Projekat vodosnabdijevanja Ulcinja kasni pet godina: Tri firme u igri, radova ni na vidiku

U Ministarstva finansija “Vijestima” su kazali da je Opština povukla 1,2 miliona eura iz kredita od 20 miliona kod Njemačke razvojne banke (KfW) za koji je Vlada dala garanciju, a kojim se finansira ta investicija. Lokalna vlast ne odgovara na pitanja “Vijesti” o realizaciji tog projekta i u koje svrhe je iskorišćen povučeni novac

12222 pregleda 4 komentar(a)
Iz Opštine ne odgovaraju na pitanja “Vijesti”: Panorama Ulcinja, Foto: Vijesti
Iz Opštine ne odgovaraju na pitanja “Vijesti”: Panorama Ulcinja, Foto: Vijesti

Austrijska kompanija “Štrabag”, albanska “Albstar” i srbijanska “Jedinstvo”, ušle su u uži izbor za najpovoljnijeg izvođača radova za realizaciju projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Ulcinju, vrijednog 20 miliona eura.

Na međunarodnom tenderu raspisanom u avgustu prošle godine i zatvorenom dva i po mjeseca kasnije, bilo je prijavljeno ukupno 13 zainteresovanih firmi, saznaju “Vijesti”.

Uprkos tome, još nije izvjesno da li će i kada početi radovi na realizaciji jednog od najznačajnijih projekata u novijoj istoriji Ulcinja, na kome se lokalna vlast “proslavila“ probijanjem petogodišnjeg grejs perioda.

Buduće gradilište je prazno, a u opoziciji tvrde da nije obezbijeđena ni građevinska dozvola.

U Ministarstva finansija “Vijestima” su kazali da je Opština povukla 1,2 miliona eura iz kredita od 20 miliona kod Njemačke razvojne banke (KfW) za koji je Vlada dala garanciju, a kojim se finansira ta investicija.

Lokalna vlast ne odgovara na pitanja “Vijesti” o realizaciji tog projekta i u koje svrhe je iskorišćen povučeni novac.

Plaćena naknada

Opštini prva rata kredita od 900 hiljada eura stiže na naplatu u aprilu naredne godine. Uz to, da bi novac kredita bio raspoloživ i 2021. godine, do kraja ove godine morati da obezbijedi dodatnih 2,6 miliona eura na ime penala, odnosno naknade na nepovučeni novac iz njemačkog kredita.

Ministar finansija Darko Radunović lani je u dopisu upozorio predsjednika Opštine Ljora Nrekića da će Vlada kao garant, ako lokalna vlast u budžet za ovu godinu ne projektuje iznos od 2,6 miliona eura, kao ekvivalent nepovučenih novčanih sredstava od KFW banke, izaći iz kreditnog aranžmana za najjužniju opštinu.

Radunović je podsjetio Nrekića da je država za redovnu naknadu za nepovučeni novac platila nešto više od 347 hiljada eura.

Odlukom o budžetu za ovu godinu, koja je usvojena krajem prošle godine, pod stavkom pozajmice i krediti, planiran je iznos od 3,05 miliona eura, ali ne piše da li je to naknada za KfW banku.

“Ministarstvo finansija uputilo je obavještenje Opštini Ulcinj, informišući je o naknadi koju je potrebno platiti KfW banci, kako bi se produžio period raspololaganja novcem. Imajući u vidu da je do tog momenta Opština Ulcinj iskoristila 1,12 miliona eura, od ukupno raspoloživih 20 miliona eura, ta naknada iznosila je 2,6 miliona eura. Iznos naknade nije fiksan, već može biti manji ako dođe do većeg povlačenja novca“, kazali su “Vijestima” u Ministarstva finansija.

Iz tog Vladinog resora navode da je Opština Ulcinj izrazila spremnost za nastavak projekta, a da se nakon isteka roka raspoloživosti novca iz kredita utvrdi koji je to iznos naknade koji treba obezbijediti za produžetak raspoloživosti kredita.

Na pitanje da li je lokalna vlast projektovala u ovogodišnjem budžetu 2,6 miliona eura za naknadu na nepovučeni novac kako bi bio omogućen nastavak povlačenja od januara neredne godine, iz Ministarstva su odgovorili da taj odgovor treba tražiti od Opštine.

Oživjeti projekat

Lider Force Nazif Cungu pozvao je nedavno državne institucije da istraže kašnjenje u realizaciji projekata izgradnje fekalne i atmosferske kanalizacione mreže za četiri ulcinjska naselja i vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, koje, kako je naveo, opterećuje gradski budžet.

On je pozvao opštinske institucije da što prije ožive te projekte i to isto zatražio i od partnera na državnom i međunarodnom nivou.

Forca u Ulcinju vrši vlast u koaliciji sa DPS-om, DP, DUA, SD i BS, dok je sa istim partijama partner i na državnom nivou.

Odbornik opozcione partije URA, Omer Bajraktari ranije je ocijenio će taj projekat skupo koštati građane Ulcinja usljed nemara i nesposobnosti lokalne vlasti.

On je tada kazao da još nije izrađen glavni projekat, “što znači da nemamo građevinsku dozvolu za koju će trebati dosta vremena jer se radi o složenom građevinskom projektu“.

Ukazao je da nije počeo ni proces eksproprijacije.

Prema nezvaničnim informacijama, projektovanje i izrada projektne dokumentacije, postupak međunarodnog tendera i konsultanstske usluge, Opštinu mogu koštati i do dva miliona eura.

Prva rata za EIB od 107.000€ stiže na naplatu u avgustu

Opština Ulcinj bi u avgustu trebalo da počne otplatu rata i za kredit od Evropske investicione banke (EIB-a), za projekat izgradnje fekalne i atmosferske kanalizacione mreže za naselja Kodre, Bijela Gora, Totoši i Donja Bratica, budući da je istekao grejs period od tri godine. Prvu rata iznosi 107 hiljada eura.

Iz Ministarstva turizma i održivog razvoja “Vijestima” su nedavno saopštili da je taj projekat, vrijedan pet miliona eura, 16. marta, na početku realizacije, suspendovan do daljeg zbog epidemije koronavirusa.

Bonus video: