poziv argentinskim privrednicima da investiraju u crnu goru

PKCG: Postoji prostor za povećanje turističkog prometa između Argentine i Crne Gore

“Luka Bar predstavlja svojevrsni ulaz u ovaj dio regije i čvorište iz kog se tržište Evrope može snabdijevati argentinskim proizvodima. Ona ima značajne kapacitete za pretovar roba, a pruža i brojne benefite za sve koji razviju proizvodnju u njenoj slobodnoj zoni”, naveo je Golubović

4978 pregleda 2 komentar(a)
Golubović i Zewels, Foto: PKCG
Golubović i Zewels, Foto: PKCG

Ekonomske relacije Crne Gore i Argentine su, uprkos veoma dobrim političkim odnosima, veoma skromne, pri čemu postoji prostor za povećanje turističkog prometa, ocijenili su argentinski ambasador, Estanislao A. Zawels i predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović.

Zawels je posjetio PKCG i s Golubovićem razgovarao o mogućnostima intenziviranja ekonomske saradnje dvije države.

Sagovornici su se saglasili da su ekonomske relacije dvije zemlje veoma skromne, što pokazuje i robna razmjena u prošloj godini, ostvarena u iznosu od 2,5 miliona eura.

Takođe, kako je saopšteno iz PKCG, postoji značajan prostor za povećanje turističkog prometa, s obzirom na to da je Crnu Goru prethodne godine posjetilo nešto manje od dvije hiljade gostiju iz Argentine i ostvarilo 4,5 hiljada noćenja. Od obnove nezavisnosti nijesu zabilježene argentinske investicije u crnogorsku ekonomiju.

Golubović je predstavio makroekonomske pokazatelje Crne Gore i projekte koji se realizuju ili su u planu u prioritetnim oblastima razvoja.

“Upućujem poziv argentinskim privrednicima da investiraju u crnogorsku poljoprivredu, energetiku i turizam”, kazao je Golubović.

On se, prezentujući povoljnosti investicionog i biznis ambijenta, posebno fokusirao na mogućnosti poslovanja u Luci Bar.

“Luka Bar predstavlja svojevrsni ulaz u ovaj dio regije i čvorište iz kog se tržište Evrope može snabdijevati argentinskim proizvodima. Ona ima značajne kapacitete za pretovar roba, a pruža i brojne benefite za sve koji razviju proizvodnju u njenoj slobodnoj zoni”, naveo je Golubović.

On je rekao da Crna Gora, iako mala, predstavlja značajno tržište, jer tokom sezone privlači više od dva miliona turista, a takođe članica Svjetske trgovinske organizacije, te ima potpisane sporazume o trgovini sa Evropskom unijom (EU), Rusijom, Turskom i drugim zemljama.

Zawels je ocijenio neophodnim da privredni potencijali Crne Gore budu snažnije prepoznati u argentinskoj biznis zajednici. Saradnju ne vidi samo kroz rast trgovinske razmjene između dvije zemlje, već i u zajedničkim ulaganjima njihovih privrednika.

“Vjerujemo u joint-venture gdje bi argentinski i crnogorski privrednici ostvarivali benefite i otvarali nova radna mjesta”, naveo je Zewels.

Zbog toga je, kako smatra, neophodno organizovati susrete privrednih delegacija, a priliku za to sagovornici su prepoznali u okviru narednog Novosadskog sajma poljoprivrede, gdje će se predstaviti kompanije iz obje države.

Zawels je ideju o poslovanju argentinskih kompanija u okviru Slobodne zone Luke Bar ocijenio interesantnom.

“Luka Bar i auto-put prema Srbiji promjeniće geopolitički i ekonomski položaj Crne Gore”, rekao je Zawels.

On je predstavio Argentinu kao snažnu ekonomiju koja primjenom najsavremenijih tehnologija mnogo polaže u razvoj agrara, energetike, ICT sektora. Prepoznati su po proizvodnji satelita za upotrebu u agraru i komunikacijama, high end tehnologiji, softveru, a možda najviše po kvalitetnom mesu i vinu. Razmjena proizvoda, tehnologija i know-how mogli bi biti interesantni potencijalnim partnerima iz Crne Gore.

“Od vas možemo mnogo da naučimo što se tiče turizma”, ocijenio je Zawels.

Golubović je informisao sagovornika da je 2013. godinu Komoru posjetila delegacija argentinske oblasti Ćako. Dvije godine kasnije crnogorska delegacija uzvratila je posjetu Argentini, a prošle godine u Podgorici su boravili predstavnici poslovne zajednice Južne Amerike.

“Prostora za saradnju ima jako mnogo i komore dvije države će u saradnji sa diplomatskim predstavništvima pripremiti susret privrednika Argentine i Crne Gore na Novosadskom sajmu”, zaključeno je na sastanku.

Preporučujemo za Vas