Krpe se rupe u budžetu do izbora?

Nastavljaju se finansijske akrobacije administracije gradonačelnika Tivta

4260 pregleda 27 reakcija 0 komentar(a)
Kusovac, Foto: Siniša Luković
Kusovac, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat isplatila je i julsku platu radnicima lokalne uprave, a da pri tome uz nju nije državi istovremeno uplatila poreze i doprinose na njihova primanja – pokazuju posljednji finansijski izvodi objavljeni na sajtu lokalne uprave.

Isti slučaj je bio i sa platom za jun koja je radnicima Opštine i njenih javnih ustanova uplaćena 6. jula bez izmirenih porzenih poreza i doprinosa Poreskoj upravi na ta primanja, da bi dio poreskih dugovanja koja su u jednom momentu bila prešla iznos od preko 318 hiljada eura, lokalna uprava Tivta naknadno Poreskoj upravi uplaćivala u drugoj polovini prošlog mjeseca.

Da je finansijsko stanje grada Tivta sve lošije i da nema para da lokalna uprava na vrijeme izmiruje sve svoje obaveze koje istovremeno dospijevaju, pokazuje i podatak da su 5. i 6. avgusta uplaćene neto zarade radnicima organa lokalne uprave, JU Centar za kulturu, JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju i JU Sportska dvorana u ukupnom iznosu od 167.727 eura. Na to je za poreze, doprinose i prireze međutim, plaćeno ukupno samo nepunih 118 eura, iako se suma koju bi Opština sa ovim platama po zakonu trebalo istovremeno na ime poreza i doprinosa da izmiri državi, mjeri sa više desetina hiljada eura.

Da je stanje u gradskoj kasi jako loše i da Opština Tivat ima velikih problema da zadži elementarnu dnevnu likvidnost, pokazuju i podaci iz posljednjjih objavljenih izvoda za sedmicu od 3. do i zaključno sa 9. avgustom, a koji pokazuju da je administracija gradonačelnika dr Siniše Kusovca (DPS) nastavila sa praksom uzimanja tzv. overdraft kredita, odnosno da popularnim rječnikom rečeno „ide u minus“ kod svog glavnog bankarskog partnera – Prve banke preko koje Opština Tivat inače, obavlja najveći dio svojih finansijskih transakcija.

Ovi dnevni minusi kretali su se od 2.395 do čak 31.299 eura. Tokom te cijele nedjelje Opština Tivat je inače, prihodovala ukupno 356.344 eura, a potrošila 331.204 eura, ali taj podatak treba gledati u svjetlu činjenice da se od ukupnih prihoda, čak 53.068 eura odnosi na „minus“ u koji je Opština ušla kod Prve banke, očajnički se boreći da zadrži elementarnu dnevnu likvidnost. U prevodu, u prvoj sedmici avgusta Opština Tivat imala je redovne prihode od tek nešto preko 300 hiljada eura, što je za desetak odsto manje nego što je u toj istoj sedmici potrošila novca iz gradske kase i to u uslovima kada je potrošnja već redukovana i kada lokalna uprava neredovno izmiruje sve svoje dospjele obaveze. To pokazuje da je finansijska situacija u budžetu Tivta već sada „nategnuta do pucanja“ i da gradonačelnik Kusovac raznim finansijskim akrobacijama nastoji da makar do izbora, 30. avgusta, zadrži privid da Tivat još nije i praktično bankrotirao.

Iz Kusovčeve administracije „Vijestima“ ni ranije nisu odgovorili na pitanja koji je razlog primorao Opštinu da uzima overdraft kredite kod Prve banke i da li je to bio jedini način da se zadrži dnevna likvidnost lokalne uoprave zbog toga što njeni aktuelni redovni dnevni prihodi ne podmiruju njene dnevne rashode.

„Ako je već sada (usred ljetnje turističke sezone kada bi prihodi trebalo da budu na maksimalnom nivou) stanju u budžetu Opštine Tivat ovako loše da Opština mora uzeti overdraft kredite da bi “pokrila minus”na dnevnom nivou, što tek lokalnu upravu i korisnike budžetskih sredstava očekuje u narednim mjesecima ? Možete li garantovati zadržavanje aktuelne visine i redovnosti isplate zaposlenima u Opštini Tivat i lokalnih JU čije se plate pokrivaju iz budžeta, do kraja tekuće godine”?, takođe su pitanja na koja ”Vijesti” već danima ne mogu da dobiju odgovor od gradonačelnika Kusovca i njegovih saradnika.

Bonus video: