Marković o trećem paketu mjera: Za turističku privredu 67,85 miliona eura do 2022.

Marković je kazao da dugoročni set mjera u turizmu koji će se primjenjivati do 2024. godine ukupno je vrijedan 131,7 miliona eura i bavi se investicijama za završetak postojećih objekata, rekonstrukciju i izgradnju novih, diverzifikaciju turističkog proizvoda i avio dostupnošću

53058 pregleda 208 reakcija 60 komentar(a)
Marković, Foto: Savo Prelević
Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.07.2020. 19:19h

U okviru trećeg paketa mjera podrške privredi i građanima za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, Vlada će izdvojiti kratkoročno 67,85 miliona eura do 2022. godine za pomoć turističkoj privredi i te mjere će uključiti subvencije kamatnih stopa, subvencije za privatni smještaj, obrtna sredstva za likvidnost, niži PDV.

To je saopštio danas premijer Duško Marković u parlamentu u okviru premijerskog sata.

Marković je kazao da dugoročni set mjera u turizmu koji će se primjenjivati do 2024. godine ukupno je vrijedan 131,7 miliona eura i bavi se investicijama za završetak postojećih objekata, rekonstrukciju i izgradnju novih, diverzifikaciju turističkog proizvoda i avio dostupnošću.

On je objasnio da je Vlada uložila napore da očuva ekonomsku supstancu u sektoru turizma, te da je u okviru drugog paketa mjera uplaćeno 12,14 miliona eura za 40.422 zarade za više od 2.100 preduzeća, a Investiciono-razvojni fond (IRF) je plasirao kredite vrijedne 81 milion eura.

"Treći set mjera će biti sjutra na sjednici Vlade. Kratkoročno ćemo izdvojiti 67,85 miliona do 2022. godine. On uključuje subvencionisanje kamatne stope za reprogram kredita kod IRF-a i banaka, vrijedne 12 miliona eura, primjenu niže stope PDV -a od 7% na period od godinu dana ukupno vrijednu 16 miliona eur, kreditnu liniju kod IRF -a za likvidnosti obrtna sredstva sa subvencionisanom kamatnom stopom,subvencije za izdavaoce privatnog smještaja od tri miliona eura, kao i subvencije za turoperatore i sredstva za promociju" kazao je Marković.

Potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović (DPS) je pitao šta predviđa treći paket mjera.

Na dopunsko pitanje Gvozdenovića kako će država ojačati IT sektor i tu privredu, Marković je odgovorio da će u trećem paketu mjera, Vlada dati dosticaje kroz dva predloga zakona koje će sjutra utvrditi na sjednici.

"Želimo da od 1. septembra podsticajne mjere stupe na snagu. Među njima su olakšice za početak poslovanja (start up) preduzeća koja će biti oslobođena poreza za pet godina, umanjenje za poreze i doprinose za zapošljavanje do 50 odsto, oslobađanje poreza i doprinosa za rad na inovativnim projektima, oslobađanje poreza na dobit u stoprocentnom iznosu za reinvestiranje u inovativne djelatnosti, za ulaganje u start up-ove i fondove za finansiranje inovativnih projekata, za donacije naučno-istraživačkim institucijama, umanjenje poreza na nepokretnost, za izgradnju infrastrukture, za inovacionu djelatnost i uspostavljanje fonda za inovacije", rekao je Marković.

Na pitanje Ervina Ibrahimovića (BS) da li je Vlada utvrdila kakve će posledice ostaviti pandemija koronavirusa po ekonomsku stabilnost Marković je odgovorio da su mjere za zaštitu stanovništva i privrede dovele do pada prihoda, ali da se država sa tim suočila u vrijeme stabilnosti javnih finansija.

Premijer je kazao da su poslednje tri godine konsolidovane javne finansija što je doprinijelo da se ekonomski pritisak pandemije izdrži, da je obezbijeđena redovnost isplate svih davanja iz budžeta.

"Fokus ekonomske poltike u nerednom periodu je da vratimo na stabilne stope rasta.U narednoj godini očekuje pad deficita. a u 2022. on će ići ispod dva odsto BDP-a. U tu svrhu je i treći paket mjera kojismo spremili" kazao je Marković.

Bonus video: