Rođaci Branimira Gvozdenovića u spisima istrage za Možuru

Marko i Bojan Vujović, braća od tetke bivšeg ministra Branimira Gvozdenovića, sarađivali sa firmama koje istražuju malteško i crnogorsko tužilaštvo

63387 pregleda 395 reakcija 58 komentar(a)
Gvozdenović, Foto: Savo Prelević
Gvozdenović, Foto: Savo Prelević

Dvojica rođaka bivšeg ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića i bivši službenici tog resora Vlade Marko i Bojan Vujović, povezani su s aferom “Možura” i njihova imena nalaze se u dokumentima koja istražuje malteško i crnogorsko tužilaštvo. Gvozdenović je, dok je bio ministar, ispred države, odobravao i potpisivao ključna početna dokumenta u vezi sa spornim projektom gradnje vjetroelektrana na brdu Možura između Bara i Ulcinja.

Tužilaštvo na Malti istražuje slučaj “Možura” zbog sumnji da je preko firmi “Cifidex Limited” i drugih povezanih transakcija iz 2015. godine i kasnije, koje su dijelom obavljene i preko Crne Gore, došlo do korupcije više visokih državnih funkcionera Malte, kao i da je taj slučaj povezan s ubistvom novinarke Dafne Karuane Galicije. Crnogorska Vlada je kompaniji “Možura Wind Park” garantovala otkup struje u vrijednosti od 115 miliona eura u narednih 12 godina.

Jedan brat advokat, drugi konsultant

Bojan Vujović je, prema dokumentima iz istrage na Malti, bio punomoćnik firme “Cifidex Limited” i on je potpisao ugovor o prodaji firme “Možura Wind Park” kompaniji “Enemalta”. Taj posao je na Malti ocijenjen kao korupcionaški.

Tužilaštvo na Malti, prema informacijama “Vijesti”, provjerava sva imena koja se pominju u dokumentaciji kao i njihove veze s osobama koje su učestvovale u donošenju odluka ispred dvije Vlade.

Vjetroelektrana Možura kod Ulcinja, svečano otvorena prošle godine
Vjetroelektrana Možura kod Ulcinja, svečano otvorena prošle godinefoto: Gov.me/Saša Matić

Njegov rođeni brat Marko Vujović je preko svoje firme “Management consulting Montenegro” pružao usluge “razvoja projekta” izgradnje vjetroelektrana od 2015. do 2017. nakon čega je ta firma ugašena. Marko je zatim postao izvršni menadžer firme “Adriatic capital advisory” koja je pružala konsultantske usluge firmi “Možura Wind Park”. Specijalno državno tužilaštvo je izuzelo dokumentaciju iz obje njegove kompanije i u toku je njihov izviđaj.

Iz tužilaštva su prije dva dana kazali da su u toku provjere koje se odnose na zakonitost konsultantskih usluga, koje su vršene za račun „Možura Wind Park”.

Podaci iz istrage na Malti pokazuju da je punomoćje za Bojana Vujovića od firme “Cifidex Limited” prošlo tri kontinenta i dva okeana da bi firmu iz Podgorice prodali firmi s Malte

“Do sada prikupljeni podaci ukazuju da je s računa „Možura Wind Park” transferisan iznos od 1.400.725 eura u korist računa “Adriatic capital advisory”, po osnovu konsultantskih usluga, a na računu koji je otvoren kod jedne poslovne banke u Crnoj Gori. Takođe se vrše provjere i u dijelu koji se odnosi na nalogodavace koji su, po osnovu konsultantskih usluga, vršili uplate u korist računa “Adriatic capital advisory” i dalje korišćenje istih, a u cilju utvrđivanja krajnih korisnika tih novčanih sredstava, dok se istovremeno provjeravaju i sve ostale konsultantske usluge koje su vršene za račun pravnog lica “Možura Wind Park”, pa će nakon preduzimanja svih neophodnih izviđajnih radnji tužilaštvo ocijeniti predmetne spise i donijeti odluku u predmetu”, naveli su iz Specijalnog tužilaštva.

Vlasnik firme “Adriatic capital advisory” krije se iza of-šor firme sa Sejšela “Spartans Global Holding INC”.

Jedini vlasnik i direktor firme “Management consulting Montenegro” je bio Marko Vujović. Ona je osnovana 29. jula 2014. a ugašena 22. marta 2017.

Bojan Vujović: Bio sam samo advokat

Bojan Vujović je kazao “Vijestima” da je u navedenom poslu bio angažovan samo kao advokat.

“Advokati kao što znate nisu u radnom odnosu kod stranka koje zastupaju, pa samim tim ne mogu biti ovlašćeni zastupnici. Advokati nisu u materijalnom pravnom odnosu i nisu stranke u pravnom poslu. Moja uloga je, dakle, bila ograničena i odnosila se na pravno-tehničku podršku. Važno je napomenuti da su u navedenom pravnom poslu bile angažovane renomirane regionalne i evropske advokatske firme”, kazao je Vujović.

