Radnici "Simon vojaža": Preostaje nam samo da zaplijenimo autobuse

Radnici dobili izvršne presude, ali ne mogu da se naplate zbog blokade računa

6278 pregleda 11 komentar(a)
Sa ranijeg protesta: Dio radnika “Simon vojaža”, Foto: Tufik Softić
Sa ranijeg protesta: Dio radnika “Simon vojaža”, Foto: Tufik Softić

Nekoliko radnika beranskog prevoznog preduzeća Simon vojaž, dobili su izvršne presude o naplati dugovanja od te kompanije, ali zbog blokade računa nijesu u mogućnosti da se naplate.

Jedan od njih, neformalni vođa štrajkača, Nenad Radičević, najavio je zbog toga mogućnost zaplijene autobusa.

„Nama neće preostati ništa drugo nego da zaplijenimo autobus i da ga sami prodamo. Sve pare koje ostanu kao višak, uplatićemo preduzeću“, kaže Radičević.

Preko trideset radnika Simon vojaža u štrajku su skoro dva i po mjeseca, ali državne institucije još uvijek nijesu preduzele nikakve korake ka razrješavanju komplikovane situacije u kojoj se nalazi ta kompanija.

Njima su duguju plate za dvije godine, kao i praznične dnevnice i prekovremeni sati, a nije im povezan ni radni staž.

Jedan broj radnika je pokrenuo ranije sudske sporove za isplatu tih sredstava, a neki od njih su se naplatili, dok kriza u kompaniji nije kulminirala i dok nije bio blokiran žiro-račun.

“Nas šest koji smo nedavno dobili izvršne presude, ne možemo da se naplatimo drugačije osim da zaplijenimo neki od autobusa. To su, uostalom, radili i pojedini prevoznici kojima su se dugovala ogromna sredstva od prodaje karata“ – kazao je Radičević.

Preduzeće Simon vojaž nasljednik je kompanije Jugoprevoz, odnosno još poznatijeg Ivangrad prevoza iz vremena eks Jugoslavije.

Krajem 2004. godine, nakon perioda krize, iz stečaja je prodato mješovitom preduzeću Simon vojaž, registrovanom godinu ranije, koje je održavalo liniju Podgorica – Luksemburg.

Na licitaciji su se pojavili tada malo poznati Mehmed Adrović i državljanin Luksemburga Simon Bernard.

Luksemburžanin je očigledno sve poslove prepustio Adroviću, koji je počeo da se predstavlja kao suvlasnik. On je vrlo brzo nakon toga ušao u politiku i postao istaknuti funkcioner Demokratske partije socijalista.

Trenutno je na poziciji predsjednika Opštinskog odbora te partije u Petnjici i predsjednika Skupštine opštine Petnjica.

Štrajkači u Simon vojažu tom činjenicom objašnjavaju neinteresovanje državnih institucija za situaciju u kojoj se nalazi kompanija.

„Adrović je zaštićen, jer kako drugačije objasniti da još ni jedna državna isntitucija, prije svega tužilaštvo, nije reagovala povodom naših prijava i javnih optužbi da taj čovjek zloupotrebljava položaj i čini krivična djela“, kazao je Radičević.

Vijesti su, preko naših državljana u Liksemburgu, stupile nedavno u kontakt i sa Simonom Bernardom koji je poručio da je on stoodstotni vlasnik Simon vojaža, i da će Adrović morati da odgovara za sve što se dešava u toj firmi, kao i za nezakonitu rasprodaju njegove imovine.

Adrović je na početku štrajka poručio da je kriza uslovljena epidemijom i da je samo trenutna, ali od tada više ne odgovara na telefonske pozive i pitanja koja je dobija putem SMS i vajber poruka.

Blokiraće stanicu na čitav dan?

Štrajkači su najavili da će produžiti vrijeme blokade autobuske stanice. Oni su još prije mjesec i po počeli da blokiraju stanicu po tri sata, ali to nije dalo nikakav rezultat.

„Mi sada razmišljamo da produžimo blokadu na čitav dan. Možda neko konačno shvati da je autobuska stanica javni interes, pa počne da se interesuje za to što mi uporno pričamo i zahtijevamo od početka štrajka“, kazao je Radičević.

Da li će to imati efekta, ipak, kaže da nije siguran, jer izvršni direktor Adrović i tako zatvara autobusku u noćnim satima.

„Ovo je raspad sistema. Tako velika, značajna i prometna autobuska stanica najveći dio vremena je zatvorena, a ostali prevoznici putnike ostavljaju gdje stignu. I nikoga za to nije briga. Berane je, praktično, već neko vrijeme grad bez autobuske stanice“, kaže Radičević.

Bonus video: