Posao Rudniku, pa ga kupuju

EPCG sredinom februara odlučuje da li će kupiti akcije Rudnika od A2A i Aca Đukanovića. Tvrde da ovim poslom ne dižu cijenu
2 komentar(a)
EPCG, skupština, Foto: Svetlana Mandić
EPCG, skupština, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.02.2018. 16:13h

Na vanrednoj Skupštini akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) usvojena je juče odluka o novom petogodišnjem ugovoru o prodaji uglja između EPCG i pljevaljskog Rudnika uglja. Time se EPCG obavezala da će od Rudnika do kraja 2022. godišnje preuzeti i/ili platiti 1,4 miliona tona uglja po cijeni od 24 eura po toni.

Iz uprave tvrde da ovom odlukom ne dižu vrijednost akcija A2A i Aca Đukanovića u Rudniku, kao i da će EPCG sredinom februara odlučiti da li će uopšte kupiti te akcije.

Direktor Direkcije za pravne poslove Željko Ćorić, izvršni direktor EPCG Igor Noveljić, kao i predsjednik Upravnog odbora Đoko Krivokapić, isticali su da je pomenuti ugovor najpovoljniji koji je EPCG sklopila, imajući u vidu da se cijena tone uglja, ranijim ugovorima, kretala od 25,65 do 24,5 eura, kolika je bila prosječna cijena u 2017, dok se novim ugovorom od 24 eura po toni cijena vezuje za toplotu, a ne za količinu. Mali akcionari imali su niz primjedbi.

Dejan Mijović je pitao predstavnike Vlade zašto rade protiv javnog i interesa EPCG, zbog čega ugovor nema obrazloženje, kao i zbog čega potpisuju petogodišnji, a ne jednogodišnji ugovor, iako to nijesu u obavezi. Kazao je i da se na ovaj način povećavaju cijene akcija A2A i Aca Đukanovića, čime se nanosi dvostruka šteta EPCG. U toku je postupak kojim EPCG odučuje da li će od A2A i Đukanovića otkupiti njihov većinski paket akcija Rudnika za 17 miliona eura.

Mijovića je interesovalo zbog čega EPCG i Vlada ne pošalju predstavnike, kao i inspektore, da obiđu Rudnik uglja, da vide da li se vrši otkrivka i rekultivacija, da li akcije imaju ikakvu vrijednost, i ako se ne radi kako treba zbog čega im se koncesija ne uzme.

„Vlada je mogla da oduzme tu koncesiju zbog neplaćanja poreza, pa nije to uradila nego se mijenjao zakon da drugi ne bi morali da plaćaju porez. Da li sve ovo Vlada radi u sopstvenom interesu, u interesu EPCG , ili u interesu A2A i Aca Đukanovića“, pitao je Mijović.

Umjesto predstavnika Vlade odgovorili su Noveljić i Krivokapić. Noveljić je kazao da je se ugovorom, koji je isključivi interes EPCG, postiže kontinuirano poslovanje Termoelektrane, da će on Elektroprivredi donijeti uštedu od pet miliona eura u odnosu na prethodni ugovor, kao i da on neće povećati cijenu akcija A2A i Đukanovića. I Krivokapić smatra da je predloženi ugovor najbolji i da može biti model za sve vrste ugovora tog tipa. Iako postoji mogućnost da nacionalna kompanija postane većinski vlasnik Rudnika uglja, Krivokapić ne smatra da ne treba da ugovor bude potpisan na pet godina.

Prema njegovim riječima do sredine narednog mjeseca biće poznato da li će EPCG i po kojoj cijeni otkupiti ponuđene akcije Rudnika od A2A i Đukanovića. Što se obrazloženja tiče Krivokapić je kazao da nijesu bili u obavezi da ga napišu. Prema riječima Mijovića aksiom svega je da se sve krupne odluke akcionarima moraju obrazložiti. Kazao je da je Privrednom sudu podnio tužbu jer se i na prošloj sjednici glasalo bez obrazloženja.

Prema riječima Ćorića ugovor je najvećim dijelom isti, kao i vežeći koji ističe 31. marta ove godine, usklađen je sa zahtjevima bankarskih međunarodnih institucija, unaprijeđen, i u značajno mjeri štiti interese EPCG.

„Iako se pregovaralo da li cijena tone uglja treba da bude fiksna, odlučeno je da 24 eura po toni bude bazna cijena koja će ostati u 2018. U slučaju da se u narednim godinama dođe do pomjeranja na berzi električne energije plus-minus 10 odsto ugovorne strane imaju pravo, ali ne i obavezu, da usaglašavaju drugačiju cijenu“, kazao je Ćorić.

Ako EPCG kupi akcije Rudnika raskida ugovor sama sa sobom

Mali akcionar Vasilije Miličković je kazao da revizor kasni sa izvještajem, kao i da bi se „jako loše osjećao“ ako EPCG u martu kupi akcije Rudnika od Aca Đukanovića.

„Potpisujemo petogodišnji ugovor, a u procesu smo da kupimo akcije. Šta će se desiti sa ugovorom ako se otkupe akcije od A2A i od Đukanovića“, pitao je Miličković.

Odgovor Noveljića je bio da je bolja pozicija nekoga ako u ugovoru bude vlasnik obje firme, na šta je Miličković kazao da bi to značilo da EPCG može „sama sa sobom da raskine ugovor“.

„Cijena uglja bi bila mnogo niža da Rudnik i EPCG posluju kao jedan sistem i odgovornost Vlade je ogromna za ovo što se dešava“, kazao je Miličković.

Bonus video: