Rast penzija za 2,28 odsto

Potpisan Ugovor o poslovnoj saradniji Fonda PIO sa mikrofinansijskom institucijom Capital-invest, kojim će se objezbijediti penzionerima povoljni krediti
0 komentar(a)
penzioneri, Foto: Shutterstock.com
penzioneri, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.02.2018. 09:21h

Upravni odbor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) odlučio je da penzije i druga prava od 1. januara ove godine u Crnoj Gori, budu veća za oko 2,28 odsto.

Direktor Fonda PIO Dušan Perović objasnio je juče “Vijestima” da je primijenjena zakonska formula i povećanje penzija određeno na osnovu zvaničnih statističkih podataka Monstata, odnosno, 75 odsto godišnjeg rasta potrošačkih cijena i 25 odsto od rasta (pada) zarada.

"Rast potrošačkih cijena (inflacije) u 2017. godini iznosio je 2,4 odsto, a obračunati rast penzija po osnovu toga 1,8 odsto, dok su zarade rasle porasle 1,9 odsto, a 25 odsto od tog rasta iznosi 0,475 odsto. Na osnovu tako dobijenih podataka dolazimo do procenta za usklađivanje penzija u iznosu od 2,28 odsto. Januarske penzije uskladićemo na osnovu ovih podataka sa isplatom 20. februara”, naveo je Perović.

Ukupan broj penzionera i drugih korisnika naknada iz Fonda PIO, prema njegovim riječima iznos 129.732 korisnik, od kojih se brojka veća od devet hiljda odnosi na korisnike penzija van Crne Gore, po osnovu međunarodnih ugovora sa zemljama u regionu.

Na pitanje "Vijesti" kako je ukupan broj penzionera u odnosu na septembar prošle godine povećan čak za oko sedam hiljada, Perović je objasnio da je to posljedica izmjena propisa o dječjoj i socijalnoj zaštiti, pravima majki u CG, kao i povećanja priliva novih penzionera.

Perović potpisao ugovor za povoljne kredite za penzionere

Perović je juče potpisao Ugovor o poslovnoj saradniji Fonda PIO sa direktorom mikrofinansijske institucije Capital-invest Predragom Jovanovićem, kojim će se objezbijediti penzionerima povoljni krediti.

Iza te firme je grupa slovenačkih investitora. Krediti će se odobravati na period od 48 mjeseci u iznosima do 10.000 eura. Jovanović je obećao penzionerima “povoljnije kredite, u odnosu na ostale, finansijske institucije” i kazao “Vijestima” da mu je drago što je direktor Fonda PIO “podržao njihovu poslovnu inicijativu”.

"Naš poslovni cilj je da pored plasiranja kredita najstarijoj populaciji proširimo kredite na pravna i druga fizička lica”, rekao je Jovanović.

Bonus video: