Marković: Žabljak će biti jedna od najprestižnijih destinacija u regionu

"Želimo da se unaprijedi ponuda Nacionalnog parka "Durmitor" kroz poboljšanje kvaliteta i otvaranje novih radnih mjesta", kazao je Marković
161 pregleda 5 komentar(a)
Duško Marković Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Duško Marković Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 24.01.2018. 16:54h

Premijer Duško Marković, sa saradnicima, boravio je u radnoj posjeti Žabljaku, gdje je sa predstavnicima lokane samouprave razgovarao o razvoju i valorizaciji potencijala ovog kraja.

"Sve to sa ciljem da se unaprijedi ukupna ponuda, doprinese kvalitetu života i podstakne razvoj ekonomije u cjelini. Dogovoreno je da se na Žabljaku investiraju 3,5 miliona eura iz državnog budžeta, a oko jedan milion iz kapitalnog budžeta Opštine. Prioritet je razvoj skiajlišta Savin kuk, razvoj putne i ukupne infrastrukture. Želimo da se unaprijedi ponuda Nacionalnog parka "Durmitor" kroz poboljšanje kvaliteta i otvaranje novih radnih mjesta", kazao je Marković izržavajući uvjerenje da je napravljen održiv dogovor i da će u naredne tri godine Žabljak postati jedna od najprestižnijih destinacija u regionu.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović izrazio je zadovoljstvo rezultatima koji su ostvareni tokom prošle godine.

"Spremni smo da krenemo u projekat dugoročnog vodosnadbijevanja ne samo Žabljaka već i ruralnih područja. U tom cilju napore su uložili Vlada i lokalna samouprava uz izdašnu podršku Republike Slovenije. Na sastanku je razgovarano o načinima kako da se podstakne preduzetništvo u turizmu i poljoprivredi. Definisani su projekti i sredstva za koja postoje izdašni fondovi", kazao je Simović.

Ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović osvrnuo se na naredne zadatke u nadležnosti tog ministarstva.

"Krajem prošle godine raspisan je tender za izgradnju uspinjače šestosjed na Savinom kuku, dužine četiri kilomenta i projektovanje oko pet kilometara skijaških staza, ukupne vrijednosti devet miliona eura. Potpisan je ugovor o gradnji 1,5 kilometara staza. Gradiće se 1,5 kilometara puta do skijališta i parking za vozila skijaša kao i pet kilometara pristupnog puta. Pored toga, razgovarali smo kako da se poboljša komunalna i druga higijena. Definitivno je da će sa početkom proljeća biti otvoren restoran na obali Crnog jezera", kaže Radulović.

On je naglasio da su tema bili i veliki hoteli na Žabljaku.

"U pitanju su "Durmitor", "Jezera" i "Planinka" za koje se odluke moraju donositi i definitivno staviti tačka na priču o njima. "Durmitor" bi trebao brzo početi da se gradi. Ubrzo će biti završena prostorno planska dokumentacija. Radi se elaborat o rušenju postojećeg. Što se tiče "Jezera" intenzivno se razgovara sa trenutnim vlasnikom i potencijalnim investitorom i doći će se do nekog rješenja. Za "Planinku" je presuda donešena i nakon njene pravosnažnosti taj hotel će se vratiti u stečajnu masu a potom će se krenuti u traženje novog investitora", kazao je Radulović.

Predsjednik Opštine Veselin Vukićević kaže da sa optimizmom očekuje početak građevinske sezone jer su u pitanju održivi projekti za koje su obezbijeđena sredstva.

Bonus video: