zasnovane na zakonu pravilno i pravno tumačenje i odlučivanje po mnogim tačkama i pitanjima ovog ugovora i ne samo njega, imali smo utisak da u našoj državi još postoje čestiti ljudi koji svoj profesionalni angažman rade isključivo po zakonu poštujući važeće pozitivno pravne propise (ugovore, rješenja, dozvole itd.) a ne nikako drugačije.

Međutim, najnovijim dešavanjima iznenađeni smo ovakvim postupanjem i odlučivanjem UP, u prvom redu misleći na nekorektnost u smislu poštovanja nas kao najvećih domaćih investitora u izgradnji novih plaža na crnogorskoj obali tamo gdje one nikad nisu postojale, ispunjavajući tako do detalja sve svoje ugovorom preuzete obaveze, necijeneći činjenicu da sve tamo izgrađeno i urađeno kada istekne ovaj naš važeći ugovor, ostaje državi Crnoj Gori na dalje raspolaganje.

Dalje nam je nejasno kako je moguće da odluke donosite na prečac na sjednici UP na kojoj plaža Ploče nije postavljena kao tačka dnevnog reda već je utvrđena na samoj sjednici.Pitamo se kako je to moguće? Gdje je tu poštovanje pravilnika o radu? Gdje su tu materijali koje je potrebno ranije uputiti (bar nekoliko dana) članovima UP da bi ih pročitali, upoznali se sa istim, izanalizirali ih i zauzeli svoj nezavisan stav. Čudi podatak da niste imali potrebu da i nas pozovete, čujete naše iznašnjenje, stavove i argumente, a na bazi sveobuhvatne analize donesete odluku s obzirom na sve okolnosti i veličinu samog projekta te njegove važnosti i značaja.

Uz sve gore rečeno želimo vjerovati da ovakva Vaša odluka nije plod van institucialnih pritisaka raznoraznih struktura našeg društva koja se dešavaju poslednjih godina, mjeseci i dana sa i oko plaže Ploče, što nije na žalost slučaj sa Vašim menadžmentom koji je potpuno podlegao pritisku i manipulacijama istih do mjere da je to postalo njihovo moranje, a sve iz razloga pojedinaca i njihovih ranije počinjenih dijela. Pa je ovo sada njihovo moranje u cilju svoje zaštite, ali o tome ćemo pisati narednih dana. Naprotiv smatramo da je ovo samo Vaša trenutna slabost u radu, mislimo da ste izmanipulisani, te podlegli prezentovanim stanjem stvari Vašeg menadžmenta u ovom predmetu. Djelovanje gore pomenutih van institucialnih struktura poznato je čitavoj crnogorskoj javnosti, a nama do detalja, strašan je podatak i saznanja na koji način djeluju, pritiskaju i uslovljavaju sve u Crnoj Gori od raznih državnih organa uprave za nekretnine, uprave za imovinu, JPMD, inspekcijske službe itd., pa do državnih institucija, određena ministarstva, sudske istance, razne agencije i sl. od kojih smo sve do jedne na raznorazne zahtjeve i potrebe dobijali uvijek isti odgovor ili već poznati slogan „VELIKI JE PRITISAK“, a o VELIKOM PRITISKU ćemo pisati narednih dana opširnije.

A sada ukratko VELIKI PRITISAK se ogleda u pisanju portala Standard a posebno portla Aktuelno čiji je vlasnik gospodin Zoran Ćoćo Bećirović, a koji već duži vremenski period pisajući na sraman način obmanjujući i dezinformišući crnogorsku javnost iznoseći neistine, laži, manipulišući činjenicama, zamjenom teza, pokušavajući na taj način LAŽ PRETVORITI U ISTINU, i prikazati da je sve oko plaže Ploče tobož neregularno. Iako je prava istina upravo sasvim drugačija, zna to sva Crna Gora kao i svi državni organi na koje se on poziva. Pitamo se šta je motiv i potreba ovog gospodina za njegovo ovoliko i ovakvo interesovanje za proekat izgradnje plaže Ploče, iako mi to znamo ali ćemo se time baviti narednih dana. Ne poznajemo se lično, nikada nismo imali poslovni odnos ili bilo šta drugo. Možda možemo vjerovati u njegovu pravdoljubivost ali se onda pitamo kako to da preko svojih portala nikada nije pisao o raznim nepočinstvima širom Crne Gore ili recimo postavio pitanje regularnosti prodaje hotela Avale u Budvi, ili velikih zemljišnih kompleksa na Bjelasici. Motiv je jasan, NOVAC. I to ozbiljan novac.

Angažovanost od strane ruskog biznismena Olega Deripaske, i još po nekog da za njih odradi prljav posao a oslanjajući se na svoja poznanstva i relacije u izvršnoj i sudskoj vlasti kako bi na sraman način oteli naše i domogli se onoga što im ni po čemu ne pripada, gazeći sve pozitivno pravne propise i zakone države CG koji pred silinom njegove moći moraju biti uvijek onakvi kakve su njegove želje i potrebe a ne nikako po zakonu i pravnoj regulativi.

Poštovani članovi Upravnog odbora, nadamo se da gore izneseno nije razlog Vaše odluke o javnom pozivu.

On nije moguć i iz razloga pravnog stanja stvari, pa Vas želimo na to upozoriti, očigledno je da to niste cijenili ili Vam je tako prezentovano pa ste ga uzeli zdravo za gotovo, a jasno je da je pravni odnos jedino validan u donošenju ovakvih i drugih odluka.

Predlažemo Vam da pažljivo pročitate ugovor i pravosnažne preduse Višeg i Vrhovnog suda Crne Gore u kojima se jasno kaže da je ugovor na snazi, da proizvdi pravno dejstvo, i da je uslov njegovog prestanka ili raskida sudska odluka koju bi eventualno neko od strana potpisnica tražio podnošenjem takvog tužbenog zahtjeva. Pošto nijedna strana to nije tražila samim tim i ne postoji takva sudska odluka, pitamo Vas koji je to drugi akt kojim Vi raspolažete a koji ima ukidnu snagu ovakvog stava i pravosnažnih presuda navedenih sudova tj. Višeg i Vrhovnog suda CG. Ne treba ovdje biti veliki pravni stručnjak ali ipak Vam sugerišemo da kontaktirate pravne stručnjake za pojašnjenje ovih navoda.

Ne može nam nikako biti jasno da sjedeći na tako odgovornim mjestima na kojima se donose nekad lakše a nekad teške i važne odluke, a da sebi možete dozvoliti da budete izmanipulisani od strane pravne službe i menadžmenta koji se sada bave nekim drugim presudama koje se ne tiču postojanja ili ne postojanja ugovora već se tiču određenih članova istog ugovora o kojima se sporimo. Oni sada vješto manipulišući presudom koja uzgred rečeno nije ni konačna a koja je takođe donešena u našu korist, jer je sud jasno zauzeo stav da ugovor koji je na snazi ne može biti produžen što je potpuno jasno. Pa gospoda sada pokušava zamjenom teza ubijediti UP o opravdanosti te sticanju uslova za raspisivanje tendera, što je potopuni pravni apsurd. Poučeni ranijom praksom menadžmenta o sakrivanju važnih dokumenata za odlučivanje nismo sigurni da su Vas obavijestili o umeđuvremenu pristiglim pravosnažnim presudama, u prvom redumislimo na odluku Ustavnog suda CG koja je obavezujuća za sve a glasi da se poništava presuda Osnovnog suda u Kotoru i predmet vraća na ponovno odlučivanje i takođe zauzima stav o našoj povredi ljudskih prava. Takođe o pristiglim pravosnažnim presudama Višeg i Vrhovnog suda CG gdje se odbija tužbeni zahtjev KP Limited Podgorica za nadoknadu štete.Pa ih samim tim niste mogli ni cijeniti kod donošenja ovakve odluke.

Pitamo Vas da li ste u saznanju da mi na lokalitetu plaže Ploče posjedujemo svoju imovinu i ako jeste kako ste cijenili tu činjenicu?

Na kraju Vas molimo da još jednom preispitate svoju odluku sazivanjem hitne sjednice UP gdje bi se na valjan način razmotrilo činjenično stanje uzimajući u obzir sve naše navode i činjenice u smislu ukupne i obimne dokumentacije (ugovor, aneksi, pravosnažne sudske presude, izdate dozvole, donesena rješenja, saglasnosti i dr.) detaljno ih proučiti na konstruktivan i zakonit način te uvjeriti se na opravdanost naših navoda, a ne nikako oslanjati se na proizvoljne i paušalne stavove, te na pogrešno i protivzakonito tumačenje raspoložive dokumentacije od pravne službe i menadžmenta JPMD.

U slučaju drugačijeg postupanja bićemo primorani da se sa svim izloženim kao i o drugim saznanjima i svjedočenjima kojima raspolažemo i u slučaju potrebe baviti se narednih dana na način što ćemo sve učesnike ovakvog postupanja procesuirati SDT-u, a zbog niza teških krivičnih dijela učinjenih na ovaj način što bi za posledicu imalo ogromnu štetu po državu CG kroz milionske odštetne zahtjeve, a za pojedince krivično pravnu i materijalnu odgovornost gdje bi pred istražiteljima morali objasniti zašto i iz kojih potreba i pobuda je donesena ovako nezakonita odluka.

Obavještavamo Vas da ćemo u narednom periodu preko sredstava javnog informisanja objaviti i u specijalnoj TV emisiji pojasniti sve nezakonitosti koje su uradili pojedinci u ovom slučaju sa imenima istih i koji trećim licima imenovani služe kako bi oteli predmetnu plažu, a Državu Crnu Goru doveli u položaj da plati milionsku odštetu.

Uz nadu da ćemo na obostrano zadovoljstvo riješiti novonastalo stanje uz molbu za hitan odgovor ne duži od pet dana, iz razloga eventualno daljeg preuzimanja blagovremenih mjera po ovom pitanju. Stojimo Vam na raspolaganju po pitanju saradnje, eventualnu dopunu dokumentacije koja Vam nedostaje ili bilo čegadrugog što procijenite za potrebnim.

Nebojša Carević

PROMO SADRŽAJ