Podstaći poljoprivrednu proizvodnju

U Privrednoj komori kažu da promet hrane karakteriše visoka uvozna zavisnost i rastući deficit

4067 pregleda 2 komentar(a)
Ljeti veći uvoz hran: Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ljeti veći uvoz hran: Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Investicije koje treba da doprinesu daljem razvoju poljoprivrede trebalo bi, prije svega, usmjeriti na proizvodnju za koju Crna Gora ima komparativne prednosti i proizilazi iz raznolikosti klime, reljefa i zemljišta, saopštili su iz Privredne komore (PKCG).

Predstavnici Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije PKCG kazali su agenciji Mina-business da te raznolikosti omogućavaju proizvodnju širokog asortimana poljoprivrednih proizvoda, od ratarskih i industrijskih usjeva do vinograda i maslinjaka, kontinentalnog i mediteranskog voća i povrća.

U tom odboru PKCG smatraju da postoje značajni potencijali za dalji razvoj mljekarske i mesne industrije, kao i kapaciteti za preradu voća i povrća. Iz Odbora su dodali da visoka uvozna zavisnost i rastući deficit karakteriše cjelokupno spoljnotrgovinsko poslovanje Crne Gore, kao i da je to naročito slučaj kada je u pitanju promet hrane, koji je u direktnoj vezi sa rastućom turističkom tražnjom.

„Veći uvoz hrane naročito je izražen u ljetnjim mjesecima, jer često postojeći kapaciteti ne mogu da podmire zahtjeve turista. U vrijeme sezone i domaći privrednici povećavaju proizvodnju i plasman koji predstavlja takozvani izvoz na pragu ili nevidljivi izvoz, čija se vrijednost još ne može precizno odrediti“, rekli su iz PKCG.

Oni su saopštili da svaka supstitucija uvoza domaćim proizvodima direktno utiče na smanjenje deficita, bolje korišćenje domaćih kapaciteta i rast zapošljavanja.

„Crna Gora je uvozno zavisna zemlja, jer se u prosjeku trećina uvezene hrane ne proizvodi kod nas u dovoljnim količinama da bi zadovoljili potrebe domaćeg stanovništva i turističke tražnje, ili zbog nemogućnosti proizvodnje ili zbog nepostojanja komparativnih prednosti za veću proizvodnju“, kazali su iz PKCG.

Bonus video: