Srzentić: Isplaćeno oko 130 hiljada subvencija zarada za april i maj

„Ishod je u 95 odsto slučajeva bio pozitivan, u nekih dva ili tri odsto slučajeva je bilo potrebno dostaviti dodatnu dokumentaciju koja nedostaje u našim bazama, a u istom procentu zahtjevi su bili odbijani,“ kazao je Srzentić

4688 pregleda 6 komentar(a)
Srzentić, Foto: PR Centar
Srzentić, Foto: PR Centar

Oko 130 hiljada subvencija zarada isplaćeno je, za april i maj, privrednicima koji su se prijavili preko aplikacije subvencija.me, koju je, u okviru Drugog paketa mjera pomoći privredi, implementiralo Ministarstvo ekonomije.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Milan Srzentić pojasnio je da je apliciranje za junske zarade počelo 1.jula, te da je za sada, isplaćeno oko 3,5 miliona eura zarada na osnovu blizu tri hiljade podnešenih zahtjeva koji dolaze iz najugroženijih sektora.

„Vlada je procijenila da su najugroženije djelatnosti u oblasti turizma, ugostiteljstva i javnog prevoza putnika. Djelatnost turizma se za junsku zaradu subvencioniše u iznosu od 100 odsto, a ove dvije druge djelatnosti u iznosu od 50 odsto,“ kazao je Srzentić.

On je kazao da je aplikacija razvijena kako bi se crnogorskim privrednicima olakšalo apliciranje za subvencije na zaradu.

„Mi smo za veoma kratko vrijeme, budući da su bila na snazi sva ograničenja po pitanju slobode kretanja, kontakata, uspjeli da, uz pomoć kolega iz Poreske uprave i IT kompanije INFOSTREAM, razvijemo i implementiramo aplikaciju već od 1. maja,“ kazao je Srzentić.

On je pojasnio da je novi proces apliciranja omogućio da se bez minuta čekanja i bez podnošenja jednog jedinog papira, sprovede kompletan upravni postupak.

„On podrazumijeva da se aplikant, odnosno preduzeće koje se prijavilo za subvencije, na osnovu svog digitalnog sertifikata prijavi na portal elektronske uprave, nakon čega sam sistem vrši provjeru svih relevantnih podataka, budući da je umrežen sa bazama podataka raznih institucija u Crnoj Gori,“ kazao je Srzentić.

Nakon izlistavanja podataka i provjere, svim zaposlenima je dodijeljena mjera koja im pripada, po šifri djelatnosti, nakon čega je onome ko podnosi zahtjev, preostalo samo da provjeri da li su svi podaci prezentovani od strane sistema korektni i da na kraju potpiše digitalno taj svoj zahtjev, nakon čega je u roku od nekoliko minuta, putem elektronske pošte obaviješten o ishodu.

„Ishod je u 95 odsto slučajeva bio pozitivan, u nekih dva ili tri odsto slučajeva je bilo potrebno dostaviti dodatnu dokumentaciju koja nedostaje u našim bazama, a u istom procentu zahtjevi su bili odbijani,“ kazao je Srzentić.

Srzentić je kazao da nam je epidemija novog koronavirusa „pored brojnih izazova za čitav svijet, pa tako i za Crnu Goru, donijela i jednu pozitivnu stvar, a to je ubrzana digitalizacija kako javnog, tako i realnog sektora“.

„I ovo rješenje koje smo razvili, a koje je zaista pozitivno prihvaćeno od strane privrednika i zaposlenih, jer su u roku od 24 sata dobijali novac na svom žiro računu, a praktično aplicirajući iz svoje dnevne sobe, pokazalo moć digitalne transformacije i digitalnih rješenja,“ kazao je Srzentić.

On je kazao da će u okviru Trećeg paketa mjera, u okviru Programa za podsticanje konkurentnosti privrede, jedan značajan segment posvetiti i digitalnoj transformaciji privrede.

„Naša namjera je da i dalje ubrzano radimo kako na digitalizaciji naših usluga tako i na podsticaju digitalizacije posebno sektora mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, jer se pokazalo da su i u vrijeme krize oni vrlo lako prilagodljivi i da lako prihvataju nova rješenja,“ zaključio je Srzentić.

Bonus video: