Ko i kako može do subvencije

“Za ovaj program je do kraja godine opredijeljeno od 18 miliona eura za zarade zaposlenih kroz subvencije, za 25 hiljada zaposlenih, odnosno za 3,5 hiljade preduzeća“, precizirano je iz Ministarstva ekonomije

6539 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zahtjevi državi za subvencioniranje julskih zarada počeli su da se podnose u okviru trećeg paketa mjera Vlade za ublažavanje posljedica korona krize.

“Za ovaj program je do kraja godine opredijeljeno od 18 miliona eura za zarade zaposlenih kroz subvencije, za 25 hiljada zaposlenih, odnosno za 3,5 hiljade preduzeća“, precizirano je iz Ministarstva ekonomije.

Zahtjevi za subvencije se podnose, kao i u prethodnom periodu, elektronski i upotrebom digitalnog sertifikata (uz obavezu prethodnog podnošenja IOPPD) posredstvom elektronskog servisa Program za dodjelu subvencija koji je realizovan na portalu Poreske uprave (PU) https://eprijava.tax.gov.me/TaxisPortal.

„Preduzetnici koji ne posjeduju digitalni sertifikat za rad sa e-servisima PU, zahtjev podnose unošenjem traženih podataka na veb stranici https://www.subvencije.me, uz prethodno podnešeni GPPFL/ZPO obrazac“, objasnili su iz Ministarstva.

Subvencije na julsku zaradu
Subvencije na julsku zaradufoto: Vijesti

Planirano je da subvencije od 50 do 100 odsto minimalne zarade budu za plate za jul, avgust i septembar.

Produženo subvencionisanje pune minimalne bruto plate predviđeno je za zatvorene djelatnosti, po 70 odsto za registrovane zaposlene u sektoru turizma i novo zapošljavanje, 50 odsto za ugostiteljstvo i drumski saobraćaj...

U kategoriji pomoći za polovinu minimalne plate su i plaćanja za zaposlene u karantinu i samoizolaciji i za one koji su na odsustvu zbog čuvanja djece mlađe od sedam godina usljed mjere o zatvaranju vrtića zbog suzbijanja epidemije koronavirusa. ​Koliko je to u konkretnim iznosima - “Vijesti” daju u grafičkom prikazu.

Iz Ministarstva ekonomije je nedavno saopšteno da je oko 65 hiljada zaposlenih dobilo subvenciju kroz drugi paket mjera i da su isplaćene za 15 hiljada preduzeća, za šta je bilo potrebno oko 33 miliona eura. To se odnosilo na plate za april i maj.

U junu su produžene subvencije i u julu je isplaćeno preko četiri miliona za subvencije dijela zarada za sektore turizma, ugostiteljstva i prevoza putnika.

Poziv za finansijsku podršku

Ministarstvo ekonomije je objavilo javni poziv za učešće u postupku dodjele sredstava za unapređenje konkurentosti privrede za ovu godinu.

Za program koji obuhvata 17 programskih linija, od kojih je 11 finansijske podrške, dvije nefinansijske i četiri koje će se uporedo promovisati i sprovoditi, opredijeljeno je 5,08 miliona eura.

Pravo učešća imaju domaća preduzeća, postojeći i potencijalni preduzetnici, zanatlije i klasteri, a svi aplikanti pojašnjenja mogu dobiti preko mejla programi@mek.gov.me. Pojedinačni iznosi, kao i način i dinamika dodjele sredstava definisani su pojedinačnim programskim linijama, što imamo na sajtu Ministarstva.

Bonus video: