Još jedan dan bez trgovine na berzi

Dok cijene dionica na najvećim svjetskim berzama ovih dana uglavnom rastu zbog optimističkih najava o pronalaženju vakcine protiv virusa korona i štampanja novca koji se “upumpava” u posrnule privrede najvećih zemalja, u Crnoj Gori je na tržištu besparica, oprez i iščekivanje ishoda predstojećih parlamentarnih izbora

2502 pregleda 0 komentar(a)
Mrtvo na Montenegroberzi, Foto: Luka Zeković
Mrtvo na Montenegroberzi, Foto: Luka Zeković

Na Montenegroberzi je juče bio treći radni dan u ovoj godini tokom kojeg nije sklopljena nijedna transakcija.

Bez transakcija na berzi prošao je i 28. april i 6. maj ove godine. To nije zabilježeno od aprila 2011, kada je Montenegroberza postala jedinstveno organizovano tržište nastalo spajanjem dviju berzi.

Dok cijene dionica na najvećim svjetskim berzama ovih dana uglavnom rastu zbog optimističkih najava o pronalaženju vakcine protiv virusa korona i štampanja novca koji se “upumpava” u posrnule privrede najvećih zemalja, u Crnoj Gori je na tržištu besparica, oprez i iščekivanje ishoda predstojećih parlamentarnih izbora.

Razvijene zemlje već su saopštile podatke o drastičnom padu ekonomija u drugom kvartalu (april, maj i jun).

Monstat je do daljeg odgodio objavljivanje pojedinih podataka bitnih za izračunanje crnogorskog BDP-a.

Prema njihovom planu, preliminarni podatak o bruto domaćem proizvodu za drugi kvartal trebalo bi da objave do kraja septembra.

Konsultantska kuća Fideliti je izračunala da će BDP u drugom kvartalu da padne 24,6 odsto.

Učesnici na tržištu juče nijesu bili raspoloženi za izjave i dalja očekivanja.

Prvi radni dan bez trgovine u ovoj godini 28. aprila, tokom epidemiološke korona krize, objašnjavan je pesimističkim najavama o razmjerama i dubini krize u finansijskom sektoru.

Bonus video: