Sud donio privremenu mjeru, Carevićima ostaju Ploče ovoga ljeta

Privremena mjera dostavljena je danas Tenderskoj komisiji javnog preduzeća, pola sata prije nego što je zakazano otvaranje ponuda pristiglih za zakup jednog od najatraktivnijih i najprofitabilnijih kupališta na našoj obali

10634 pregleda 631 reakcija 13 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Osnovni sud u Kotoru donio je privremenu mjeru kojom se zabranjuje Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom davanje i zakup i davanje na korišćenje trećim licima plaže Ploče.

Privremena mjera dostavljena je danas Tenderskoj komisiji javnog preduzeća, pola sata prije nego što je zakazano otvaranje ponuda pristiglih za zakup jednog od najatraktivnijih i najprofitabilnijih kupališta na našoj obali.

Predsjednik tenderske komisije Veselin Vojinović na samom početku saopštio je prisutnim pravnim zastupnicima ponuđača da im je advokat Dejan Vukšić, koji zastupa jednu od ponuđača, dostavio privremenu mjeru kotorskog Osnovnog suda, nakon čega je i formalno postupak otvaranja obustavljen.

Ovim je propao i treći pokušaj, nakon što su postupci otvaranja ponuda prekinuti prvi put 30. jula, a potom i 7. avgusta. Kotorski sud prihvatio je žalbu dosadašnjeg zakupca Nebojše Carevića, rođenog brata smijenjenog gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića, koji je tražio donošenje privremene mjere osporavajući kako raspisivanje tendera, tako i tvrdeći da je ugovor između njegove kompnije „Piastra“ i JP „Morsko dobro“ i dalje na snazi.

Tenderska komisija donijela je danas samo zaključak i prekinučla postupak otvaranja ponuda.

Inače, ponude za zakup Ploča podnijela je mještanka Anđela Labović, kompanija Overseas assets management (kompanija koju kontroliše ruski mikijarder Oleg Deripaska i koja je vlasnik luksuznog kompleksa vila na rtu Platamuni iznad plaže Ploče) i podgorička firma Laurenio Montenegro.

Otvaranje ponuda koje je bilo zakazano 30. jula je prekinuto, jer je tada tenderska komisija prihvatila zahtjev pravnog zatupnika Labovićeve, da se ponude ne otvore, jer je bila podnijeta žalba od strane kompanije Piastra i Nebojše Carevića Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Postupak je prekinut i 7. avgusta kada je Tenderska komisija prihvatila zahtjeve Carevićeve advokatice da su podnijete tužbe kotorskom sudu.

Carević u zakup drži plažu Ploče već 17 godina.

Inače, Morsko dobro je raspisalo tender na kome je početka cijena godišnjeg zakupa 18.969 eura. Tenderom je bilo propisano da se ugovor se zaključuje za tekuću godinu računajući od dana zaključenja ugovora do 31. decembra 2020. uz mogućnost godišnjeg produženja za period od tri godine, odnosno do 31. decembra 2023.

Bonus video: