Valgo će platiti penale zbog grita

Pokrenut postupak za naplatu štete jer otpad iz Brodogradilišta nije uklonjen u ugovorenom roku

3060 pregleda 3 komentar(a)
Ugovor potpisan u julu 2018. godine: Dio grita u Brodogradilištu, Foto: Siniša Luković
Ugovor potpisan u julu 2018. godine: Dio grita u Brodogradilištu, Foto: Siniša Luković

Radovi na remedijaciji tla Jadranskog brodogradilišta “Bijela”, nijesu završeni u ugovorenom roku do 30. juna 2020. zbog čega je Agencija za zaštitu prirode i životne sredine pokrenula procedure naplate penala od izvođača radova kompanije “Valgo SA”, potvrđeno je “Vijestima” u toj državnoj instituciji.

Remedijacija podrazumijeva uklanjanje grita (čvrsti otpad i kontaminirano zemljište).

“Ugovoreni rok za završetak radova bio je 30. jun. Neispunjavanje ove obaveze ima za posljedicu naplatu ugovorenih kazni (penala u iznosu od 0,05% od ukupne vrijednosti ugovora na dnevnom nivou), do eventualnog raskida ugovora, kada bi se aktivirala garancija za dobro izvršenje posla u iznosu od osam odsto ukupne ugovorene vrijednosti, kao i pet odsto ukupne ugovorene vrijednosti koju predstavljaju zadržana sredstva”, rečeno je “Vijestima” iz Agencije.

Vrijednost ugovorenog posla je oko 23,25 miliona eura. Firma Valgo svaki dan, kako to tvrde izvori “Vijesti“ iz Agencije, od 1. jula, gubi oko 11.929 eura, dok bi naplata garancije od izvođača radova njega koštala 1,86 miliona eura. Dodatno će biti naplaćena garancija u iznosu od dva odsto ili ukupno 465.169 eura, ako dođe do nekog incidenta, njihovim radom, u životnoj sredini. Kako su dalje objasnili iz Agencije, 1. jula ove godine su stvoreni “formalni uslovi za potraživanje nadoknade štete prouzrokovane kašnjenjem” izvođenja radova.

“U vezi s tim, Jedinica za implementaciju projekta istog dana obratila se Nadzornom organu obavještenjem i zahtjevom za nadoknadu štete po gore navednom osnovu u iznosu definisanom ugovorom od 0.05 odsto ugovorne cijene po danu kašnjenja. Nadzorni organ je obavijestio izvođača radova o potraživanjima”, dodali su dalje iz Agencije.

Bivši zaposleni u kompaniji Valgo javno su pitali, krajem prošle sedmice Agenciju “šta se dešava s projektom u Bijeloj koji tako zdušno brane”.

“Gdje je obećani brod za odvoz grita i koja je zemlja primalac istog? Gdje je brod za odvoz zauljane zemlje i koja je to izabrana država da primi istu? Kako je završeno čišćenje preostalog grita? Šta je sa zauljanim otpadom koji je odvožen na deponiju Mokrine”, pitali su između ostalog bivši radnici koji se nadaju “da će Agencija, u ovom sastavu, vrlo brzo biti prošlost”.

Iz Agencije su odgovorili da na deponiju Mokrine “nije odlagan zauljani otpad, već građevinski otpad koji je klasifikovan kao neopasan”.

“Hemijske analize sprovodi Centar za ekotoksikološka ispitivanja, kao akreditovana laboratorija, pa Vam u prilogu ovog odgovora dostavljamo posljednji izvještaj koji se odnosi na ispitivanja građevinskog/čvrstog otpada koji treba da bude deponovan na pomenutu deponiju. Prema pravilniku o klasifikaciji otpada i katalogu otpada predmetni otpad klasifikovan je kao neopasan”, kazali su u Agenciji.

Španske vlasti odbile su da izdaju nove dozvole za uvoz dodatnih količina opasnog grita iz Bijele. Agencija, u saradnji s Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Svjetskom bankom, izvođačem radova i Nadzornim organom, nastoji da pronađe adekvatno rješenje.

Kompanija Intergeo, kako napominju iz Agencije, nije dobila otkaz, već je 31. avgusta 2020. istekao Ugovor koji je bio zakljućen između te kompanije i Agencije za potrebe sprovođenja stručnog nadzora.

U Španiju izvezeno do sada 38.488 tona grita

Radovi na remedijaciji tla bivšeg Brodogradilišta, a danas firme u stečaju, započeti su 1. jula 2018. i do sada je u skladu s dozvolom izdatom od strane španskih institucija i odobrenom količinom (na 40.000 t), izvođač radova je izvezao 38.488 t opasnog grita adekvatnim brodovima u skladu s regulativom.

“Sve ulje i zauljeni otpad (osim onoga koje je neophodno prikupiti iz iskopanog zemljišta iz sjeverne zone) je prikupljeno, sortirano i lagerovano u objekat s posebno izolovanim podom koji bi spriječio ponovno prodiranje ulja u zemljište u slučaju prosipanja. Krajem juna je otpočet izvoz ove vrste otpada u Grčku, nakon što je dobijena dozvola za izvoz, kao i saglasnost država kroz koje će se obavljati tranzit (Srbija i Sjeverna Makedonija). Do sada je izvezeno oko 92.16 tone ove vrste otpada...”, naveli su iz Agencije.

Izvođač je do sada završio radove na uklanjanju svih objekata u zoni remedijacije (preostali objekti van zona remedijacije trenutno se koriste kao skladišta za prosijani grit, zemljište i ulje), radove na remedijaciji u dijelu južne neuređene deponije, radove na remedijaciji zone Hemosan, kao i većinu radova na remedijaciji - iskopu kontaminiranog zemljišta i sakupljanja ulja u dijelu sjeverne neuređene deponije.

Bonus video: