Odgovor novinara Vijesti Ministarstvu ekonomije: Prekinite ćutnju, ne brukajte državu

Niko, za sada, nije optužio institucije Crne Gore da su povezane s ubistvom novinarke na Malti, već da su poslovali s firmama koje imaju veze s glavnoosumnjičenim za taj zločin, kao i da je posao kupovine i naknadne preprodaje Možure - u najmanju ruku sumnjiv

5742 pregleda 0 komentar(a)
Vjtroelektrana Možura, Foto: Privatna arhiva
Vjtroelektrana Možura, Foto: Privatna arhiva

Ministarstvo ekonomije u svom reagovanju na tekst “I SDT na tragu Cifidexa” nastavlja da opasno zamajava javnost, te umjesto da napokon objavi sve ugovore oko “Možure”, ponavlja matricu “da se nastavlja insistiranje na izmišljenoj vezi između crnogorskih institucija i krivičnog djela počinjenog na Malti”

Niko, za sada, nije optužio institucije Crne Gore da su povezane s ubistvom novinarke na Malti, već da su poslovali s firmama koje imaju veze s glavnoosumnjičenim za taj zločin, kao i da je posao kupovine i naknadne preprodaje Možure - u najmanju ruku sumnjiv...

Potpuno iste stavove imali su i u Vladi Malte, ali do prije godinu.

Uporno su negirali istraživanja mreže novinara o korupciji visokih državnih funkcionera u poslu kojim je državna “Enemalta” preuzela vjetroelektrane u Crnoj Gori.

Onda su uslijedile ocjene iz Evropske unije da se mora sprovesti nezavisna istraga, a potom je i Evropski parlament u rezoluciji saopštio da u ostrvskoj zemlji na Mediteranu prvo mora doći do promjene vlasti kako bi se sprovela nezavisna istraga. Nakon toga je pala i Vlada, a istraga napreduje svakog dana...

Velika je greška tvrditi da su u ovom slučaju krivična djela korupcije, pranja novca, ali i ubistva novinarke, koja je to istraživala, počinjena samo na Malti.

Prema ocjenama Europola i malteškog tužilaštva, glavni ugovori, koji su ocijenjeni kao korupcionaški, potpisani su upravo u Crnoj Gori.

Potpisao ih je crnogorski državljanin, blizak rođak bivšeg ministra Branimira Gvozdenovića.

To su ugovori kojim “Cifidex” u decembru kupuje Možuru od konzorcijuma “Fersa - Čelebić”, a zatim je sedam dana kasnije prodaje “Enemalti”.

Većina ovih transakcija, pa i ona prema firmi biznismena s Malte, osumnjičenog za organizovanje ubistva novinarke, kako je objavljeno u istrazi na Malti, obavljeni su preko Crne Gore i jedne njene banke.

U dokumentaciji Ministarstva i Vlade postoji saglasnost da “Enemalta” kupi Možuru, ali nema iste saglasnosti za “Cifidex”. Kako je to moguće - Ministarstvo ekonomije nikada nije odgovorilo!

Ime sporne of-shore firme je odsutno iz svih dostupnih Vladinih radnih dokumenata. Taj podatak, ipak, zaveden je u Službenom listu, gdje je objavljen upis “Cifidexa” kao vlasnika Možure, a da je ta firma sa Sejšela kupila Možuru može se naći i na internet registru Poreske uprave. Do sumnjive firme “Cifidex” stiglo je i Specijalno državno tužilaštvo, koje je početkom sedmice saopštilo da istražuje brojne ugovore i povezane transakcije...

Dokumenata o “Cifidexu” nema samo tamo gdje ih je moralo biti - u Ministarstvu ekonomije.

Ministarstvo ekonomije još nije odgovorilo na zahtjev poslanika Demosa da im dostave dokumentaciju za Možuru.

Zakonski rok je prošao krajem juna, a Ministarstvo i dalje ćuti...

Dok se čeka odluka SDT-a, ne možete nam zabraniti pravo da pitamo i tragamo za podacima, ali i da sumnjamo da je posao oko kupovine i naknadne preprodaje Možure korupcionaški sumnjiv, pogotovo nakon što je “Enemalta” javno priznala različita knjiženja na Malti i u Crnoj Gori.

Evropska unija je bukvalno ucijenila Maltu da završi nezavisnu istragu i otkrije sve detalje ili će dobiti sankcije.

I Crnoj Gori je, valjda, jasno da će morati da završi istragu u vezi s ovom aferom i da dokaže da je vodila bez političkih i drugih pritisaka i opstrukcija, bez obzira do kojeg nivoa vlasti vodili tragovi novca...

Bonus video: