Da Vlada nije otezala, penzije bi već bile veće

Svima koji su pravo na penziju stekli od januara ove godine, primanje bi se obračunavalo po novom zakonu sa povoljnijim uslovima, što znači retroaktivnu primjenu

24821 pregleda 111 reakcija 29 komentar(a)
Obećanje da ne bude predizborna prevara: Sa jučerašnjeg sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Obećanje da ne bude predizborna prevara: Sa jučerašnjeg sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada i predstavnici Unije slobodnih sindikata (USS) i Saveza sindikata (SSCG) usaglasili su se o konačnim izmjenama i dopunama Predloga zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) koji bi se primjenjivao retroaktivno od 1. januara ove godine, što omogućava svima koji su stekli pravo na penziju u 2020. da im se ona obračunava u skladu sa novim zakonskim rješenjima. To se primarno odnosi na povoljniji obračun koeficijenta za iznos penzije.

Izvršna vlast bi danas na sjednici trebalo da utvrdi predlog zakona i pošalje ga Skupštini na usvajanje.

Sindikati očekuju da zakon bude usvojen u parlamentu do kraja jula ili početkom avgusta na vanrednoj sjednici.

Da je Vlada ovo uradila prije skoro dvije godine, kada se prvobitno dogovarala o rješenjima sa sindikatima, oko 12.000 penzionera sa najmanjim primanjem bi već primalo 145 eura umjesto 128 eura.

Za tu povišicu su do sada uskraćeni, a najavljena je juče.

Zbog odlaganja usvajanja novog rješenja, oštećeni su i oni koji su penzionisani po važećem zakonu u 2018. i 2019. godini jer su mogli da to pravo steknu po boljih uslovima.

Neće-hoće

U programu rada Vlade za ovu godinu je predviđeno utvrđivanje predloga zakona o PIO do kraja juna.

Ministar finansija Darko Radunović je sredinom juna ocijenio da penzioni zakon neće biti usvojen do kraja ove godine, jer ima veliki fiskalni uticaj i povećao bi budžetske rashode.

Uoči parlamentarnih izbora, premijer Duško Marković je saopštio da je odlučio da se utvrdi predlog zakona o PIO, koji je u najvećoj mjeri usaglašen sa socijalnim partnerima.

“Nominalni iznos najniže penzije povećaće se preko 13 odsto. To je dio sveukupnih napora Vlade da zaštiti najranjivije kategorije stanovništva”, saopštio je Marković nakon jučerašnjeg sastanka sa sindikatima, dodajući da je zakon izraz brige za penzionere.

Iz kabineta premijera je saopšteno da će država u srednjem roku izdvojiti 135 miliona eura za primjenu ovog zakona, “istovremeno osiguravajući redovnost davanja i održivost finansijskog sistema”.

Iz Vlade nisu objasnili koliko bi primjena budućeg zakona koštala državnu kasu ove godine, koji period podrazumijeva računica od 135 miliona...

Šta donosi zakon

Iz USS je objašnjeno da svi koji su od 1. januara 2020. ostvarili pravo na penziju, imaće mogućnost podnošenja zahtjeva za ponovno određivanje penzije primjenom novog zakona, s tim što će se novi iznos penzije određivati počev od dana kada je osiguranik ostvario pravo na penziju.

Tako je “Vijestima” saopštio i generalni sekretar SSCG, Duško Zarubica.

„Svima koji su od 1. januara ove godine postali penzioneri (budući da je precizirano da obračun po novom zakonu počinje od 2020) biće izuzeta četvrtina najnepovoljnih godina staža i njima u narednom periodu biće preračunata penzija i isplaćena razlika. Oni će samo morati do kraja godine da predaju zahtjev Fondu PIO“, objasnio je Zarubica.

Iz USS i SSCG kao najznačajnije benefite koje će donijeti novi zakon ističu smanjenje starosne granice za penziju sa 67 na 66 godina za muškarce i 65 na 64 godine za žene, da se iz osnovice za obračun penzije izuzme četvrtina staža sa najnepovoljnijim uplatama za Fond PIO, nova formula za usklađivanje aktuelnih penzija i povećanje najniže penzije sa 128 na 145 eura...

Pregovori o novom zakonu su počeli na startu 2018. i tada je dogovoreno da počne da važi od 1. januara te godine.

Konačna verzija je usaglašena krajem 2018, u burnoj raspravi kada je prijećeno i generalnim štrajkom. Primjena je više puta odlagana.

Zbog neusvajanja ovog zakona na vrijeme, na gubitku je 12 hiljada korisnika minimalne penzije, koji su u ovom periodu gubili po 20 eura mjesečno jer njihova primanja nijesu povećana na dogovoreni nivo.

Donošenje zakona čekalo je i oko dvije hiljade radnika koji su u međuvremenu ispunili uslov za penziju.

Vlast opstruirala zakon do izborne trke

Samostalni poslanik, ekonomista Aleksandar Damjanović ocijenio da to što Vlada stavlja predlog zakona neposredno pred izbore govori da najranjiviju grupu - penzionere, koristi u predizborne svrhe i da je cijelo vrijeme čekala i opstruirala taj zakon do izbornog horizonta.

Damjanović
Damjanovićfoto: Biljana Matijašević

“Ne radi se samo o tom predlogu, već i o nizu drugih aktivnosti poput trećeg paketa mjera podrške privredi koji će biti objelodanjen u predizbornoj kampanji, iako je privreda imala za njim potrebu mjesecima. To ukazuje da je sve u funkciji izbora. Očekujem da Skupština usvoji najbolja moguća rješenja za penzionere i da oni uživaju u nekoj penziji koja nije mizerija, kao do sada zahvaljujući vladinoj ekonomskoj politici koja se sprovodi u kontinuitetu”, rekao je Damjanović “Vijestima”.

Iz SDP-a su saopštili da će tražiti od predsjednika Skupštine Ivana Brajovića da zakaže hitnu sjednicu da bi se odmah usvojio zakon i da se retroaktivno primjenjuje.

Vuksanović Stanković
Vuksanović Stankovićfoto: Screenshot/TV Vijesti

“Ovo ne smije biti predizborna prevara, gdje bi Vlada koja krši dogovor i obmanjuje penzionere gotovo dvije godine, sada prebacila odgovornost na Skupštinu, a penzioneri nastavljeni da budu varani do izbora. Penzionerima mora biti jasno da ako DPS ne glasa za usvajanje zakona do izbora - to neće činiti ni nakon izbora”, kazala je predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković.

Bonus video: