Fidelity consulting: Fiskalno neznanje onih koji su pripremali treći paket ekonomskih mjera

"Da znaju šta je fiskalna politika, ne bi imali situaciju da su sastavljači dokumenta napisali da su krediti kod IRF (koji se moraju vratiti) zapravo fiskalna mjera"

7533 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bez kredita, fiskalna podrška turizmu u 2020.godini iznosila bi ukupno 30,95 miliona eura, ocjenjuje Fidelity consulting analizirajući treći vladin paket ekonomskih mjera.

"Šta reći a ne zaplakati dok se čita treći paket želja, navodno težak 1,22 milijarde eura. Vjerovali ili ne, ljudi koji su pripremali ovaj paket ne znaju šta je fiskalna politika. Evo definicije: Fiskalna politika se bavi načinima prikupljanja novca u državnu kasu i njegovog trošenja. Sastoji se od poreske i akcizne politike (sakupljanje prihoda) i politike javnih rashoda (trošenje novca)", naveli su iz Fidelity consulting.

Dodaju da oni koji u pripremali paket "da znaju šta je fiskalna politika, ne bi imali situaciju da su sastavljači dokumenta napisali da su krediti kod IRF (koji se moraju vratiti) zapravo fiskalna mjera".

"Na taj način, "napumpan" je fiskalni efekat u 2020. godini za dodatnih ali netačnih 20 miliona eura", navode iz Fidelityja.

Bonus video: