Unija poslodavaca pokrenula inicijativu za hitne izmjene Zakona o radu

“Zabrinjavajući obim krize rezultirao je poremećajima na tržištu rada i brojnim problemima poslodavaca koji su zarobljeni u svakodnevnoj borbi da očuvaju radna mjesta i održivost sopstvenih kompanija, a istovremeno i posluju u skladu sa zakonom, kao i naredbama i propisanim mjerama Nacionalnog koordinavcionog tijela (NKT)”

6466 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Unija poslodavaca Crne Gore
Foto: Unija poslodavaca Crne Gore

Unija poslodavaca (UPCG) je, usljed nezavidne situacije u koju je kriza izazvana pandemijom COVID-19 dovela dominantan broj crnogorskih poslodavaca, pokrenula inicijativu za hitne izmjene Zakona o radu ili donošenje novog lex specialis zakona.

Iz UPCG su kazali da je cilj navedenog zakona unapređenje radnog zakonodavstva shodno novonastalim okolnostima i podrška privredi u procesu neophodnog prilagođavanja novim uslovima rada.

“Zabrinjavajući obim krize rezultirao je poremećajima na tržištu rada i brojnim problemima poslodavaca koji su zarobljeni u svakodnevnoj borbi da očuvaju radna mjesta i održivost sopstvenih kompanija, a istovremeno i posluju u skladu sa zakonom, kao i naredbama i propisanim mjerama Nacionalnog koordinavcionog tijela (NKT)”, naveli su iz UPCG.

Stoga su, kako su naveli, Ministarstvu rada i socijalnog staranja uputili zvaničan dopis, uz inicijativu da, u skladu sa svojim nadležnostima, sagleda mogućnosti unapređenja radnog zakonodavstva i prilagođavanja istog novonastaloj situaciji.

“Ovo posebno jer se pokazalo da su postojeći radno-pravni instituti nedovoljno efikasni za vanredne okolnosti u kojima privrednici sada posluju, te kao takvi zatijevaju hitno prilagođavanje koje je moguće upravo kroz izmjene Zakona o radu ili donošenje novog lex specialis zakona”, navodi se u saopštenju.

Neki od pomenutih instituta su prekid rada bez krivice zaposlenog, skraćeno radno vrijeme, nepuno radno vrijeme, rad van prostorija poslodavca, odnosno rad od kuće i na daljinu, otpremnine - visina i način utvrđivanja prilagođeni trenutku i realnim mogućnostima.

Iz UPCG su saopštili da, iako je postojala dobra volja socijalnih partnera da se taj problem brže prevaziđe kroz norme Opšteg kolektivnog ugovora, većina pomenutih instituta se ipak, usljed ograničenosti pravnog osnova datog kroz Zakon o radu, ne može uređivati kroz tajakt u cilju prilagođavanja novonastaloj situaciji.

Oni su podsjetili da su 27. maja dostavila Vladi Inovirani treći predlog mjera UO UPCG za podršku privredi u kojem su predložili donošenje posebnog zakona kojim bi bili uređeni radno-pravni odnosi u vanrednim okolnostima ili hitne izmjene Zakona o radu i usklađivanje njegovih odredbi sa potrebom postupanja u vanrednim okolnostima.

“Iako su dosadašnje ekonomske mjere podrške u određenoj mjeri relaksirale naše privrednike, neizvjesnost i nepredvidivost daljeg razvoja situacije zahtijevaju da se oko esencijalno važnih pitanja obezbijedi hitnost postupanja, efektivan socijalni dijalog i opšti društveni konsenzus”, dodaje se u saopštenju.

Iz UPCG su objasnili da se ponovno proglašenje epidemije, praćeno zabrinjavajućim podacima o naglom padu obima posla i prihoda i gubicima koji prijete zatvaranjem velikog broja preduzeća i otpuštanjem zaposlenih, traže da se crnogorski regulatorni okvir u oblasti radno-pravnih propisa što prije stavi na dnevni red, unaprijedi i normativno uredi u dijelu koji reguliše poslovanje za vrijeme vanredinih okolnosti kao što su postojeće.

Neophodno je, kako smatraju iz UPCG, da sve mjere koje je Vlada donijela kroz pakete pomoći prati prihvatljiv i vremenu prilagođen Zakon o radu.

“UPCG očekuje da će po navedenoj inicijativi dobiti podršku socijalnih partnera, kako bi u što kraćem roku došli do rješenja koje će omogućiti održivost poslovanja i radnih mjesta, budući da su prognoze o razvoju epidemiološke situacije i u narednom periodu vrlo zabrinjavajuće”, zaključuje se u saopštenju.