Simović o aferi "Atlas": Lica sa potjernice nisu u nadležnosti Vlade

Simović je rekao da Vlada sa pažnjom prati ukupnu situaciju, a posebno sa aspekta potrebe odlučnosti i sigurnosti da u situaciji kada postoji problem u dva pojedinačna slučaja u ukupnom bankarskom sistemu prate situaciju radi potpunog očuvanja stabilnosti finansijskog sistema
3480 pregleda 10 komentar(a)
Simović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Simović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Potpredsjednik Vlade, Milutin Simović je kazao da potpuno razumije kontinuirano interesovanje medija za aferu "Atlas", ali je siguran da mediji jasno prepoznaju odgovornost i adrese nadležnih institucija koje treba da se bave svim segmentima te teme.

"Kao u svakoj demokratskoj državi, tako i u Crnoj Gori postoji jasna podjela vlasti i u njoj je više nego jasno da su ove teme iz organizovanog kriminala, u vezi sa određenim kriminalnim djelima i lica sa potjernice, u nadležnosti drugih institucija, a ne Vlade, kao i da je praćenje monitoringa u pojedinim bankama u nadležnosti jasno određene institucije u toj podjeli vlasti, odnosno Centralne banke (CBCG)", naveo je Simović tokom pres konferencije povodom pojsjete Laboratoriji za mljekarstvo.

On je rekao da Vlada sa pažnjom prati ukupnu situaciju, a posebno sa aspekta potrebe odlučnosti i sigurnosti da u situaciji kada postoji problem u dva pojedinačna slučaja u ukupnom bankarskom sistemu prate situaciju radi potpunog očuvanja stabilnosti finansijskog sistema.

"Te dvije banke učestvuju u ukupnom portfoliju sa nepunih sedam odsto", dodao je Simović.

Prema njegovim riječima, Vladina preokupiranost ostaje ostvarivanje ambicioznih ciljeva ekonomske politike i u ovoj godini.

Specijalno tužilaštvo ranije je pokrenulo istragu vezanu za poslovanje Atlas banke i Invest banke Montenegro, koje su u vlasništvu Atlas grupe.

Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića da je formirao kriminalnu grupu koja je godinama nezakonito sticala milionsku korist.

Zatraženo je njegovo hapšenje, ali se on nalazi u Londonu.

U istrazi SDT-a o navodnom pranju novca i nezakonitom poslovanju Atlas grupe, uhapšen je veliki broj sadašnjih i dugogodišnjih Kneževićevih saradnika. Specijalno policijsko odjeljenje podnijelo je zbog nelegalnog pribavljanja više od pola milijarde eura krivične prijave protiv 174 fizička i pravna lica.

Specijalno državno tužilaštvo tereti Kneževića za pronevjeru 1,9 miliona eura, a nezvanično - označavaju ga šefom kriminalne grupe koja je navodno oprala preko pola milijarde eura.

Bonus video: