Od Sozine najviše za KK Budućnost

Košarkaškom klubu Budućnost 350.000 eura od državnog Monteputa, za KK Sutjeska 50 hiljada, a za mjesnu zajednicu Crmnica 30 hiljada. Ostala sponzorstva i donacije iznose 62 hiljade eura i nijesu nabrojane

40562 pregleda 49 reakcija 34 komentar(a)
Prihodi Monteputa u 2019. iznose osam miliona: Sozina, Foto: Savo Prelević
Prihodi Monteputa u 2019. iznose osam miliona: Sozina, Foto: Savo Prelević

Vlada je usvojila izvještaj o poslovanju svog preduzeća Monteput, koje se bavi naplatom putarine i upravljanjem tunelom Sozina, i koje je prošle godine imalo neto profit od 1,3 miliona eura.

Kompanija je lani imala ukupne poslovne prihode od osam miliona eura ili za oko 150 hiljada su manji nego godinu ranije.

Vlada je prihvatila odluku Odbora direktora Monteputa o raspodjeli dobiti, prema kojoj od finansiranja sa strane najviše - 350 hiljada eura je uplaćeno Košarkaškom klubu Budućnost. Košarkaški klub Sutjeska dobio je 50 hiljada eura, a mjesna zajednica Crmnica 30 hiljada eura. Ostala sponzorstva i donacije iznose 62 hiljade eura i nijesu nabrojane.

Državni budžet će od cijelog profita Monteputa dobiti 439 hiljada eura, a kompaniji za investicione planove i projekte ostaje 310 hiljada eura.

KK Budućnost je i ranijih godina bila dominantni dobitnik novca iz dobiti Monteputa, jer je osnivačkim aktom ove državne kompanije predviđeno da će iz dobiti finansirati ovaj košarkaški klub. Do prije dvije godine su značajan dio novca, kao posebne naknade, sebi dodjeljivali članovi borda i menadžmenta Monteputa, ali je praksa tada prekinuta nakon objavljivanja raspodijeljenih cifri i pritiska javnosti.

Do izmjene kolektivnog ugovora, prije dvije godine, dio profita u iznosu jedne prosječne neto zarade, koja je u ovoj kompaniji iznosila oko 710 eura, dobijao je i svaki zaposleni radnik.

Bonus video: