"ZNAČAJNO BOLJI USLOVI ZA PENZIONISANJE"

Vlada utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona PIO

Predlog zakona utvrđen je nakon jučerašnjeg završnog sastanka predsjednika Vlade Duška Markovića sa socijalnim partnerima

20346 pregleda 25 reakcija 20 komentar(a)
Sa jedne od sjednica Vlade (arhiva), Foto: Luka Zeković
Sa jedne od sjednica Vlade (arhiva), Foto: Luka Zeković

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se značajno unapređuju uslovi penzinosanja i usklađivanje penzija, i povećava minimalna penzija.

"Izmijenjenim Zakonom se unapređuju uslovi penzionisanja jer se iz obračunskog perioda isključuje jedna četvrtina perioda staža koje su budućim penzionerima bile najnepovoljnije. Na ove pogodnosti imaće pravo svi osiguranici koji su pravo na penziju po prvi put ostvarili od 1. Januara 2020. godine", saopšteno je iz Vlade.

Kažu da je osim povoljnosti koje se odnose na visinu obračunatih penzija, Vlada predloženim izmjenama utvrdila i novi način budućeg usklađivanja penzija, koji je za penzionere značajno povoljniji od postojećeg rješenja.

"Umjesto dosadašnjeg usklađivanja sa 75 odsto kretanja potrošačkih cijena i 25 odsto kretanja zarada uvodi se usklađivanje po „rotirajućoj formuli“ sa 75 odsto parametra koji je veći i 25 odsto parametra koji je manji. Navedene pogodnosti će ubuduće dovesti do ubrzanijeg rasta primamja svih penzionera, što je rezultat trajnog Vladinog opredjeljenja da u kontinuitetu unapređuje standard najstarije i zaslužne populacije", kazali su iz Vlade.

Predlog zakona utvrđen je nakon jučerašnjeg završnog sastanka predsjednika Vlade Duška Markovića sa socijalnim partnerima.

Povezani članci

16. Jul 2020.

Da Vlada nije otezala, penzije bi već bile veće