Tvrdi da je radio samo po punomoćju: Bojan Vujović
Tvrdi da je radio samo po punomoćju: Bojan Vujović foto: Www.lawofficevujovic.me

Na pitanje da li je zbog svog prethodnog angažmana u ministarstvu bio u konfliktu interesa, kazao je da nije.

“U Ministarstvu održivog razvoja i turizma sam radio prije skoro desetak godina na poslovima implementacije IPA projekata, a koje sam poslove prethodno obavljao u Ministarstvu za evropske integracije. Dakle, nisam bio u bilo kakvom konfliktu interesa”, kazao je Bojan Vujović.

”Brana nisam vidio 10-ak godina”

Prema podacima iz biografije sa sajta njegove advokatske firme, u Ministarstvu održivog razvoja i turizma radio je od 2009. do 2012, a prethodno u Ministarstvu za ekonomske odnose od 2006. do 2009. godine. Gvozdenović je bio ministar održivog razvoja od turizma od 2009. do kraja 2010, kao i od 2012. do 2016. godine.

“S gospodinom Branimirom Gvozdenovićem sam u rodbinskom odnosu, međutim s istim nemam prisan odnos i istog nisam vidio desetak godina. Moja uloga u ovom poslu je bila skromna kao i naknada koju sam naplatio od navedene stranke. Razlog mog angažovanja je bila preporuka međunarodne advokatske kancelarije za koju sam prethodno radio nekoliko godina, a koja je bila angažovana u navedenom pravnom poslu. Reći ću i to da sam angažovan tek u poodmakloj fazi pregovora, jer kompanija Cifidex je otkazala punomoćje ranijim pravnim zastupnicima”, kazao je Bojan Vujović.

Punomoćje obišlo pola svijeta

U dokumentima s Malte nalazi se i punomoćje of-šor firme “Cifidex Limited” sa Sejšela, koje je potpisano ispred njenog vlasnika druge of-šor firme „GSA Services Ltd“ s britanske of-šor zone ostrva Džerzi. Punomoćje je potpisao Alun Grifits i to na Džerziju. U dokumentima je i notarska ovjera ugovora između “Cifidexa” i “Enemalte” od 28. decembra 2015. godine, u kojem je navedeno da Vujović ima punomoćje “Cifidexa” ovjereno kod notara na Barbadosu. Ovo pokazuje da je firmi sa Sejšela u Indijskom okeanu, punomoćje napisano na Džerziju u Britanskom kanalu, a ovjereno na Barbadosu u Karipskom moru, odnosno prošlo je tri kontinenta i dva okeana, da bi firmu u Podgorici prodali firmi s Malte.

Notarski zapis o ugovoru između “Cifidexa” i “Enemalte”, kojeg je potpisao Vujović
Notarski zapis o ugovoru između “Cifidexa” i “Enemalte”, kojeg je potpisao Vujovićfoto: Vijesti

Agencija “Rojters” je u svom istraživanju ovog slučaja kao osnivača “Cifidexa” označio Turbana Musajeva, jednog od direktora azerbejdžanskog SOCAR-a, upravo preko firme „GSA Services Ltd” sa Džerzija.

Firmu “Možura Wind Park” su 2010. godine osnovali španska “Fersa” i podgorička firma “Čelebić”. Njima je upis u registar “mehanizma čistog razvoja” 2012. godine odobrio tadašnji ministar Branimir Gvozdenović, što je omogućilo potpisivanje ostalih ugovora i dozvola s državom, pa i subvencija za otkup struje.

Sumnje nakon pet godina

Tužilaštvo je prije dva dana potvrdilo da je “Cifidex” 2015. godine kupio osnivačke udjele od “Ferse” i “Čelebića”. Ministarstvo ekonomije nikada tu transakciju nije objavilo.

“U toku 2015. godine između ‘Ferse’ i ‘Cifidexa’ zaključen je ugovor o kupovini udjela i više ugovora o izmjenama i dopunama osnovnog ugovora, da bi u konačnom, pravno lice ‘Fersa’ prodalo svoj udio pravnom licu ‘Cifidex Limited’ za iznos od 2,9 miliona eura. U istom periodu u CRPS-u je ovo pravno lice evidentirano kao jedini osnivač ‘Možura wind park’. Takođe je i pravno lice ‘Čelebić DOO’ u istom periodu zaključilo ugovor o kupoprodaji udjela i više ugovora o izmjenama i dopunama osnovnog ugovora na osnovu kojeg je prodao svoj udio za iznos od 650.000 eura pravnom licu ‘Cifidex limited’. Nakon toga, 28. 12. 2015. godine između pravnih lica ‘Cifidex limited’ i ‘Enemalta’ zaključen je ugovor o prodaji udjela za iznos od 3,5 miliona eura, a dana 29. 12. 2015. godine pravno lice ‘Enemalta’ evidentirano je u CRPS-u kao osnivač pravnog lica ‘Možura wind park’ Podgorica”, saopštila je specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Punomoćje za Vujovića da zastupa interese “Cefidexa” u poslu s “Enemaltom”
Punomoćje za Vujovića da zastupa interese “Cefidexa” u poslu s “Enemaltom”foto: Vijesti

Predstavnici “Enemalte” su u istrazi na Malti priznali da su “Možuru” od “Cifidexa” kupili za 11,3, a ne za 3,5 miliona eura, a da su plaćanja obavljena i preko drugih firmi. Istražitelji s Malte upravo tu razliku smatraju sumom za korupciju zvaničnika na Malti i u Crnoj Gori.

Marko Vujović: Tužilaštvu je sve predato

Bojanov rođeni brat, Marko Vujović kazao je “Vijestima” da je njegova firma “Management consulting Montenegro” 2016. godine pružala usluge “razrade projekata” kineskoj kompaniji koja je gradila vjetroelektranu na Možuri, a da je po prestanku posla 2017. ugasio tu firmu.

Dokumenta o svojim firmama predao crnogorskom tužilaštvu: Marko Vujovi
Dokumenta o svojim firmama predao crnogorskom tužilaštvu: Marko Vujovifoto: Arhiva Vijesti

On je rekao i da je sada zaposlen u firmi “Adriatic capital” gdje je konsultant za projekat “Monterose”.

“Sva dokumenta koja je tražilo tužilaštvo su im predata”, kazao je Marko Vujović.

Brat od tetke

Na pitanje da li je u rodbinskim vezama s bivšim ministrom Gvozdenovićem, kazao je da su rođaci po majčinoj liniji. Na pitanje da li su braća od tetke, odgovorio je da jesu, ali da to nije uticalo na njihov poslovni i službeni odnos.

Prema biografiji, Marko Vujović je bio pomoćnik u Ministarstvu turizma od 2003. do 2009. godine, kada je ministar bio Predrag Nenezić, a potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Gvozdenović. Pomoćnik ministra održivog razvoja, Marko je bio od 2009. do 2011, kada je ministar bio Gvozdenović. Od 2011. do 2014. godine bio je državni sekretar u ministarstvu ekonomije, u dijelu tog perioda Gvozdenović je bio ministar održivog razvoja i turizma.

Na lični zahtjev Marko Vujović je 24. jula 2014. godine razriješen dužnosti državnog sekretara. Pet dana kasnije je osnovao firmu “Management consulting Montenegro”.

Gvozdenović je od 2016. potpredsjednik Skupštine, a sada je i politički direktor DPS-a.

Izgradnja vjetroelektrana Možura završena je krajem prošle godine. Glavni izvođač bila je firma Bemax. Investicija je, kako je tada saopšteno, koštala 90 miliona eura, iako je u projektnim dokumentima navođena cijena od 65 miliona eura.

Povezanost i u projektu “Monterose”

U izvještaju o projektu “Monterose” na Luštici, koji se odnosi na period od sredine decembra 2018. godine do kraja prošle godine, piše da je Marko Vujović predstavnik projektne kompanije “Nortstar” koja treba da gradi taj projekat.

Kontroverzni biznismen Duško Knežević je za svoga kuma i aktuelnog potpredsjednika Skupštine Branimira Gvozdenovića kazao da je vlasnik zemljišta, koje se vodi na kompaniju “Northstrar”, a naziv projekta je “Monterose”.

“Brano kontroliše ‘Northstrar’. Brano dobro zna koliko je još stranih investitora ili reketirao ili otjerao iz Crne Gore jer ih nije pustio da rade pošto mu nijesu dali njegov i dio za gospodara”, kazao je Knežević.

Gvozdenović je sve optužbe Kneževića negirao.

“Nijednu svoju tvrdnju ne može da dokaže, jer je netačna, jer za laži ne mogu postojati dokazi”, odgovorio je tada Gvozdenović.

Njegov sin Marko Gvozdenović je u avgustu prošle godine osnovao firmu “Iron investments and advisory”, a u septembru te godine je bio dio delegacije koju su činili predstavnici kompanije “Nortstar” i “Merit” koja se sastala s premijerom Duškom Markovićem.

Na sajtu Vlade objavljene su i fotografije sa sastanka, na kojima je i mlađi Gvozdenović, ali u saopštenju medijima nije pojašnjeno prisustvo sina nekadašnjeg ministra u raznim resorima, koji je diktirao urbanizaciju, posebno na primorju.

Bonus video: