TO Herceg Novi: Počinje predstavljanje materijalnih i nematerijalnih znamenitosti opštine

“O bokeškom porijeklu pape Siksta V pisali su brojni autori polovinom 17. vijeka, a prvi koji o tome piše je nadbiskup barski i primas srpski Andrija Zmajević", navedeno je između ostalog u tekstu.
90 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2018. 08:51h

Turistička organizacija Herceg Novi počela je objavljivanje serijala predstavljanja materijalnog i nematerijalnog blaga opštine, sa željom, kako su naveli, da “predstave sve potencijalne turističke atrakcije zasnovane na kulturi i istoriji našeg podneblja”.

Tekstovi će biti objavljivani na više jezika na njihovoj internet i Facebook stranici, a prvi je priča o papi Sikstu V, koji je rodom iz Bijelskih Kruševica, a koji je stolovao Vatikanom od 1585. do 1590. godine, ostavivši značajan trag kao državnik velikog autoriteta i veliki graditelj.

“O bokeškom porijeklu pape Siksta V pisali su brojni autori polovinom 17. vijeka, a prvi koji o tome piše je nadbiskup barski i primas srpski Andrija Zmajević. Potom su pisali i Maksim Zloković, Andrija Kačić-Miošić , pop Savo Nakićenović, Petar Šerović, Tomo K. Popović, Pavao Butorac, pa savremeni publicisti Radosav Ratković, Balša Brković, kao i mnogi italijanski autori. Prema svim pisanim i ostalim svjedočenjima nema dileme da je otac Sikstov rođen u Bjelskim Kruševicama iznad Bijele, iz porodice Svilanović, krajem 15. vijeka, u Boki Kotorskoj gdje i danas žive njegovi potomci", navedeno je između ostalog u tekstu.

Galerija

Bonus video: