Marković: Besmislene kritike da su Vlada i NKT "uništili sezonu"

"Na te optužbe ja odgovaram i ovoga puta: zdravlje naših građana je uvijek bilo naš prioritet", kazao je premijer

11766 pregleda 70 reakcija 54 komentar(a)
Marković na sastanku sa privrednicima u Budvi, Foto: Vlada Crne Gore
Marković na sastanku sa privrednicima u Budvi, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Duško Marković je kazao da su besmislene kritike da su Vlada i Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) „uništili turističku sezonu“ jer nijesu širom otvorili granice.

„A na te optužbe ja odgovaram i ovoga puta: zdravlje naših građana je uvijek bilo naš prioritet, a Budvani neka se sami sjete ko je nedozvoljenim okupljanjima ispred zgrade Opštine doprinio da se koronavirus ponovo raširi baš pred početak turističke sezone“ – kazao je Marković tokom sastanka sa privrednicima u Budvi.

Premijer je, kako je saopšteno iz Vlade, tokom današnje radne posjete razgovarao sa privrednicima iz oblasti ugostiteljstva i turizma. Hotelijeri, ugostitelji i predstavnici udruženja privatnih izdavalaca, kako ističu iz Vlade, snažno su pozdravili mjere čiji je III paket Vlada nedavno usvojila. Posebno su, dodaje se, privrednici pozdravili reprogramiranje kredita kod poslovnih banaka i Investiciono-razvojnog fonda uz subvencionisanje kamate, te snižavanje stope PDV-a na sedam odsto.

„Turistička privreda koja ima kreditna zaduženja je ovim Vladinim mjerama spašena“ – rečeno je na sastanku, kako je saopšteno iz Vlade.

Predsjednik Vlade je kazao na kraju posjete da je jasno da su mnogi planovi sada uslovljeni krizom zbog pandemije koronavirusa, i da se to posebno odnosi na turističku destinaciju kakva je Budva.

„Vlada je sa svoje strane obezbijedila značajnu pomoć kroz tri paketa ekonomskih mjera, od kojih je ovaj posljednji bio fokusiran na turističku privredu: obezbijedili smo kratkoročnu sanacionu pomoć od preko 83 miliona eura, kao i dugoročne mjere od preko 131 milion eura. Po hitnom postupku Vlada je uputila Parlamentu i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, kojima je snižena stopa na 7 odsto u turizmu i ugostiteljstvu, sa važenjem do kraja avgusta naredne godine. Vjerujem da će sve te mjere ublažiti posljedice loše turističke sezone i da ćemo, što bi se reklo 'na nogama' dočekati narednu sezonu i očekivani povratak u normalne privredne tokove“ – kazao je premijer.

Bonus video: