Do crnogorskog pasoša može se doći i kupovinom apartmana u kondo hotelu

Kupovina apartmana u kondo hotelu ili hotelu koji je po mješovitom modelu poslovanja, a koji su na listi razvojnih projekata, računa se kao investicija za koju se može dobiti crnogorski pasoš po osnovu Vladinog projekta ekonomskog državljanstva

49605 pregleda 296 reakcija 68 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti
Ilustracija, Foto: Arhiva Vijesti

Kupovina apartmana u kondo hotelu ili hotelu koji je po mješovitom modelu poslovanja, a koji su na listi razvojnih projekata, računa se kao investicija za koju se može dobiti crnogorski pasoš po osnovu Vladinog projekta ekonomskog državljanstva.

To je potvrđeno “Vijestima” u Agenciji za promociju investicija (MIA) koja je dostavila podatak da se na listi razvojnih projekata u oblasti turizma trenutno nalazi sedam hotela za čiju izgradnju je Vlada dala zeleno svjetlo. Od toga su četiri po principu kondo poslovanja, a tri po modelu mješovitog poslovanja

Po kondo principu poslovanja gradiće se četiri hotela u Kolašinu i to “Kolašin Resort & Spa”, “Breza”, „Bjelasica 1450 Kolašin“ i “K16”, a po mješovitom modelu poslovanja gradiće se “Boka Place” u Tivtu, „Kraljičina plaža“ u Miločeru i „Durmitor Hotel and Villas“ na Žabljaku.

“Crnogorsko državljanstvo prijemom se može steći ulaganjem u razvojni projekat u oblasti turizma, koji podrazumijeva izgradnju hotela/mješovitog kompleksa, a samim tim i izgradnju hotela po kondo modelu poslovanja.

Podnosilac zahtjeva za prijem u državljanstvo individualno donosi odluku u koji od projekata s liste razvojnih projekata u turizmu će uložiti svoj novac”, rečeno je zvanično iz MIA.

Prema Zakonu o turizmu, razlika između kondo i mješovitog hotela je u tome što vlasnici apartmana u kondo hotelu moraju ih staviti hotelu na raspolaganje za izdavanje 10 mjeseci godišnje, a u mješovitom modelu poslovanja izdavanje je na dobrovoljnoj osnovi.

foto: Montenegro Sotheby's Realty

Kompanija “Adriatic Marinas” iz Tivta već je ponudila tržištu nekretnine iz kompleksa “Boka Place”, novog dijela luksuznog tivatskog nautičko-turističkog naselja Porto Montenegro, iako će gradnja početi tek krajem godine, a što su i svjetski mediji prenijeli.

Prema odluci Vlade, do crnogorskog pasoša se može doći kroz ulaganja u projekte turizma, prerađivačke industrije i poljoprivrede. Do sada nije prijavljen nijedan projekat za ulaganje u prerađivačku i poljoprivrednu industriju.

Trogodišnji program za sticanje crnogorskog državljanstva kroz ulaganje u investicije startovao je 1. januara 2019. godine i može biti dodijeljeno do 2.000 pasoša.

Iz MIA su objasnili da, prema odluci o sticanju ekonomskog državljanstva (član 11), razvojnim projektom u turizmu se podrazumijeva izgradnja hotela/mješovitog kompleksa u primorskom regionu i Podgorici s minimum pet zvjezdica, najmanje 60 smještajnih jedinica, minimalna investicija 15 miliona eura i minimum 80 novozaposlenih.

“Za sjeverni i centralni region (izuzev Podgorice) s minimum četiri zvjezdice, najmanje 35 smještajnih jedinica, minimalna investicija 5 miliona i minimum 25 novozaposlenih”, podsjetili su u MIA.

Aplikant može steći državljanstvo ako je na escrow račun položio 100.000 eura za razvoj manje razvijenih opština, za namjenu iz Zakona o regionalnom razvoju.

Može ga steći i ako je na račun uplatio najmanje 450.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici ili primorskom regionu, ili iznos od najmanje 250.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u sjevernom ili središnjem regionu Crne Gore, osim Podgorice...

Jedan od uslova je da za crnogorsko državljanstvo može aplicirati stranac koji u Crnoj Gori ili drugoj državi nije pravosnažno osuđen i za kojeg je agent za ocjenu međunarodne podobnosti dao pozitivno mišljenje, uključujući dokaz o porijeklu novca namijenjenom za uplatu i ulaganja u skladu s Vladinom odlukom.

Država je od prodaje pasoša u okviru projekta ekonomskog državljanstva prihodovala do sada tri miliona eura. U budžetu, u ovoj godini je bilo projektovano 15 miliona od prodaje pasoša, a ta budžetska stavka je nula nakon rebalansa.

Ni Agencija neće o imenima

Iz Agencije nijesu mogli da kažu za koju investiciju je dodijeljen prvi pasoš u okviru projekta ekonomskog državljanstva.

“Izdavanje rješenja za prijem kao i izdavanje pasoša po prijemu u državljanstvo, u nadležnosti je Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore”, odgovorili su u MIA.

MUP je u okviru projekta ekonomskog državljanstva izdao 12 pasoša stranim državljanima, ali su njihova imena tajna. Taj resor se nedavno u odgovoru na pitanje “Vijesti” ko je dobio pasoš, pozvao na Zakon o državljanstvu kojima je precizirano kome MUP može dati podatke.

Prvi pasoš je dobio državljanin Rusije, što je zvanično potvrđeno u kompaniji “Henley & Partners”, koja je jedan od tri licencirana agenta za posredovanje u ovom projektu.

Vicepremijer Milutin Simović u parlamentu je u srijedu kazao da ne može saopštiti imena, pozivajući se na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. To je obećavano kada je predstavljan projekat.

“U pitanju su porodice koje imaju privatni biznis uz provjerenu kredibilnost, porijeklo njihovog novca za ulaganje, s potvrdom da nijesu umiješani u aktivnosti u vezi s terorizmom”, tvrdi Simović.

Bonus video: