MONTEKARGO: MILIONSKI GUBICI, ALI SE NE ŠTEDI

Firma uništena, a direktoru kredit 120.000 eura od kojeg vraća 20 odsto

Muradif Grbović je direktor Montekarga od sredine 2017. godine. Akumulirani gubitak dostigao 5,8 miliona eura. Revizor saopštio da nije izvjesno poslovanje kompanije koja se sada zadužila da bi podijelila povlašćene stambene kredite od 320 hiljada eura

61927 pregleda 1039 reakcija 137 komentar(a)
Odgovoriće na pitanja kada nađe vremena: Grbović, Foto: Savo Prelević
Odgovoriće na pitanja kada nađe vremena: Grbović, Foto: Savo Prelević

U državnom preduzeću Montekargo počelo je potpisivanje ugovora o dodjeli oko 200 hiljada eura za stambene potrebe zaposlenih, prema prošlogodišnjoj Odluci Komisije za rješavanje stambenih pitanja, ali i dodatnih 120.000 eura za rješanje stambenog pitanja izvršnog direktora tog preduzeća Muradifa Grbovića, saznaju „Vijesti“.

Budući da državna firma za željeznički prevoz robe, duži period, ima problema sa likvidnošću, novac za ovu namjenu, prema informacijama „Vijesti“ obezbijeđen je novim dodatnim zaduženjem u jednoj poslovnoj banci u Podgorici koja je tražila da se založi vrednija imovina ovog preduzeća.

Iz kabineta izvršnog direktora nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” - da li je tačno da je ovih dana počelo potpisivanje ugovora sa radnicima o raspodjeli novca i da li je donijeta odluka da se sa 120.000 eura riješi stambeno pitanje Grboviću. Nezvanično je saopšteno “da će odgovoriti kad za to nađu vremena”.

Povlašćeni uslovi iz Pravilnika za stambeno zbrinjavanje zaposlenih omogućavaju dobitnicima kredita da odmah otplate 20 odsto odobrenog iznosa, a preostali dio im se otpisuje odnosno pada na teret preduzeća. To znači da, kada Grbović dobije 120 hiljada, ako odmah vrati 24.000, preostalih 96 hiljada eura dobija nepovratno. Radnici koji odmah ne uplate 20 odsto duga, mogu računati da taj iznos otplate kroz 180 do 240 rata, zavisno od visine odobrenog kredita. U posljednjem imovinskom kartonu Grbovića piše da ima kuću od 166 metara kvadratnih.

Kompanija bilježi najgore rezultate svog poslovanja, na što je upozorio i revizor “RR” u analizi prošlogodišnjeg poslovanja. Na kraju godine imala je akumulirani gubitak od 5,8 miliona eura, dok su tekuće obaveze kompanije od 4,2 miliona eura bile za 2,1 milion eura veće od iznosa tekuće imovine.

“Uzimajući u obzir navedeno, rukovodstvo je svjesno da u ovom trenutku postoje neizvjesnosti oko sposobnosti Društva da iz vlastitih izvora ostvari svoje potrebe za finansiranjem. Ove činjenice ukazuju na postojanje materijalno značajnih neizvjesnosti koje mogu da izazovu sumnju u pogledu mogućnosti Društva da posluje u skladu sa načelom stalnosti poslovanja”, naveo je revizor.

Grbović je funkcioner Bošnjačke stranke i prethodno nije imao iskustva i reference vezane za željeznički saobraćaj i prevoz robe. Direktor je kompanije od sredine 2017. godine. Za “nagradu” - stambeni kredit od kojeg neće vraćati 80 odsto njegovog iznosa, predložio ga je bord direktora kojim godinama rukovodi funkcioner DPS-a Slavenko Jovanović.

“Vijesti” su nedavno objavile da je prema platnoj listi za jun ove godine izvršni direktor ovog gubitaškog preduzeća Grbović dobio mjesečnu platu u iznosu od 1.313 eura, a predsjednik Borda Jovanović 604 eura. Montecargo je u 2019. godini izgubio 853,9 hiljada, a u 2018. godini čak 2,51 milion eura. Neto dobit u iznosu od oko 226,2 hiljade eura ostvarena je u 2017. godini, ali glavne poslovne i ugovorene aktivnosti u toj godini treba vezati za bivšeg direktora i menadžment, budući da je Grbović obavljao izvršnu funkciju tek od sredine te poslovne godine.

Prema prošlogodišnjoj odluci Komisije za stambena pitanja, za radnike su odobreni krediti u iznosima od 500 do najviše 13.500 eura, koliko je odobreno, kako su to “Vijesti” još lani objavile Milenku Klikovcu, šefu Sindikata Montrecargo lojalnom menadžmentu ovog preduzeća.

Radnici ove državne želježničke kompanije nezadovoljni zbog raspodjele novca za stambene potrebe, odnosno, dodjele kredita pod povlašćenim uslovima zaposlenima, negodovali su javno u ljeto prošle godine i uzalud tražili da se formira nova - nezavisna Komisija za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih. Ova grupa zaposlenih je tvrdila da Komisija nije bila nezavisna i da su pojedini njeni članovi, kao što je bio Mladen Đuretić, bili u “konfliktu interesa”. Đuretić je, prema utvrđenoj listi prošle godine, dobio kredit po povlašćenim uslovima od 5.900 eura.

Na prošlogodišnji konkurs za raspodjelu stambenih sredstava zaposlenima prijavila su se u roku 102 radnika, ali je na kraju novac odobren za njih 80-ak.

Nezadovoljni radnici formiraju novi sindikat

Iz Sindikata radnika Montekarga, koji je pod pritiskom menadžmenta gubio članove i nakon bolesti njegovog bivšeg šefa Mila Adžića izgubio reprezentativnost početkom ove godine, zamjerili su ranije direktoru Grboviću da zapošljava ljude prema partijskoj pripadnosti, a on je to negirao.

Novi Sindikat radnika Montecarga u osnivanju sad predvodi Rajko Maraš i radnici uskoro očekuju da će dobiti potvrdu reprezentativnosti. Iako je željeznička kompanija imala problema sa likvidnošću još u prvom kvartalu prošle godine, zbog čega je jedno vrijeme bila blokirana, Grbović je baš u to doba je kupio novi model “škode superb”, nakon što mu je odbor direktora dao saglasnost da kupi vozilo u iznosu do 30 hiljada eura.

Preporučujemo za Vas